31 рік Незалежності: головні здобутки України за цей період

Чим запам`ятався кожний рік української незалежності в новітній історії
Ексклюзив
31 рік Незалежності: головні здобутки України за цей період

Україна цього року, 24 серпня, відзначає 31-шу річницю своєї незалежності. Томос, Угода з ЄС, протистояння Росії – "Парламент.UA" зібрав головні події року з 1991-го по 2022-й.

1991 рік. Референдум

Тоді, 1 грудня, відбувся Всеукраїнський референдум щодо проголошення незалежності України. Великий вплив на його результати мала небайдужа позиція української інтелігенції. У бюлетені на референдумі було запитання: "Чи підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?". З 31,8 мільйона людей, які взяли в ньому участь, 90,32% відповіли: "Так, підтверджую!".

1992 рік. Дипломатія

Цього року Україна стала членом Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі, а також встановила дипломатичні відносини з різними державами. Зокрема, йдеться про Румунію, Туреччину, Норвегію, Азербайджан, Латвію, Хорватію, Фінляндію.

1993 рік. Перший дзвінок

Цього року схвалили Декларацію про створення Карпатського єврорегіону, куди ввійшли прикордонні райони України, Польщі, Угорщини, Словаччини та Румунії. Це гарантувало використання принципів Акту конвенції з питань безпеки та співробітництва в Європі.

Також цього року тодішній президент Леонід Кравчук заснував Національну академію медичних наук України. А ще був здійснений перший дзвінок мобільним телефоном. 

1994 рік. Мінус ядерна зброя

Президенти України, Росії та США підписали угоду про вивезення з України стратегічної ядерної зброї. Документ зафіксував зобов'язання нашої держави отримати без'ядерний статус, попри спротив українського парламенту. На тлі приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї у Будапешті підписали меморандум про надання Україні гарантій безпеки з боку ядерних держав – США, Великої Британії та Росії.

1995 рік. Наукова станція

Між послом України у Великій Британії та британським міністром закордонних справ відбувся обмін дипломатичними нотами. Йшлося про передання нашій державі антарктичної станції Фарадей. Вона розташована на острові Галіндез на мисі Марина на відстані 7 кілометрів від узбережжя Антарктичного півострова.

Українська антарктична станція (Фото: Національний антарктичний науковий центр)

1996 рік. Конституція, валюта

У цьому році Верховна Рада ухвалила та ввела в дію Конституцію України – результат 6 років важких консультацій, праці, криз і домовленостей. Також Леонід Кучма своїм указом запровадив національну валюту – гривню.

1997 рік. Космос

Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк стартував із космодрому на мисі Канаверал, що в США, на космічному орбітальному кораблі "Колумбія" як спеціаліст-дослідник. Політ тривав 15 діб 16 годин 35 хвилин та 1 секунду.

Леонід Каденюк

Леонід Каденюк (Фото з відкритих джерел)

1998 рік. Автопромисловість

Цього року зійшов із конвеєра перший автомобіль "Таврія-Нова". Це відбулося на спільному українському-корейському підприємстві "АвтоЗАЗ-ДЕУ" в Запорізькій області. Авто стало модифікацією, створеною спільно з Daewoo. 

1999 рік. Смертна кара

30 грудня Конституційний суд визнав статті кримінального кодексу, що передбачали смертну кару, неконституційними. У зв'язку з цим наступного року парламент вніс зміни до Кримінального кодексу, якими остаточно вилучив поняття "смертна кара" з офіційного списку кримінальних покарань України.

2000 рік. Арктична експедиція

Вперше в нашій історії для популяризації України як авіаційної та спортивної держави світу провели експедицію "Україна – Північний полюс – 2000". Вона містила переліт із Києва до Північного полюса, десантування парашутистів на дрейфувальну крижину Північного полюса серед вод Північного льодовитого океану з літака Іл-76МД та посадкою літака Ан-28 на ту ж крижину.

2001 рік. Перепис населення

У цьому році розпочався перший Всеукраїнський перепис населення. Загальна кількість населення у 2001 році становила майже 48,5 мільйона людей (міського – 67,2%, сільського – 32,8%; чоловіків – 46,3%, жінок – 53,7 %). На території країни проживали більш як 37,5 мільйона українців, які становили 77,8% від загальної кількості.

