У Великій Британії відкрився саміт G7: першим приїхав Байден

Лідери країн "Великої сімки" обговорять постачання вакцини бідним країнам
У Великій Британії відкрився саміт G7: першим приїхав Байден
Борис Джонсон і Джо Байден (фото: Associated Press)
11 Червня 2021, 11:30
читать на русском

У Великій Британії 11 червня відкрився саміт для лідерів країн "Великої сімки". До графства Корнволл, що на південному заході Англії, прибудуть лідери США, Канади, Франції, Німеччини, Італії та Японії.

Про це повідомляє Associated Press.

Зазначається, що першим на зустріч прибув президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден з дружиною. Їх зустрів господар саміту, британський прем'єр-міністр Борис Джонсон.

Лідери обох держав та перші леді учотирьох прогулялися до узбережжя.

Байден і Джонсон розпочали переговори з жарту:

  • Байден: "Я сказав прем'єр-міністру, що у нас є дещо спільне. Ми обидва одружилися з жінками, вищими за нас за статусом".
  • Джонсон: "Що ж, я не збираюся заперечувати це. Я не сперечатимуся з паном президентом ні у цьому питанні, ні в будь-яких інших".

Зазначається, що світові лідери мають намір на саміті поділитися принаймні 1 млрд вакцин від коронавірусу із країнами. Так, 500 млн доз виділять Штати, ще 100 млн - Велика Британія.

Ми допоможемо вивести світ з цієї пандемії, працюючи разом із нашими глобальними партнерами, - сказав Байден

Він додав, що країни G7 приєднаються до США та окреслять свої зобов'язання щодо донорських вакцин на триденному саміті.

Байден заявив, що США пожертвують 500 мільйонів доз вакцини проти COVID-19, і проаналізував скоординовані зусилля передових країн з метою зробити вакцинацію швидко доступною скрізь. Зобов'язання було на додаток до 80 мільйонів доз, які Байден вже пообіцяв пожертвувати до кінця червня.

Своєю чергою, Джонсон заявив, що перші 5 млн британських доз будуть розподілені протягом найближчих тижнів, а решта надійде протягом наступного року.

На саміті G7, я сподіваюся, мої колеги-лідери дадуть подібні обіцянки, щоб разом ми змогли вакцинувати світ до кінця наступного року, - сказав Джонсон.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський вітає заяву міністрів закордонних справ країн "Великої сімки" щодо підтримки територіальної цілісності України та створення Кримської платформи з метою деокупації півострова.

Читайте також