189 тривог: як Україна відсвяткувала воєнний День Незалежності

У всіх українських містах цілий день лунали сирени повітряної тривоги
Ексклюзив
189 тривог: як Україна відсвяткувала воєнний День Незалежності
Заходи до Дня Незалежності Фото: https://www.facebook.com/UA.ZakarpattyaPolice

Як і прогнозувалися, у важливий для України день, 24 серпня, російсько-окупаційні війська посилили свої атаки. Сирени звучали у всіх регіонах. А проте українці все ж отримали можливість точково долучитися до традиційних заходів, як от покладання квітів. Як святкувала держава раніше та що було цьогоріч – у матеріалі "Парламент.UA".

Як Україна зазвичай святкувала 24-го серпня

Найперший для країни День Незалежності відзначали у липні, а не в серпні, як зараз. Головною вулицею, Хрещатиком, пройшов багатотисячний марш українців. Вони були у вишиванках і з українськими прапорами.

У 2009 році на День Незалежності під час параду українцям показали найбільший у світі літак "Мрія". Так, той самий, який російські окупанти знищили в аеропорту Гостомеля під час повномасштабного вторгнення.

Два роки поспіль, 2019-2020-й, військовий парад в Україні не проводили на тлі пандемії коронавірусу.

У попередні роки День Незалежності був вихідним днем. Цього року через війну він став робочим, зауважив нам у коментарі кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

Традиційно в цей день по всій Україні відбуваються святкові заходи. Здійснюється покладання квітів до пам'ятників видатним українським діячам, борцям за Незалежність, українським воїнам. Далі відбуваються паради, як військові, так і громадські марші.

Торік Україна святкувала 30-річчя Незалежності. У Києві відбувся військовий парад, Марш захисників України та річковий парад на Дніпрі. Також проводилися урочисті концерти на майданах міст, спортивні змагання, дитячі конкурси тощо.

Загалом торік по країні провели понад 150 святкових заходів під слоганом "Ти у мене єдина". Заходи тривали з 22 до 24 серпня і включали проведення міжнародних самітів, вручення державних відзнак, проведення святкових концертів, підняття прапора тощо.

Як цьогоріч країна відзначила День Незалежності

Цього року святкові заходи, попри війну, все ж частково проводили. Програму святкувань до останнього влада тримала в секреті. Причина була у загрозі повітряних ударів Росією по місцях скупчення людей. Загалом громадян закликали уникати місць скупчення людей та утриматися від участі у святкових заходах.

Парадів та святкових концертів цього року в Києві не було. А проте покладання квітів до пам'ятників таки залишили. Президент Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська вшанували пам'ять захисників України, які загинули під час російсько-української війни.

Так, вони поклали квіти до Стіни пам'яті поблизу Михайлівського Золотоверхого собору в Києві. Була вишикувана рота почесної варти та пролунали звуки сурми. Пам’ять українських героїв вшанували хвилиною мовчання.

Перед цим президентське подружжя взяло участь у церемонії вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні. Зранку Зеленські прибули до пам’ятного хреста на місці загибелі учасників Революції Гідності на Алеї Героїв Небесної Сотні в центрі Києва. Вони встановили лампадки біля хреста і вклонилися, вшановуючи пам'ять полеглих за свободу.

Також цього дня були невеликі культурні заходи та святкова концертна програма на телебаченні, а в кінотеатрах безкоштовно демонстрували українські патріотичні фільми.

Як розповів нам представник міжнародного кінофестивалю "БРУКІВКА"Андрій Заєць, цього року вектор був зміщений до камерних заходів культурно-просвітницького напряму в місцях, де є сховища, або ж в західних областях в обмеженому вигляді на великих площах та парках.

Зокрема, у Кам'янці-Подільському Хмельницької області кінофестиваль "Бруківка" в місцевому кінотеатрі "Дружба" провів спеціальний благодійний захід до Дня Незалежності, в межах якого відбулася національна прем’єра короткометражного фільму "Битва за Україну".

Як зі святом Україну "привітали" окупанти

Ще з ночі проти 24 серпня Росія почала своє "привітання" – у типовій манері у вигляді обстрілів. Опівночі ворог атакував Запоріжжя. Ракети окупантів влучили в об’єкти інфраструктури.

Також росіяни вже традиційно обстріляли Дніпропетровську область. В одному з районів регіону виникла пожежа, яку загасили. У Марганці постраждали двоє людей. Зруйновано кілька будинків, ще більш як 10 пошкоджено.

На сході було стабільно критично. У ніч проти 24 серпня російсько-окупаційні війська у Луганській та Донецькій областях здійснили 35 потужних обстрілів та три ракетні удари.

Тривоги цього дня лунати по всій території країни. Окупанти завдали ракетного удару по Полтавської області, а над Черкаською сили протиповітряної оборони збили ракету. А ще окупаційні війська росії 24 серпня обстріляли ракетами Хмельницьку область. 

І вже пізно увечері стало відомо про акт тероризму в Чаплиному на Дніпропетровщині, де окупанти ракетами поцілили у вагони пасажирського потяга. Загинуло 25 людей, понад півсотні отримали поранення.

Свою лепту у святкування хотіли внести і ФСБ Росії. Служба безпеки України виявила, що ворожі спецслужби готували фейкові "протести" до Дня Незалежності у Київській, Житомирській і Полтавській областях, залучивши "журналістів" херсонського блогера-колаборанта Стремоусова.

За задумом ворожих спецслужб, "мітингувальники" мали активно критикувати та засуджувати військове командування України, а організатори планували відзняти це на відео. Таким чином вони прагнули створити "потрібний контент" для російських пропагандистів. Та СБУ це зупинила.

Читайте також

1