2002 рік. Відносини з НАТО

У цьому році президента України та офіційну делегацію запросили взяти участь у Празькому саміті НАТО, що відбувався у столиці Чехії. Під час засідання Комісії НАТО-Україна ухвалили "План дій НАТО-Україна".

Зокрема, в ньому було сказано: "Метою цього Плану дій є чітке визначення стратегічних цілей і пріоритетів України для досягнення її мети в напрямку повної інтеграції у євроатлантичні структури безпеки та для створення стратегічних меж для чинного та майбутнього співробітництва Україна-НАТО, відповідно до Хартії".

Україна-НАТО

Україна-НАТО (Фото: NATO)

2003 рік. Гімн України

Цього року Верховна Рада, ухваливши закон "Про Державний гімн України", встановила, що урочисті заходи загальнодержавного значення повинні обов'язково розпочинатися та закінчуватися виконанням Державного Гімну України.

2004 рік. Помаранчева революція

Прихильники основного кандидата від опозиції на президентських виборах організували протестну кампанію. Вона почалася як реакція на масові фальсифікації, що вплинули на результати виборів. Основним результатом революції стало призначення Верховним судом повторного другого туру виборів, що прямо не передбачено законодавством. 

Внаслідок компромісу, який досягнули фракції парламенту, після призначення повторного другого туру депутати ухвалили зміни до Конституції, які отримали назву "Конституційна реформа 2004". Вона своєю чергою також зменшила повноваження президента.

2005 рік. "Євробачення"

Пісенний конкурс "Євробачення-2005" вперше відбувся в Україні після перемоги Руслани на конкурсі 2004 року в Стамбулі, де вона виступала з піснею "Wild dances". Відтоді, як вона дебютувала 2003 року, це була перша перемога України. 

Конкурс організовували Європейська мовна спілка та Національна телекомпанія України. Він відбувся у Палаці спорту і містив півфінал і фінал. Ведучими конкурсу стали Павло Шилько і Марія Єфросініна.

2006 рік. Торгівля

У цьому році в Києві країни регіонального об'єднання ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова) підписали протокол щодо створення зони вільної торгівлі в межах цієї організації. Внаслідок цього внутрішній товарообіг між країнами-членами за два наступні роки збільшився на 40%. Лише за цей рік країни-члени ГУАМ в українську економіку інвестували понад 1,6 млрд доларів.

2007 рік. Укріплення армії

Цього року тодішній міністр оборони Анатолій Гриценко видав Директиву щодо формування Управління Сил спеціальних операцій як структурного підрозділу Генерального штабу ЗСУ. Очолив Управління розробник його концепції Юрій Серветник. Підрозділ проіснував до 2012 року.

А ще для повітряних сил закупили дві радіолокаційні станції СТ-68. Це мобільна трикоординатна радіолокаційна станція, призначена для виявлення та супроводу маловисотних цілей в активних і пасивних завадах і за наявності інтенсивного відлуння від місцевості та за складних погодних умов.

2008 рік. Освіта

Цього року зовнішнє незалежне оцінювання вперше стало обов’язковим для всіх випускників шкіл. Відтоді без сертифіката Українського центру оцінювання якості освіти стало неможливо вступити до жодного вишу. Українські абітурієнти отримали можливість рівного доступу до освіти, яка вже давно мала місце в Європі та США.

2009 рік. Інтеграційні процеси

У цьому році у Празі відбувся саміт Європейського союзу, який дав старт програмі "Східне партнерство". Серед країн-учасниць, що підписали підсумкову декларацію, була й Україна. Проєкт передбачав подальше спрощення візового режиму та рух до його лібералізації, адаптацію законодавства, сприяння регіональному розвитку, створення інтегрованої системи управління кордонами та співпрацю у сфері енергетичної безпеки.

2010 рік. Визнання геноциду

13 січня Апеляційний суд міста Києва визнав, що Сталін, Молотов, Каганович, Постишев, Косіор, Чубар та Хатаєвич вчинили злочин геноциду українського народу, передбачений Кримінальним кодексом України.

2011 рік. Цифрове ТБ

На території всієї країни розпочали мовлення загальнонаціональні мережі цифрового мовлення МХ-1, МХ-2, МХ-3 та МХ-5 у цифровому стандарті DVB-T2.

