Шість президентів незалежної України: хто і чим запам'ятався

Парламент.UA пригадав, який внесок у розбудову України зробили її очільники за 31 рік незалежності
Ексклюзив
Шість президентів незалежної України: хто і чим запам'ятався
Президенти України (фото: УНІАН)
23 Серпня 2022, 08:54
читать на русском

За 31 рік незалежності Україна мала шістьох різних президентів, лише одному з них вдалось протриматись у президентському кріслі два терміни поспіль, а двоє – не всиділи навіть одного. Водночас кожен з них залишив слід в історії нашої держави.

Парламент.UA пригадав, який внесок у розбудову України зробив кожен з них та хто і чим запам'ятався.

Леонід Кравчук: незалежність та втрата ядерного потенціалу

Найбільш далекосяжним за своїми наслідками стало правління першого президента Леоніда Кравчука (1991-1993 роки). Він став одним з ініціаторів Біловезьких угод, які ліквідували Радянський Союз з адміністративної карти світу. При Кравчуку Україна проголосила незалежність та найголовніше отримала визнання цієї незалежності з боку світової спільноти: лише за грудень 1991 року Україну в межах сучасних кордонів визнали 37 держав, починаючи від Польщі, Канади, США та Індії, та закінчуючи Великою Британією, Іспанією та Грецією. Без сумніву утворення незалежної держави Україна завжди асоціюватиметься саме з першим її президентом, тому відносимо цей пункт – до найбільшого здобутку Леоніда Макаровича під час його правління.

З іншого боку саме при Кравчуку почався процес ядерного обеззброєння України, що, як свідчить новітня історія, було величезною помилкою та призвело до війни на Донбасі і тимчасової втрати частини суверенної території України. Попри те, що під Будапештським Меморандумом стоїть підпис Леоніда Кучми, вивезення ядерних боєголовок почалось ще за Кравчука, зокрема, 6 травня 1992 року до Росії вивезли 2 883 тактичних ядерних заряди.

Крім того, правління Кравчука закарбувалось у пам'яті українців гіперінфляцією карбованця - 10 206% - за результатами 1993 року та найбільшим за всю історію страйком шахтарів, який змусив Кравчука піти на дочасні президентські вибори, які він програв. Ну а серед народу прізвище Леоніда Макаровича назавжди асоціюватиметься з валізами на колесах – "кравчучками", якими вимушена була користуватись чи не вся країна. Тому "Маємо те, що маємо".

Кравчучка

Чоловік з "кравчучкою" (фото: УНІАН)

Леонід Кучма: ухвалення Конституції, вбивство Гонгадзе та олігархізація країни

Леонід Данилович – єдиний український президент, якому двічі поспіль вдавалось посідати цей пост (1994-2005 рік). Водночас саме його правління почалось з найбільшої військово-безпекової помилки України – підписання Будапештського Меморандуму 5 грудня 1994 року. У 2014 Росія успішно "підтерлась" цим папірцем, а країни підписанти висловили "глибоку стурбованість" через анексію Криму та російську агресію на Донбасі.

Водночас при Кучмі гіперінфляція припинилась, гривня зміцніла, а Україна поступово переходила від планового до ринкового типу економіки. За його правління відбулась найбільша в історії держави приватизація підприємств, що мало наслідком появи так званих олігархів – підприємців, які сконцентрували у своїх руках значну частину економічних, енергетичних та фінансових ресурсів країни.

У ніч з 27 на 28 червня 1996 року Верховна Рада ухвалила Конституцію України. Як пригадують безпосередні учасники цього процесу, саме указ Кучми про проведення всеукраїнського референдуму, на який він виніс власний проєкт Конституції, пришвидшив ухвалення головного закону країни.

Конституційна ніч – це лише останній акорд, цьому передувала дуже важка робота у комісії. Так, дійсно, указ президента Кучми підштовхнув роботу парламенту, але і без того парламент досить чітко йшов по графіку ухвалення Конституції, але завдяки цьому указу графік фактично скоротився до одного робочого дня, - пояснив для Парламент.UA народний депутат Сергій Соболєв, який брав участь у голосуванні.

Тому цей пункт відносимо до здобутків Леоніда Даниловича.

Читайте також

А ось найбільшим скандалом, який понад 20 років не дає спокою Кучмі, стало вбивство журналіста та засновника "Української правди" Георгія Гонгадзе. На так званих "плівках Мельниченка" зафіксовано, як другий президент дає вказівки "покарати грузина" та вивезти його до лісу. Власне, тіло Георгія було знайдене саме у лісі. Попри те, що причетність Леоніда Даниловича до вбивства не була доведена судом, йому досі доводиться виправдовуватись за нього.

