Алєксандр, чий Крим - українці не забули "зашквари" Усика навіть після перемоги над Джошуа

Олександр Усик став новим чемпіоном світу у суперважкій вазі, але після цього у мережі пригадали боксеру любов до РПЦ та співпрацю з росіянами
Ексклюзив
Алєксандр, чий Крим - українці не забули "зашквари" Усика навіть після перемоги над Джошуа
Олександр Усик Фото: facebook.com/Alexanderusyk
28 Вересня 2021, 16:24
читать на русском

Український боксер Олександр Усик, який досі пропагує "один братній народ" з Росією, здобув перемогу у бою з британцем Ентоні Джошуа та став чемпіоном в супер тяжкій вазі. Попри розмови на пресконференції українською і гопак після перемоги, українці не забули попередні скандали спортсмена.

Парламент.UA зібрав найголосніші зашквари боксера та реакцію соцмереж на перемогу.

Чий Крим

Ще у 2014 році Усик вважав Крим українським: "Я не боюся їхати додому, бо їду додому. Я вже говорив і не міняю своєї думки: я - українець, нехай і з Сімферополя. Для мене Крим - це Україна".

Втім, через два роки все змінилось. На пресконференції у 2016 році, перед поєдинком у Польщі, на запитання "Чий Крим", Усик не зміг відповісти однозначно та змінив свою позицію.

Крим - це мій дім. Я дуже його люблю. Я там народився, там народились мої діти, - сказав він.

Водночас на уточнювальне запитання "Крим - це Україна?", боксер відповів: "Крим - це Крим".

Згодом, на думку спортсмена, Крим став Божим і "тих людей, які там живуть, які люблять Крим, які народились там".

Вже у лютому 2021 року Усик вирішив поставити крапку у розмовах про Крим. Перебуваючи у Сімферополі він опублікував в Instagram відео, як їде за кермом автівки по місту, та вказав геолокацію - "Сімферополь, Україна." Втім, чи насправді боксер підтримує територіальну цілісність України залишається питанням.

Крім того, після перемоги над Джошуа Усик збирається поїхати до себе додому в Крим та зайти "свій рідненький" зал, показати пояса своєму тренеру, який колись давно взяв його у свою секцію і "зробив з хлопчика чоловіка".

Святкувати. Звичайно, я вже це почав. Друзі мої це почали. Будемо святкувать, будемо салют стріляти, взагалі треба потренуватися як би завтра ще. Пояси треба дочекатися, щоб їхати додому (до Криму - ред.). Природно, я хочу побачити тренера, кумів, сестру, - сказав він.

Олександр чи Алєксандр?

У коментарі іноземній журналістці Усик розповів, що любить, аби його ім’я вимовляли "Александр", а не "Олександр": "Александр - це російською, Олександр - українською. Мені подобається Александр".

Вже згодом боксер вирішив виправдовуватися, що це вже у нас перекрутили і все, як зазвичай, неправильно зрозуміли.

Це у нас перекрутили. Я поясню, що було. Була пресконференція, там ставлять таблички, де написано ім'я менеджера, бійця і так далі. Вона побачила, що було написано "Олександр", а перед цим було "Александр". Я кажу, це міжнародне ім'я, тут немає такого, що я українець і тільки в Україні мене так називають. В Америці може бути Алекс, - сказав Усик.

За його словами, саме "Алєксандр" тому, що у нього є певна абревіатура, яку використовує з малого віку - UA. Тобто Усик Александр. Вона пов'язана з Україною та була придумана у 14 років.

Зйомки у російському фільмі

Українські боксери Алєксандр Усик та Василь Ломаченко знялись у російському пропагандистському фільмі монастиря Російської православної церкви (РПЦ) "Здрастуй, брате, Христос Воскрес!". Також участь взяли й інші російські спортсмени, які заявляли про "один братній народ".

Так, Ломаченко наголосив, що завжди вважав росіян, українців і білорусів "єдиним народом", а Усик зазначив, що не буде припиняти дружити з російським колегами через те, що хтось нагорі "не поділив портфелі".

