Державний зрадник? Що закидають Порошенку та чи сяде він за ґрати

Чи дійсно Порошенко причетний до вугільних оборудок та чому про це згадали саме зараз
Ексклюзив
Державний зрадник? Що закидають Порошенку та чи сяде він за ґрати
Петро Порошенко (скріншот відео)

У кінці минулого року п’ятий президент України долучився до кола обвинувачених у справі про оборудки з представниками "ЛНР" та "ДНР". Однак особисто підозру Петро Порошенко отримати не зміг, бо був за кордоном. Що це: спроба втекти від слідства чи важливі зустрічі з закордонними партнерами, що саме закидають представнику "Європейської Солідарності" та що йому "світить" у разі доведення вини, аналізував "Парламент.UA".

У чому звинувачують Порошенка

Неприємний подарунок під ялинку торік отримав п’ятий президент України та народний депутат від партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко. 20 грудня 2021 року правоохоронці оголосили йому підозру за трьома статтями Кримінального кодексу. Йому закидають фінансування тероризму (ч. 1 статті 258-3), державну зраду (ч. 1 статті 111) та сприяння діяльності терористичної організації (ч. 1 статті 258-3). 

У Державному бюро розслідувань роз’яснили, що у взаємодії зі Службою безпеки та під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора розслідують кримінальну справу стосовно організації злочинної схеми постачання вугілля з тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям "ЛНР" та "ДНР" групою громадян України на загальну суму приблизно 1,5 мільярда гривень.

Порошенка підозрюють у тому, що він, діючи за попередньою змовою групою спільників, зокрема з-поміж представників вищого керівництва Росії, сприяв діяльності терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР". У вересні-листопаді 2021 року у цій справі вже оголосили підозру ще одному із чинних народних депутатів та колишньому міністру енергетики. Імен у ДБР не називають, однак ЗМІ відомо, що йдеться про Віктора Медведчука та Володимира Демчишина.

Їх підозрюють у купівлі за державні кошти в "ОРДЛО" вугілля. Слідство переконане, що своїми діями фігуранти справи поставили енергетичну сферу України у залежність від Росії та терористичних організацій. Це своєю чергою нібито підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало РФ більші можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України та ведення проти неї підривної діяльності.

Правоохоронці не змогли особисто оголосити Порошенку підозру. Тому письмове повідомлення направили за місцем його проживання, реєстрації, а також на роботу. 

Чи дійсно Порошенко причетний до оборудок

Торгівля з окупованими територіями відбувалася за часи правління Порошенка та триває досі, сказав у коментарі "Парламент.UA" кандидат економічних наук Олександр Хмелевський. За його словами, ще у 2014-2015 роках про це повідомляли добровольці та громадські активісти. Проводилися акції протесту з вимогою запровадити блокаду окупованих територій. Лише у 2017 році транспортне сполучення з "ОРДЛО" було зупинене. Проте торгівля продовжує здійснюватися через територію Росії.

Зараз офіційно Україна закуповує вугілля в Росії, хоча видобувається воно в "ОРДЛО". Фактично українські компанії фінансують сепаратистські утворення. А проте варто відзначити, що через окупацію Україна втратила чимало вугільних шахт. Без вугілля з окупованих територій наша країна досі не може обійтися, – вказує експерт.

Хмелевський зауважує, що і нинішня влада нічого не зробила для забезпечення енергетичної незалежності України. Замість того, щоб розвивати вугільну галузь на контрольованій території, вона фактично робить все для її знищення. Внутрішні ціни на вугілля залишаються низькими, шахтарям не виплачують зарплату, не вкладаються кошти в будівництво нових шахт та в модернізацію чинних. У порівнянні з 2015 роком, видобуток вугілля в Україні скоротився на 27%. 

Водночас звинувачення прокуратури щодо Порошенка відповідають дійсності. Проте вони з таким же успіхом можуть бути застосовані і до  нинішнього керівництва України, – додав експерт.

Натомість експерт громадського руху "Всі разом!" Євген Савісько вказує, що всі закиди у державній зраді Петра Порошенка виглядають політично вмотивованими. Їхня мета – прибрати з політичної сцени найрейтинговішого на сьогодні конкурента Володимира Зеленського

Імовірність порушення закону, звісно, є. Однак наші закони дуже часто прописані так, що їх можна трактувати зовсім по-різному. Це одне. А інше – це те, що довести факт свідомого порушення п'ятим президентом чинного законодавства України буде майже не реально. Свідки, якщо вони і є, мовчатимуть. А нового майора [Миколи] Мельниченка з аудіозаписами теж щось не видно, – зазначив нам Савісько.

У будь-якому випадку, коли йдеться про кримінальні провадження, саме суд має дати оцінку того, чи була державна зрада з боку Петра Порошенка, чи ні. Прокурори та адвокати, відповідно, будуть надавати доводи стосовно винуватості та невинуватості експрезидента. 