Ну, а висловом, який назавжди увійшов в український лексикон завдяки Кучмі, став "Україна – не Росія" – як показує історія – на щастя, це правдиве твердження.

Віктор Ющенко: Помаранчева революція, Голодомор та "війни" з Тимошенко

Третій президент України став ним на хвилі першого всеукраїнського Майдану, який виник через масові фальсифікації під час виборів. Країну охопили масові протести, в Києві виникло помаранчеве наметове містечко, а владі зрештою довелось оголосити 3-й тур президентських виборів, у якому переміг Віктор Ющенко (2005-2010).

Його правління в першу чергу асоціюється з поступовим зовнішньополітичним переорієнтуванням України від Росії до Європейського Союзу та Євроатлантичної інтеграції. За його ініціативи Україна почала активний діалог щодо отримання Плану дій щодо членства в НАТО, безвізового режиму з ЄС та нової угоди про асоціацію з ЄС, відмова від підписання якої стане фатальним кроком для наступного президента Януковича.

Зрозуміло, на тлі цих зовнішньополітичних кроків виникали серйозні конфлікти з Російською Федерацією, яка використовувала свій головний козир – енергетичні ресурси: чи не щороку між двома державами спалахували "газові війни". Вирішувати їх намагалась прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, але у спосіб, який не подобався Ющенку. Тому зовнішні конфлікті призводили ще й до внутрішнього протистояння: Віктор Ющенко – перший президент, який розпустив Верховну Раду - у 2007 році відбулись дочасні парламентські вибори, а прем'єр-міністри змінювались чи не щороку.

Водночас Віктор Ющенко – президент, який прикладав багато зусиль в гуманітарному напрямку та відновленню історичної пам'яті України. Саме за його правління в Києві було побудовано меморіальний комплекс, а Голодомор визнано геноцидом українського народу. Крім того, з 2008 року українські абітурієнти вступають до Вищих навчальних закладів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, а не внутрішніх іспитів українських ВНЗ.

Меморіал Голодомору

Національний музей "Меморіал жертв Голодомору" (фото: УНІАН)

Також Віктор Андрійович запам'ятався лобіюванням інтересів бджолярів, відновленням "Мистецького арсеналу" та висловами "любі друзі" та "ці руки нічого не крали". Останній вислів особливо запам'ятався завдяки його наступнику.

Віктор Янукович: Євро-2012, Харківські угоди та Революція Гідності

З п'яти відведених українським президентам Конституцією років правління Віктор Янукович спромігся відбути чотири (2010 – 2014), але вони справили найбільшого негативного впливу на всю подальшу історію України.

Вже у перший рік правління – 21 квітня 2010 – Янукович підписав Харківські угоди, якими продовжив термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі з 2017 до 2042 року. В обмін на це Україна начебто отримала знижку на газ у 100 доларів за тисячі кубів блакитного палива. До речі, ця угода була денонсована Росією в односторонньому порядку після анексії Криму у березні 2014 року.

Саме за Януковича почався наступ на українську мову – ухвалений у липні 2012 році так званий закон "Ківалова-Колісніченка" фактично робив російську мову другою державною в обхід Конституції України. Через це країну охопили масові протести – так званий "мовний майдан", який щоправда не приніс результату – лише у 2014 на тлі Революції Гідності цей документ було скасовано Верховною Радою, а остаточну крапку поставив Конституційний суд 28 лютого 2018 року, коли виніс рішення про неконституційність закону "Ківалова-Колісніченка".

З позитиву, яким запам'яталось правління Віктора Федоровича, можна пригадати хіба що проведений влітку 2012-го Чемпіонат Європи з футболу, який відбувався одночасно в Україні та Польщі. Але й цей захід лише умовно – здобуток Януковича, адже визначення країни-господаря відбулось ще у 2007 році. Тут "родина" Януковича швидше відзначилась чималими корупційними скандалами під час побудови інфраструктури до Євро-2012, через що Україна взагалі могла втратити право проводити Чемпіонат.

Віктор Янукович – перший президент України, якому довелось втекти за межі держави, це перший президент України, який мав дві судимості та перший президент України, правління якого призвело до втрати частини суверенної території країни, російсько-української війни та вбивства понад сотні мирних громадян в центрі Києва.

Його резиденція у Межигір'ї стала музеєм корупції, який після Революції гідності змогли відвідати тисячі українців. Ну, а меми про "золотий батон", "йолку" та падаючий вінок на голову Януковича – ще раз підтверджують, що Віктор Федорович – найбільша помилка українців у новітній історії нашої держави.

