Чого чекати на День Незалежності: про ризики обстрілів та дотримання правил

Українцям наполегливо радять не ігнорувати повітряні тривоги
Ексклюзив
Чого чекати на День Незалежності: про ризики обстрілів та дотримання правил

Вже завтра, 24 серпня, Україна святкуватиме день своєї незалежності. На тлі цього є ризик посилення обстрілів з боку російсько-окупаційних військ. Чого очікувати від цього дня та чи залишив уряд офіційні заходи – в матеріалі "Парламент.UA".

Як Україна відзначатиме День Незалежності

19 серпня Кабінет міністрів затвердив план заходів із відзначення 31-ї річниці незалежності України. Попри повномасштабну війну, на державному рівні у 2022 році відзначають День Незалежності України.

Так, 24 серпня монумент "Батьківщина-мати" у Києві та інші знакові місця підсвітять кольорами Державного прапора України. У Національному заповіднику Софія Київська священники всіх церков молитимуться за Україну. На столичному Хрещатику відбудеться виставка знищеної російської військової техніки.

Пройде також низка інших акцій та флешмобів, спрямованих на єднання та підтримку українців. Під час офіційних заходів хвилиною мовчання вшановуватимуть усіх загиблих у війні проти російських окупантів.

Як зазначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, цього року День Незалежності має для всіх українців особливе значення. Триває війна, й окупанти "скаженіють від своєї безпорадності". 

Українці ж продовжують гідно протистояти нелюдам і вражати світ своєю незламністю, силою та емпатією до тих, хто поруч. Саме зараз ми переживаємо історичний момент, наша нація гартується у боротьбі. Ми назавжди запам'ятаємо те, хто нам друг, а хто – ворог. Щиро вірю, що зовсім скоро ми гучно святкуватимемо нашу перемогу, – написав він.

Психологиня Марта Пивоваренко вказала у коментарі "Парламент.UA", що масові заходи є способом суспільного єднання. Вони є дуже важливими для збереження психічного здоров'я і функціональності громадян, а також зниження вигорання і втоми від співчуття, що є наслідком волонтерської праці.

Волонтери та всі інші громадяни повинні "дозволяти" собі відпочивати, і масові заходи – це один зі способів катарсису, зокрема проживання втрат та травм задля відновлення психологічної рівноваги, – зазначила вона.

Психологи та психотерапевти рекомендують не давати змогу Росії  "устрашати" українське населення, знижуючи обороноздатність. За словами Марти Пивоваренко, масові заходи варто проводити та стимулювати економіку і культуру, бо війна – на довго.

Чого очікувати від окупантів 24 серпня

Релігієзнавець і культуролог Євген Савісько сказав нам у коментарі, що в керівників РФ є невиправна любов до ювілеїв і святкових дат. Це, мовляв, їм передалося ще від комуністичних вождів та царської династії Романових. Саме до святкових дат у Росії люблять робити якісь "звершення", зокрема й воєнні злочини.

Експерт нагадує, що 24 серпня 2014 року регулярні війська РФ вдерлися в Україну, кардинально вплинувши на бої за Іловайськ. Дата була обрана не випадково.

Ворог хотів завдати не лише військової, але й морально-психологічної поразки нашій країні. Адже поразка, завдана в день найбільшого Державного Свята, вражає багаторазово сильніше, ніж аби це сталося буденного дня, – зазначив він.

Росія може збільшити кількість ракетних обстрілів певних українських населених пунктів, зокрема й Києва, на День Незалежності 24 серпня, заявляв радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в етері телемарафону.

"Росія – це архаїчна держава, яка привʼязує свої дії до певних дат. Для них це якісь нав'язливі думки: “Що треба зробити для того, щоб людям було погано?”" – сказав він.

Подоляк наголосив, що росіяни ненавидять українців, і тому спробують 24 серпня збільшити кількість обстрілів крилатими ракетами низки українських міст. Він додав, що окупанти захочуть отримати компенсацію за те, що їх принизили, і вони зазначили репутаційних втрат у світі.

Як поводитися українцям на День Незалежності

Євген Савісько наголосив, що на тлі можливого посилення атак із боку Росії населенню варто уникати місць великого скупчення людей, зокрема можливих масових заходів до Дня Незалежності.

Можливо будь-що. До сигналів повітряної тривоги теж слід дуже прислухатися, адже не випадково саме зараз суттєво збільшується російський авіакулак на кордонах з Україною. Дуже кортить, аби 24 серпня став днем тиші, але не дуже віриться, що так буде. Треба бути готовими до всього, – зазначив він.

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький в етері телемарафону закликав українців у святкові дні чітко дотримуватися умов повітряної тривоги та обов’язково ховатися в укриття.

Досить часто українці ігнорують повітряні тривоги. Чому так, пояснила нам психологиня Марта Пивоваренко. За її словами, це відбувається через неграмотну політику щодо локальної технології застосування сирен.

"Психологічно мозок адаптується до будь-якого рівня стресу, змінюється поріг чутливості. У 2015 році ми спостерігали це на Донбасі, як люди вже не "пригинались" і ходили під обстрілами, абсолютно адаптовані до загрози", – зазначила вона.

Психологиня каже, що якщо не виробити навичку і систему стимулювання дотримання правил, то втрачається сенс у сиренах. З 22 тисяч житлового фонду Києва відбулося попадання у 500-700 будинків у Києві, що говорить про ризик дуже малого рівня інтенсивності.

"Тож сирени, які не завершуються фатальними випадками, поступово виробляють умовний рефлекс, що загрози немає", – додала Марта Пивоваренко.

Читайте також

1