Зеленський назвав зрадою невиконання Будапештського меморандуму

Президент вважає помилкою відмову України від ядерної зброї
Головне
Зеленський назвав зрадою невиконання Будапештського меморандуму
Володимир Зеленський (фото: УНІАН)
1 Лютого 2021, 13:52
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський заявив, що невиконання Будапештського меморандуму є зрадою щодо України, а наша держава зробила помилку, відмовившись від ядерної зброї.

Про це Зеленський розповів у інтерв’ю програмі Axios, що виходить на платформі HBO, текст якого оприлюднили в Офісі президента України.

Зокрема глава держави розповів, що Україна вважає себе зрадженою через невиконання гарантій безпеки після відмови від ядерної зброї на початку 90-х років минулого століття, як це передбачав  Будапештський меморандум.

Загалом я вважаю, що це зрада стосовно України. Я вважаю, що це велика помилка. Адже будь-які світові дипломатичні домовленості від моменту, коли не виконується Будапештський меморандум, "помножені на нуль". І що б ми далі не підписували, про що б країни не домовлялися, завжди буде ризик, що хтось скаже, що це якийсь папірець і необов’язково його виконувати. Тобто у XXI столітті досі діють традиції середньовіччя, коли діє не сила домовленостей, а просто сила. Хто сильніший, у кого більше зброї – той, скажімо так, пише Конституцію твоєї країни. Це образлива ситуація, - констатував президент.

Зеленський також підкреслив, що якби на початку 1990-х років Україна не відмовилася від ядерної зброї, то ставлення до нашої держави у світі було би інакшим.

Я розумію, що ядерна зброя – це дуже погано. Але якби в Україні зараз була ядерна зброя, якби ми тоді не зробили таку велику помилку, а я вважаю, що це помилка на сьогодні, то не було би вторгнення, і ми мали б свої території. Тому що ми завжди могли б говорити на рівних з Російською Федерацією та з усім світом, - заявив президент.

Водночас Зеленський вважає неправильним повернути нині Україні ядерний статус.

Я вважаю, що сьогодні це неправильно робити. Все-таки ми повинні не перетворюватися з людей на звірів. Все-таки цивілізація врешті-решт переможе. Як би ми не ставилися до демократії, як говорив Черчилль, кращого у світі поки що немає. З усіма мінусами демократії, з усіма мінусами ядерного роззброєння, з усіма викликами, які були і є у нас, коли забрали нашу територію і вбили 14 тисяч людей. Все-таки якщо ми хочемо побудувати демократичну, цивілізовану країну, ми повинні йти за світовим законом, повинні залишатися людьми, - підсумував глава держави.

Читайте також

Нагадаємо, питання про Будапештський меморандум було внесено в так зване опитування Зеленського, яке проводили одночасно з місцевими виборами 25 жовтня. Ідеї Будапештського меморандуму тоді підтримало 74% українців. Глава Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що питання із опитування Зеленського про Будапештський меморандум було спрямоване на те, щоб вивести на новий рівень "дуже предметну розмову" про гарантії безпеки для України.