Межигір'я

Клубний будинок "Хонка" у Національному парку "Межигір'я" (фото: УНІАН)

Петро Порошенко: Мінські угоди, Безвіз, Томос та "свинарчуки"

Петро Порошенко став першим президентом, який отримав країну у війні та з частиною тимчасово анексованої території. Водночас формально російська агресія досі не визначена як "війна", чим часто докоряють п'ятому президенту (2014 – 2019).

Так само, як і "Мінськими угодами", підписаними у лютому 2015 року. Головна проблема полягає у тому, що незрозуміло, у якій послідовності мають виконуватись положення документу: чи спочатку Україна повинна отримати контроль над російсько-українським кордоном на Донбасі, а вже потім проводити місцеві вибори чи навпаки. Сторони трактують пункти домовленостей по різному, тому вже понад 6 років особливих просувань з його імплементації немає. Крім того, ці угоди не ратифіковані Верховною Радою, а отже не мають жодної юридичної сили – лише політичну. Водночас прихильники Петра Порошенка стверджують, що саме завдяки Мінським угодам вдалось зупинити наступ російських військ та заморозити конфлікт.

Натомість за президентства Петра Порошенка громадяни України отримали право безвізового в'їзду на території країн Європейського Союзу – з 11 червня 2017 року українцям достатньо мати біометричний закордонний паспорт. За Порошенка Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС, яку відмовився підписувати Янукович в листопаді 2013 у Вільнюсі, а також активно відновила діалог щодо отримання ПДЧ в НАТО, вступ до Північно-Атлантичного Альянсу та оголосила про наміри стати повноправним членом ЄС. Крім того, у січні 2019 Православна церква України отримала Томос про автокефалію – з того ж часу, ми не підпорядковуємось Московському патріархату, що визнано Вселенським Патріархом Варфоломієм.

Томос, Епіфаній, Порошенко

Митрополит Епіфаній та Петро Порошенко біля Томосу (фото: УНІАН)

Чимало було зроблено й на законодавчому рівні: ухвалено закон "Про Державну мову", заборонена комуністична партія та проведена декомунізація країни, змінено Виборчий кодекс та утворено низку нових правоохоронних органів, на кшталт Національного антикорупційного бюро (НАБУ) чи державного бюро розслідувань (ДБР).

Але піти на хвилі здобутків Петру Олексійовичу не вдалось. Напередодні першого туру президентських виборів 2019 року надбанням громадськості стала переписка про оборудки та корупційні схеми, які дозволяли близькому оточенню Петра Порошенка заробляти на закупівлях, що стосувались оборонного комплексу. Зокрема, в цій переписці фігурував Ігор Гладковський – син тодішнього заступника Секретаря Ради Національної безпеки і оборони України, а також давнього бізнес-партнера Петра Порошенка Олега Гладковського. Крім того, в одній із схем засвітився завод "Кузня на Рибальському", який тоді належав самому Порошенку. Скандал набув величезного розголосу, країну охопили масові протести, а Порошенка практично в кожному місті зустрічали негативними вигуками та запитаннями щодо Свинарчука (попереднє прізвище Гладковського). Результатом – стала нищівна поразка Петра Олексійовича в другому турі президентських виборів.

Володимир Зеленський: монокоаліція, скасування недоторканності та війна з росією

Володимир Зеленський – шостий президент, який вже майже 3,5 роки обіймає цю посаду (2019-2022). Його головним меседжем під час передвиборчої компанії був мир на Донбасі – наразі досягти цієї цілі не вдалось, але деякі зі своїх обіцянок він вже встиг виконати.

Оскільки Володимир Олександрович – перший президент України, який водночас має свою більшість у парламенті (монокоаліція партії "Слуга Народу"), то втілити у життя передвиборчі гасла, які стосувались роботи парламенту, вдалось ще на початку роботи нової Ради у 2019: депутатську недоторканність скасували, закон про імпічмент, хоча і з порушенням процедуру, але таки ухвалили, за "кнопкодавство" також скоро каратимуть на законодавчому рівні, але й без закону, Рада ІХ-го скликання суттєво менше попадається на цьому.

У зовнішньополітичному векторі Зеленському вдалося переламати ситуацію на користь України. Однак війна з росією щодня вносить корективи у становище України і вимагає пошуків нових форматів відновлення територіальної цілісності і відбудови України.

Читайте також

Загалом говорити про наслідки правління Зеленського для майбутнього України – зарано, і хто-зна, можливо. у випадку перемоги у війні, Володимиру Олександровичу захочеться балотуватись вдруге. Проте одне можна сказати з впевненістю: його обрання дало українцям розуміння, що кожен їх голос впливає на кінцевий результат виборів.

А ще Зеленський подарував країні кілька мемів, на кшталт "вийди-розбійнику", які назавжди увійдуть в український лексикон.

1