2012 рік. "Євро-2012"

14-й чемпіонат Європи з футболу став першим подібним турніром, проведеним у країнах Східної Європи. У турнірі взяли участь 16 збірних команд із країн Європи. Для збірної України домашнє "Євро-2012" стало першим в її історії. Матчі чемпіонату відбувалися на восьми стадіонах – чотирьох в Україні. Фінальний матч відбувся на НСК "Олімпійському" в Києві.

2013 рік. Євромайдан

24 листопада у Києві відбувся стотисячний Євромайдан проти рішення уряду зупинити інтеграцію з ЄС. Відтак протести відбувалися у формі мітингів, демонстрацій, студентських страйків і переросли у Революцію гідності. Підсумком стала втеча з України президента Віктора Януковича і частини чиновників. 

2014 рік. Угода з ЄС

Цього року українці розпочали відбивати наступ Росії. 21 березня Україна підписала політичну частину Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. 

2015 рік. Декомунізація

Розгорнувся масштабний процес позбавлення від наслідків комуністичної ідеології. Процес декомунізації, узаконений ухваленим Верховною Радою пакетом законів, дозволив надалі заборонити діяльність Комуністичної партії України, перейменовувати населені пункти, зносити архітектурні пам’ятки тоталітаризму.

2016 рік. Диджиталізація

Завдяки реалізації реформи, пов’язаної з е-декларуванням, запрацювала онлайн-система, яка дозволяє вносити, перевіряти та оприлюднювати майнові декларації працівників державних органів. Почала використовуватися система електронних державних закупівель ProZorro, яка допомогла вивести з тіні корупційні схеми або унеможливити їх. Також почали видавати ID-картки – паспорти з біометричними даними. 

2017 рік. Безвіз

Європейський парламент проголосував за надання нашій країні безвізового режиму. За внесення України до списку держав, громадянам яких скасовуються візові вимоги, проголосував 521 депутат Європарламенту із 751. Того року в Європарламенті відбулася урочиста церемонія підписання законодавчого акту, яким запроваджується безвізовий режим для громадян України.

2018 рік. 4G

У цьому році українські мобільні оператори запустили зв'язок четвертого покоління у найбільших містах України. Під час торгів між мобільними операторами за частоти 1800 МГц та 2400 МГц сумарно держава отримала 7,89 мільярда гривень, а громадяни – сучасний швидкий мобільний інтернет.

2019 рік. Томос

Церковний канонічний документ був виданий Вселенським патріархом Варфоломієм I та Священним Синодом Константинопольської православної церкви для Київської митрополії. Томос надав Київській митрополії автокефальний статус і зробив її канонічною автокефальною церквою – Православною церквою в Україні.

Відтоді українська церква стала повноправною і самоврядною частиною єдиної Вселенської православної церкви без посередництва інших помісних церков. Цій події передувало скасування синодального листа від 1686 року про передання митрополії в управління до Російської православної церкви.

2020 рік. Локдаун

У цьому році був зафіксований перший випадок інфікування коронавірусом в Україні, розпочався так званий локдаун. Для обмеження поширення інфекції в Україні припинили залізничні, автобусні та авіаперевезення, зачинили метро, а наземний транспорт у містах почав курсувати з обмеженнями. Влада встановила заборону на перебування у громадських місцях без масок, зобов'язала громадян до самоізоляції на час карантину та запровадила штрафи за порушення "маскового" режиму. Всі ці рішення дали змогу втримати розповсюдження інфекції до майбутньої вакцинації населення.

Карантин, локдаун в Україні (фото: УНІАН)

2021 рік. Ринок землі

В Україні стартував продаж сільськогосподарської землі. Окрім держави та територіальних громад, з 2021 року громадяни України можуть легально купувати та продавати землю сільськогосподарського призначення. Закон скасував дію мораторію, який діяв із перервами з 1917 року. Встановлений ліміт на придбання в обсязі не більш як 100 гектарів одному громадянину.

2022 рік. Вторгнення Росії

24 лютого всю російську військову еліту кинули на захоплення Києва. У їхніх документах термін відрядження вказували з 24 по 27 лютого, тобто взяти столицю України вони планували за три доби. Втім окупанти не очікували такого спротиву зі сторони Сил оборони української армії, яка не злякалася ні ворожих ракет, ні ворожої авіації, ні "елітарності" "другої армії світу". Вже пів року Україна утримує позиції та поетапно переходить до контрнаступу на певних ділянках.

Читайте також

1