Читайте також

Чому Порошенко вилетів за межі України

Одразу після спроб ДБР оголосити Порошенку про підозру з’явилася інформація про те, що п'ятий президент України наразі перебуває за кордоном і планує повернутися у першій половині січня. Порошенко пояснив, що нині він у Варшаві, де має зустрічі з польськими та європейськими політиками "для створення потужної коаліції для протидії Росії".

Він заявив, що з Офісу президента йому "передають вітання" про те, що "з розумінням поставляться", якщо політик залишиться у Європі. Але, мовляв, не надасть їм такого подарунку й повернеться, як і пообіцяв. 

Тим часом у Держбюро розслідувань очікували депутата на слідчі дії 23 грудня. Адвокат Порошенка Ілля Новіков зазначав, що правоохоронці були в курсі, що Порошенко не в Україні, і саме в цей час вирішили оголосити йому підозру. Однак у ДБР стверджують: Порошенко, найімовірніше, не планував свій закордонний візит заздалегідь, бо квитки на літак купив вже після спроби вручити йому повістку про виклик.

Петро Порошенко

Євген Савісько вважає, що про виліт Порошенка було відомо раніше, адже за своїм статусом він довічно перебуває під постійною державною охороною, а всі поїздки людей такого статусу плануються наперед. Тому, мовляв, в Управлінні державної охорони знали про майбутній відліт, а, можливо, і приблизний маршрут. 

Виникає логічне запитання: чому підозру не вручили у приміщенні Верховної Ради, де Петру Порошенку було б складно хоч кудись дітись?, – запитує експерт.

Політичний аналітик Ігор Зарічний теж не вважає, що виліт Порошенка за кордон пов'язаний із переховуванням від слідства. На думку експерта, це банальний виграш часу для того, щоб адвокати могли ретельно підготувати лінію захисту у цій справі. Це, мовляв, дасть змогу максимально ефективно підготувати медійну компанію щодо цієї справи, щоб сформувати остаточну конструкцію "політичного переслідування" Порошенка з боку влади. Ця позиція нібито вже виголошується він його прихильників та активної підтримки медіа з пулу п'ятого президента України.

Йому немає сенсу переховуватися від слідства в іншій країні. У нього є достатньо ресурсів для свого захисту в Україні. Це і фінанси, і група адвокатів, і медіа, і прихильники, – додав аналітик у коментарі "Парламент.UA". 

Дещо іншу думку має Олександр Хмелевський. Судячи з того, як Порошенко тікав від слідчих ДБР, які намагалися вручити йому повістку, а після цього терміново виїхав за кордон, він дійсно ховається від слідства, каже експерт. 

Грошей на заставу, судячи з усього, в нього немає, а сидіти під слідством йому буде досить тяжко через стан здоров'я. Проте він може зважитися на відчайдушний крок. Його прихильники збираються зустрічати його в аеропорту та не допустити його арешту. Тому не виключено, що повернення Порошенка переросте в суспільне протистояння, – зазначив він.

Чи сяде п’ятий президент за ґрати та що буде з його майном

За обвинуваченнями, які закидають Порошенку, у разі доведення провини політику загрожує до 15 років ув'язнення з можливою конфіскацією майна. Наразі правоохоронці вже попередньо арештували частки у статутному капіталі ТОВ "Автор ТВ" та дочірнього підприємства "ТРК НБМ – Запоріжжя", бенефіціарним власником яких, відповідно до Єдиного держреєстру юридичних осіб станом на 21 грудня 2021, є народний депутат Петро Порошенко.

Натомість телеканали – "5 канал" та "Прямий" – з листопада 2021 року вже не належать Порошенку. Вони входять до складу нового медіахолдингу "Вільні медіа", власниками якого є переважно журналісти цих же телеканалів. Це підтвердили й у ДБР, наголосивши, що згадані ЗМІ працюють без будь-яких обмежень. Хоча саме прихильники експрезидента та його колеги по партії заявляли про блокування роботи цих медіа. А проте влада може позбавити ці телеканали ліцензій, зауважив Олександр Хмелевський.

Маючи серйозну юридичну службу і достатньо фінансів, у нього є всі підстави сподіватися успішно відбитися від нових звинувачень. Шанси на те, що п'ятий президент опиниться за ґратами, нульові. Судова тяганина з його адвокатами в Україні розтягнеться на роки, а потім може дійти до Європейського суду з прав людини. А це ще може бути процес на роки, – каже Євген Савісько.

Політичний аналітик Ігор Зарічний вказує, що ймовірність того, що Порошенка можуть посадити за ґрати, є і це очевидно, оскільки існує факт відкриття кримінального провадження проти нього. 

Все буде залежати від доказової бази з боку сторони обвинувачення і контраргументів на звинувачення в бік Порошенка з боку його адвокатів. У випадку, якщо його засудять і він відправиться за ґрати, телеканал "Прямий" та "5 канал" будуть продовжувати працювати. Просто зміняться їхні власники. Це будуть наближені люди до Порошенка. Цей сценарій найімовірніший, – додав експерт.

Читайте також

1