Чому гривня впала і чи зупиниться: аналіз валютного ринку України

Від чого залежить курс гривні та чи вплине він на ціни в Україні, пояснили експерти
Ексклюзив
Чому гривня впала і чи зупиниться: аналіз валютного ринку України
(Фото: УНИАН)
22 Квітня 2021, 18:47
читать на русском

Після періоду відносної стабільності гривня почала падати. При тому, ще минулого місяця експерти прогнозували певну стабільність національній валюті. Чому гривня похитнулася, чи продовжить вона падіння та чому паралельно почали дорожчати продукти з’ясував Парламент. UA.

Яке наразі становище на валютному ринку

За офіційним курсом гривні до долара, який оприлюднив Нацбанк України 22 квітня, гривня ослабла на 5 копійок. Курс встановили на рівні 28,06 гривень за долар. Хоча до цього був період, коли вона тримала показники попереднього для і фактично не коливалася.

Своєю чергою, у Нацбанку України заявили, що гривня впала через ймовірну ескалацію конфлікту на Донбасі. Голова Ради Національного банку Богдан Данилишин у своєму Фейсбуку зазначив, що на тлі повідомлень про збільшення кількості російських військ на кордоні з Україною та зниження обсягу пропозиції іноземної валюти з боку клієнтів банків минулого тижня на 9,7%, обмінний курс гривні до долара на міжбанківському ринку знецінився за тиждень.

Водночас на готівковому валютному ринку продовжує переважати пропозиція іноземної валюти. Чиста купівля готівкової іноземної валюти банками у фізичних осіб з початку квітня становила 267 млн. доларів США (з початку року – 472 млн. доларів США), що дозволяє підтримувати високий рівень валютної ліквідності банків та компенсувати скорочення їх валютної позиції через операції на міжбанківському ринку.
Національний банк минулого тижня не приймав участі в операціях на валютному ринку, проте продовжує здійснювати моніторинг ситуації на ринку та здійснюватиме інтервенції у разі необхідності збалансування попиту та пропозиції на іноземну валюту, - додав Богдан Данилишин.

Валюта (Фото: НБУ)

Чому гривня послабила позиції на валютному ринку

Можливе загострення через збільшення російських військ на кордоні з Україною дійсно вплинуло на курс гривні, погоджується експерт з економічних питань та член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Та пояснює, повідомлення про ці події могли відлякати інвесторів від українських облігацій. Адже Україна формує більшість пропозицій валюти за рахунок саме іноземних інвесторів-спекулянтів, які вкладають гроші в українські державні облігації.

Однак це не єдина причина падіння гривні. Ще один вагомий фактор - зменшення обсягу купівлі інвесторами облігацій через недостатньо привабливу пропозицію дохідності цінних паперів останнім часом.

Дохідність українських облігацій останні декілька аукціонів свідомо була зменшена з надією, що іноземці й в таку дохідність підуть. Ні, вони не пішли, що призвело до певних наслідків. Зокрема, загальний обсяг придбання облігацій замість 13-14 мільярдів гривень, що були минулого місяця, склав спершу 2 мільярди гривень, а потім взагалі 200 мільйонів всього лише на останніх торгах. Це призвело до того, що загальний обсяг пропозицій валюти значно зменшився і гривня послабла.
Зараз, коли Національний банк підвищить ставку рефінансування 7,5% трошечки підтяглася дохідність на внутрішньому ринку цінних паперів. Як наслідок, я впевнений, що гривня зараз буде укріплюватися, тому що в наступний вівторок буде аукціон по значно більш привабливій дохідності й іноземці підуть на це, - пояснив Олег Пендзин.

Читайте також

Чому останнім часом зросли ціни на продукти

Поки гривня падає, ціни на продукти навпаки ростуть. Наприклад, за даними Інституту аграрної економіки, вартість великоднього кошика за середніми цінами в Україні зросла на понад 25%, в порівнянні з минулорічними цінами.

На думку фахівців, причина росту цін на харчі у тому, що нині на внутрішньому ринку країни формується ціна, яка надзвичайно близька до зовнішньої ціни на світовому ринку на експортні товари. А світовий ринок, своєю чергою, також переживає ріст цін з об’єктивних причин.

Окрім того, експерти відзначають, що процес інфляції триває постійно, питання лише в розмірах. А цьогоріч рівень інфляції вищий ніж торік.

Дався взнаки й карантин, адже вплинув на купівельні настрої українців, відзначив економічний експерт Олександр Охріменко.

Попри карантин, на відміну від минулої весни, люди припинили боятися і панікувати. І якщо торік люди не знали, що буде далі, економили гроші, тож попит знизився. Це призвело до того що показник купівельних настроїв минулої весни фактично обвалився. Тепер люди цього не роблять, тож зросла схильність до купівлі. Якщо ми подивимось на торгівлю за перший квартал, у нас є офіційні дані, вона зросла на 7,5% - це дуже багато. Тож виходить, що люди почали доганяти й докуповувати те, що вони торік собі не купили. Відповідно зростають доходи, зростає торгівля, зростають ціни - це нормальне явище.

Якщо минулого року інфляція була 3%, цього року буде 7-8%, тому ціни будуть ще зростати-і-зростати, - розповів експерт Охріменко.

1