Дуда приїхав до Зеленського: чи вирішать вони історичні суперечки та про що домовляються

Україна наполягає на відновленні знищених місць пам’яті, а Польща просить дозвіл на проведення пошукових робіт
Ексклюзив
Дуда приїхав до Зеленського: чи вирішать вони історичні суперечки та про що домовляються
Володимир Зеленський та Анджей Дуда (фото: офіс президента)
12 Жовтня 2020, 16:00
читать на русском

До України з триденним офіційним візитом приїхав президент Республіки Польща Анджей Дуда. Він разом із президентом України Володимиром Зеленським провів зустріч у Києві в Маріїнському палаці. Дуда свій приїзд відкладав протягом 3-х років через історичні суперечки, а цьогоріч іще й через пандемію COVID-19.

Історичний конфлікт

Сутичка між обома країнами розгорілась ще у 2017 році, коли перед Польщею постало гостре питання – відновлення втраченої української могили вояків УПА на горі Монастир біля с. Верхрата. Коли надгробок знищили у 2015 році, Україна ввела мораторій Польщі на пошук і ексгумацію польських поховань в Україні.

Україна весь час наполягала на відновленні знищених місць пам’яті, а Польща взамін хотіла проведення польською стороною нових пошукових робіт та створення нових меморіальних об’єктів на Західній Україні.

Напередодні візиту Дуди в Україну Польща відновила український пам’ятник, однак не так, як було потрібно. Вона, хоча, і замінила знищену надгробну плиту на нову, проте не внесла найважливішої фрази про "поляглих за Вільну Україну" та імен загиблих вояків. Натомість, новий надгробок підписали: "братська могила українців, які загинули в битві з радянськими НКВС у монастирських лісах в ночі з 2 на 3 березня 1945 р."

Станом на сьогодні в Польщі міститься 93 пам’ятники та пам’ятні знаки в Польщі, присвячені діячам і подіям, що пов’язані з історією України та українським народом і 231 польський об’єкт в Україні.

Феєрична зустріч

Сьогодні, 12 жовтня, Володимир Зеленський зустрів Анджея Дуду із почесною вартою на червоній доріжці біля Маріїнського палацу. Їхня церемонія супроводжувалась гімнами обох країн, які виконував військовий оркестр.

Після цього Володимир Зеленський та Анджей Дуда обійшли стрій воїнів почесної варти, представили членів своїх делегацій і пішли на перемовини у форматі віч-на-віч.

Про що домовились

Під час зустрічі Зеленський та Дуда підписали спільну заяву, в якій Польща закликає до припинення незаконної окупації Автономної Республіки Крим та агресії, що триває на Донбасі. Також вона підтримує суверенітет й територіальну цілісность України в межах її кордонів.

Своєю чергою, українська сторона підтверджує незмінність курсу держави на реалізацію комплексу реформ, зміцнення верховенства права та подолання корупції. А польська сторона підтверджує готовність надавати подальшу підтримку системним перетворенням в Україні.

Також обидві країни зацікавлені у взаємних інвестиціях, для яких створюватимуть сприятливі умови для ведення бізнесу.

Вони засудили акти наруги над українськими і польськими пам'ятками та місцями пам'яті в обох країнах і закликали здійснювати належну опіку над ними.

Польща й надалі підкреслює необхідність подальшої співпраці в енергетичній сфері, економіці, інфраструктурі, освіті, гуманітарній та культурній співпраці з Україною.

Крім того, на перемовинах у присутності президентів підписано договір щодо розширення доступу до об’єктів приватизації в Україні. Підписали його голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко та голова Державної компанії Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A. (PGNiG) Єжи Квєцінський.

Також Володимир Зеленський констатував, що стратегічне партнерство України та Польщі проходить перевірку пандемією на відмінно.

Польща надає практичну допомогу в реформуванні сектору безпеки та оборони України відповідно до стандартів НАТО. Як приклад успішної взаємодії між Україною та Польщею Володимир Зеленський навів розвиток та зміцнення литовсько-польсько-української бригади.

Крім того, ми обговорили ініціативу "Трьох морів", а головне – предметну зацікавленість України долучитися до цієї важливої для нас ініціативи. Я сподіваюсь на підтримку пана Дуди як одного з ініціаторів такої важливої платформи діалогу, – сказав Президент України.

Україна та Польща готові робити взаємні кроки назустріч у непростому питанні спільної історичної пам’яті. 

Щодо реконструйованої пам’ятної плити на горі Монастир Зеленський заявив, що чекатиме "на відновлення на цій могилі повного списку імен загиблих українців". Він також додав, що Україна та Польща "готові долати непростий шлях і робити взаємні кроки".

1