Чи чекати українцям восени валютних гойдалок - прогноз економістів

Як Україна платитиме зовнішній борг, чи збереже гривня свої позиції та чи загрожує їй штучна девальвація цієї осені
Ексклюзив
Чи чекати українцям восени валютних гойдалок - прогноз економістів
Валюта (Фото: НБУ)
30 Серпня 2021, 16:02
читать на русском

Спокійне літо з незначними коливаннями гривні на валютному ринку добігає кінця. Тож Парламент.UA разом з економічними експертами підбив підсумки сезону та дізнався, що буде з гривнею восени та чи чекати українцям серйозних валютних гойдалок.

Що наразі відбувається на валютному ринку

Нині гривня залишається стабільною, а на валютному ринку панує спокій, запевняють економічні експерти. Зокрема інвестиційний банкір Сергій Фурса відзначає, що єдине, що утримувало гривню від подальшого зміцнення останнім часом - це Національний банк. Він досить часто викуповував надлишок валюти й сприяв тому, щоб коливання курсу валюти були незначні та не давав їй дуже сильно укріплятися. Окрім того, таку відносну стабільність на валютному ринку він пояснює сприятливими умовами зовнішньої торгівлі.

Це дуже високі ціни на товари українського експорту, перш за все - метал, руда; продукти сільського господарства: кукурудза, пшениця тощо.

Зараз ситуація на світових ринках не те, що безпрецедентна, але незвична - дуже високі ціни на сировинні товари. Це стало наслідком того, що з одного боку відновлюється світова економіка, з іншого - американці надрукували дуже багато доларів, і ці долари пішли на фінансові ринки, а згодом і на сировинні, в результаті розігнавши ціни всіх товарів, - розповів Сергій Фурса у коментарі Парламент.UA.

Своєю чергою економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин відзначає, що ситуація на валютному ринку і співвідношення національної грошової одиниці до долара жодним чином не залежить від успіхів чи провалів української економіки. А напряму залежить від активності міністерства фінансів при проведенні аукціонів з продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Що активніше вони (Мінфін, - ред.) були, що вищий давали відсоток дохідності, то більше приходило іноземців, вони продавали свою валюту та створювали досить велику пропозицію валюти на ринку, то сильніше гривня зміцнювалась.

Коли Міністерство фінансів робило маленькі пропозиції, тобто було неактивним, кількість валюти на ринку зменшувалась і гривня послаблювалась. Так працює цей механізм, - пояснив Парламент.UA Олег Пендзин.

гривня

Гривня Фото: Парламент.UA

Що буде з курсом долара восени

Восени Україна має робити виплати по зовнішньому боргу. Однак ця обставина не вплине суттєво на курс гривні до долара цієї осені завдяки траншу від Міжнародного валютного фонду, який країна отримала на початку серпня, вважають експерти.

Той факт, що Україна отримала 2,7 мільярда доларів від Міжнародного валютного фонду знімає питання щодо погашення боргів у вересні й до кінця року, які Мінфін мав реалізувати, виходячи із власних запасів валюти. Тобто сьогодні питання щодо того як і чим будуть погашатися борги знялося.

Тепер Мінфін значно спокійніше працює на ОВДП, пропонує значно менше дохідність, як наслідок обсяг іноземців що приходять зменшився. Тож гривня зараз почне трошечки послаблюватися, але зовсім трошки, тому що валютних резервів достатньо. І я думаю що вона восени коливатиметься на рівні 27,5 грн за долар, - зазначив Пендзин.

Читайте також

Що може загрожувати курсу гривні цієї осені

Тенденція щодо стабільності курсу гривні збережеться, переконує й економіст Андрій Новак. Єдиний неекономічний ризик, який існує - це штучна девальвація гривні, до якого може вдатись український уряд спільно з Нацбанком вважає він.

Є ризик, як і в попередні роки, штучної девальвації, аби виконати бюджет по дохідній частині та під кінець року підігнати курс під той, що є в бюджеті - 29,1 грн за долар. Втім суто економічних обставин та ризиків я для гривні не бачу. Особливо враховуючи продовження співпраці в МВФ та отримання від них неочікуваних 2,7 млрд грн в рамках програми загальносвітової підтримки економік країн для подолання коронакризи. Плюс у нас ще є чинна програма “Stand-by” за якою ми ще маємо отримати близько трьох мільярдів гривень, - наголошує Андрій Новак.

Також економіст відзначив - як не дивно, коронакриза позитивно позначилась на курсі гривні, ба більше, навіть дещо її зміцнила. Це сталось через те, що український експорт практично не змінився – падіння склало лише 3%, але через світові обмеження суттєво впав імпорт – майже на 16%.

Це дозволило нам збалансувати зовнішню торгівлю, яка раніше була з глибоко негативним сальдо – імпорт значно перевищував експорт. А баланс зовнішньої торгівлі – це база для формування курсу будь-якої валюти.

Другим чинником, який впливає на курс є приплив і відтік валюти з країни. За цим показником протягом останніх пів року в України також все добре: приплив валюти від заробітчан не зменшився, а навіть зріс на 10%, а відтік капіталу практично не змінився.

Тож якщо надалі триватимуть подібні економічні пандемічні обмеження, можна розраховувати, що тенденція щодо стабільності курсу гривні збережеться, - додав Новак.

1