"Це схоже на словесну діарею": реакція соцмереж на пропозицію Арестовича перейменувати Україну

Українці у мережі не стримували емоцій та назвали ідею верхом ідіотизму
Ексклюзив
"Це схоже на словесну діарею": реакція соцмереж на пропозицію Арестовича перейменувати Україну
Олексій Арестович. Фото: УНІАН
20 Вересня 2021, 17:22
читать на русском

Позаштатний радник голови Офісу президента України Олексій Арестович запропонував перейменувати Україну. При цьому він вже й обрав варіанти: перший - Русь-Україна, другий - Об'єднані землі України. Українці одразу висловили своє незадоволення, а слова "Люсі" вважають абсурдними.

Парламент.UA зібрав реакцію соцмереж, політиків та істориків на "словесні викиди" Арестовича.

Арестович хоче перейменувати Україну

На початку вересня Олексій Арестович запропонував перейменувати Україну та дати їй подвійну назву: "Я б змінив назву держави. Назвав би нас Русь-Україна, подвійна назва".

При цьому радник Єрмака зазначив, що наразі в Офісі президента вже працюють над цим питанням.

Наше завдання - стати Руссю-Україною. Ця назва прозвучала за крайні три тижні в Києві п'ять разів у промові президента, офіційно, - наголосив Арестович та додав, що в росіян треба забрати бренд "руські".

Блогер і актор Олексій Арестович

Олексій Арестович (фото: УНІАН)

Не пройшло так багато часу, як Арестович вигадав нову назву, яку можна дати Україні. За його словами, ми дуже схожі на Австрію та Німеччину, вони міряють землями - і в Україні теж треба міряти землями.

Об'єднані Землі України можна було б назвати. Там широкий насправді простір. Ми дуже в цьому сенсі схожі на Австрію і Німеччину, - сказав він.

Як відреагували посадовці та активісти

"Іноді краще жувати, ніж говорити", - так голова парламенту Дмитро Разумков прокоментував пропозицію Арестовича про перейменування України.

Окрім того, Разумков наголосив, що країна дійсно потребує змін та реформ, однак точно не перейменування. Та відзначив, що про таку ініціативу з боку Офісу президента не чув.

Ми з вами живемо в державі Україна, і я думаю що це влаштовує 99% громадян. Я впевнений, що гратися з назвою країни, тим більше намагатися на ній якось, даруйте на слові, "хайпанути" - це точно не державницька позиція. Я не знаю в якому стані люди дають коментарі. В мене інформації, що в Офісі президента готують такий законопроєкт немає і сподіваюся, що це фейк, - заявив Разумков.

Історик та народний депутат Володимир В’ятрович вважає "шкідливими" та "безглуздими" пропозиції  представників команди президента Володимира Зеленського перейменувати країну на Русь-Україну.

Я, звісно, за те, щоб українці розповідали всім про значення спадщини Русі для нинішньої України. Але заяви про перейменування держави безглузді і шкідливі, - написав він у Facebook.

При цьому В'ятрович додав, що українців штовхають на безперспективні спроби пояснити світові, що Rus – не те саме, що Russia. І це чудова нагода для ворога остаточно переконати всіх, що Ukraine – то таки Russia.

Володимир В'ятрович

Володимир В'ятрович Фото: УНІАН

За словами історика і колишнього народного депутата Олеся Донія, брак інтелектуальних ресурсів команди Зеленського призводить до абсурдних ідей перейменування держави Україна на державу Україна-Русь. А саму пропозицію він вважає небезпечною, хоч і в України є спільна спадщина з різними сусідами.

Спільна історична спадщина з державою-агресорам в період війни - це не стільки культурне підґрунтя, скільки ідеологічний тягар. Влазити в змагання, де була "справжня Русь", де і на якій території "руські" чи "русини" були більш "руські" чи більш "русичі" - деструктивно, - написав Доній у Facebook.

Історик наголосив, що від історичної спадщини не слід відмовлятися. Але Русь - це частина нашого минулого, а не сучасного України.

Реакція соцмереж на нові назви України

У соцмережах розгорілась справжня дискусія, а українців не лише були обурені, але й шоковані. Втім, дехто сприйняв цю абсурду ідею з гумором і запропонували перейменувати не Україну на Русь, а Росію на Московію.

Крім того, вислови про перейменування назвали ідіотизмом, помноженим на абсолютну нелюбов до власної країни. І зазначили, що Арестовича країна - не Україна, а Службі безпеки України необхідно звернути увагу на його заяви.

Крім того, Арестовича назвали "тролем", а команда Зеленського "переназве, перейде, проведе", але жодних серйозних реформ від них очікувати не варто.

Фото: twitter.com/DedaIgor

Крім того, у кримінальному судочинстві України скорочену назву ОЗУ використовують для позначення "Організованого злочинного угрупування". Тому є абсолютно невдалою, як і сама ідея назвати України "Об'єднаними землями України".

Водночас ставлення до Арестовича та його пропозицій у суспільстві максимально негативне, не лише через його вислови про назву держави, але й про військових, АТО та інших питань:

  • Пропоную всіх членів зеленого уряду перейменувати в "об'єднання малороських покидьків".
  • Чим їм проста і лаконічна Україна з простим і лаконічним тризубом не подобається?
  • Та хіба це можна сприймати? Вони всі під наркотою.
  • Це схоже на словесну діарею.
  • З моменту останньої незалежності у владі було багато уродів і збоченців, але таких укурених іуд ще не було і якщо ми їх не посадимо за ґрати вони знищать країну...
  • Супер занадто гарної думки про себе Арестович, якщо вирішив, що він має право щось пропонувати народу України. Абсолютний нуль.
  • Оці їх заяви - то прапор переверни, то гімн перепиши, то герб заміни, тепер країну переназви - це імітація бурхливої уяви/роботи?! Не знають як "вляпатись в історію"?! Суспільство постійно збурюють!
  • Арістович - ще той клоун, носиться зі своєю недолугою ідеєю перейменування. Заявляти, що росія припинить агресію і припинить претендувати на спадщину Київською Русі, тільки тому, що ми змінимо назву - верх ідіотизму!
  • Маячня від мокшанської агентури. Він цей наратив давно проштовхує, до речі.

Такі заяви Арестовича можуть бути і заради того, аби відвернути увагу українців від проблем та безладу, який є в країні.

    • Де це створіння Арестович бере такі дурні ідеї? Відволікає українців від безладу, створеного зє-владою?
    • Він хоче відвести увагу від справжньої біди України - олігархів, і їх обслуги: суддів, поліції, прокуратури, депутатів усіх мастєй та чинуш... казнокрадів...

Не обійшлося без згадок і про ідею секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данілова про те, що слід позбутися від кирилиці і перейти на латиницю, а діти з садочка повинні вивчати англійську.

Мем про перейменування України Фото: twitter.com/artem1990a

Фото Олександра Голобуцького з t.me/allgolobutsky

Також знайшлися й ті, хто підтримував ідею перейменування України на "Русь-Україну", оскільки Україна - нащадок Київської Русі.

В нас вкрали нашу назву, і не треба боятись вернути своє, повернутись до свого коріння, до одної із найвеличніших світових цивілізацій. Слово Україна залишиться в назві. Українська мова залишиться єдиною державною мовою, як найбільш близька до давньоруської, - написав Остап Гарапин у Facebook.

Він запропонував ухвалити положення, щоб Російську Федерацію називати Московією і користуватись цією назвою в розмовах. РФ буде тільки в офіційних документах.