Звичайно, ця ситуація набула неабиякого резонансу в мережі. Спортсменам пропонували пакувати валізи та їхати до Росії, а хтось, навпаки, заступився за них.

Потрапляння Усика в базу "Миротворця" та зв'язки з пропагандистами

2020 року боксера внесли до бази "Миротворця" через заперечення російської агресії, участь в пропагандистських заходах Росії. Він також противник незалежності українського православ'я від підконтрольної Росії РПЦ.

В інтерв’ю YouTube-каналу "Ходять чутки" Усик зазначив, що можливою причиною цього стала участь в зйомках російського фільму "Здрастуй, брате, Христос Воскрес!" разом з іншим українським боксером Василем Ломаченком.

Чому ми там опинилися? Напевно, через фільм. Дуже спокійно до цього ставився. Не те щоб не звертаю уваги, не загострюю її на цьому. Не колупався в інтернеті, не шукав якусь бридку або хорошу інформацію, не шукав якоїсь підтримки або навпаки, - сказав Усик.

Крім того, Усик є прихильником підсанкційного проросійського блогера-втікача Анатолія Шарія, з яким проводив спільні ефіри. В одному  з таких відео боксер зізнався, що слідкує за "блогером" від 2014 року і підтримує.

Бій Усик - Джошуа та реакція соцмереж

У ніч із 25 на 26 вересня Усик поборовся з Джошуа за пояси WBA (Super), IBF, WBO та IBO у суперважкій вазі. Саме британець Джошуа чотири роки тому залишив Володимира Кличка без чемпіонських титулів.

На арені "Тоттенгем Хотспур" у Лондоні зібралось понад 50 тисяч глядачів, аби подивитись цей "поєдинок року".

Під час зважування вага боксерів відрізнялась на 8 кг. Так, Джошуа мав 108,8 кг, а Усик - 100,2 кг. Крім того, в дуелі поглядів переможця не було, оскільки жоден спортсмен не відвів очей. Потім вони потисли один одному руки.

На пресконференцію український боксер прийшов у костюмі Джокера. А так відзначився тим, що говорив українською мовою.

Пресконференція українською? Нічого не спонукало. Перекладачка - прекрасна жіночка, яка перекладала мені українською мовою і я подумав, що буде якось негарно, якщо я їй буду відповідати по іншому. Може вона просто не знає російську мову, тому я відповідав українською мовою, - пояснив згодом Усик.

Сам бій проходив доволі жваво. Усик у перших раундах залишив перевагу за собою, а от пізніше сповільнився та дозволив супернику зрівняти ситуацію на рингу.

У сьомому раунді Усик похитнув Джошуа, але той зумів встояти на ногах. А на останніх секундах українець притиснув Джошуа до канатів, але йому не вистачило часу, щоб добити суперника.

За підсумками 12 раундів Усик здобув перемогу одноголосним рішенням суддів. Рахунок на суддівських записках - 117-112, 116-112 і 115-113. Таким чином, Усик став новим чемпіоном світу в суперважкій вазі та відібрав чотири титули у Джошуа.

Після оголошення переможця, Усик станцював традиційний гопак на рингу.

Крім того, на НСК "Олімпійський" у Києві може відбутись реванш між боксерами Усиком і Джошуа, однак при організації поєдинку є низка обставин. Такоє є обмеження за часом, в рамках якого має пройти реванш.

Це лютий-березень. "Олімпійський", зима, лютий... Ну можливо, якщо буде +20, було б комфортно... Ми хочемо, щоб в Україні проходили події такого масштабу. Є купа обставин, ми зробимо все, що від нас залежить, щоб максимально скористатися такими шансами, - сказав промоутер Олександр Красюк.

Більшість українців та іноземних громадян з величезною гордістю сприйняли перемогу Усика над Джошуа. Зокрема, київський мер Віталій, Кличко, президент України Володимир Зеленський, політичні та громадські діячі у соцмережах підтримали українського боксера.

Втім, не всі у суспільстві забули про неоднозначні вислови Усика, скандали з Кримом та підтримки РПЦ.

Читайте також

1