Кольорові COVID-сертифікати запровадили в Україні: як отримати та які проблеми виникають

Чому українці не зможуть згенерувати QR-код та чи потрібна електронна декларація з лікарем
Ексклюзив
Кольорові COVID-сертифікати запровадили в Україні: як отримати та які проблеми виникають
COVID-сертифікат (фото: Мінцифри)
16 Вересня 2021, 17:46
читать на русском

В Україні запровадили "жовті" та "зелені" COVID-сертифікати, які можна буде отримати після вакцинації від коронавірусу.

Яка різниця між цими документами, як отримати, чи потрібна декларація з лікарем та що кажуть українці, розбирався Парламент.UA.

Внутрішній сертифікат про вакцинацію, або "жовтий"

Внутрішній COVID-сертифікат — це  сертифікат, виданий в Україні та призначений для використання на території нашої країни. Його можна отримати вже після першого щеплення проти коронавірусу та за бажанням вакцинованого.

Документ підтверджує вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР або одужання від хвороби. Він не містить медичних даних власника.

При цьому невіддільною частиною зазначеного сертифіката є відцифрований образ обличчя людини (тобто фото), що підтягується з е-паспорта, або е-паспорта для виїзду за кордон. Фото потрібне для того, щоб одразу ідентифікувати людину при необхідності підтвердити факт вакцинації.

"Жовтий" сертифікат діє 120 днів, а згенерувати його можна у застосунку "Дія".

Жовтий COVID-сертифікат

Які відомості міститимуться у внутрішньому COVID-сертифікаті:

  1. прізвище, ім’я власника українською мовою;
  2. дата народження власника;
  3. кінцева дата строку дії сертифіката;
  4. вид сертифіката (жовтий або зелений) — тільки для сертифікатів, що підтверджують вакцинацію від COVID-19;
  5. відцифрований образ обличчя власника, що відображається в е-паспорті/е-паспорті для виїзду за кордон та у внутрішньому сертифікаті виключно з використанням мобільного додатка Порталу "Дія".

Тому важливо перевірити, чи правильно лікар вніс особисті дані – ім’я, прізвище, контактні дані тощо.

COVID-сертифікат може бути сформований у разі наявності негативного ПЛР-тесту. Для цього необхідно звернутись до сімейного лікаря і після формування забрати у нього документ.

Міжнародні та внутрішні сертифікати мають на території України однаковий статус і встановлювати випадки використання виключно міжнародного або внутрішнього сертифіката забороняється.

"Зелений" COVID-сертифікат міжнародного зразка

Зелений сертифікат отримають ті, хто пройшов повний курс захисту, та за допомогою застосунку "Дія". Термін його дії - 365 днів від дня введення останньої дози відповідно до протоколу вакцинації від COVID-19.

Згідно з даними МОЗ, в Україні міжнародний "ковідний" сертифікат видається на підставі щеплення п’ятьма вакцинами, які схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ):

  • AstraZeneca/Vaxzevria;
  • CoronaVac/Sinovac-Biotech;
  • Comirnaty/Pfizer-BioNTech;
  • SpikeVax/Moderna;
  • Janssen (Johnson&Johnson).

Зелений COVID-сертифікат

Міжнародний сертифікат про вакцинацію потрібен для перетину кордону країн-членів ЄС чи інших країн, які визнають українські COVID-документи.

Перевірити, які вакцини країни визнають та які умови в'їзду, можна на карті Міністерства закордонних справ, або за допомогою чат-бота у Telegram.

Як згенерувати сертифікат у "Дії"

Цифровий ковід-сертифікат – це документ з зашифрованою у QR-код інформацією про завершену вакцинацію. Щоб його отримати, насамперед потрібно оновити застосунок "Дія" у PlayMarket або AppStore до останньої версії. Інакше нова функція не буде доступною.

Тоді послідовність генерування сертифікату виглядає таким чином:

  • зайди в розділ послуги й натиснути "COVID-сертифікат";
  • надати згоду НСЗУ на обробку персональних даних про вакцинацію, поставивши прапорець;
  • завірити згоду цифровим "Дія. Підписом" - тут потрібно виконати вказівки програми: нахилити голову чи покрутити обличчям, щоб система змогла перевірити ваше фото із біометрією в реєстрі;
  • зробити фінальне фото;
  • натиснути "Отримати сертифікат".

Після цього сертифікат з’явиться поруч із вашими іншими цифровими документами в застосунку. Увесь процес займає кілька хвилин. Усе дуже швидко та зручно.

У "Дії" автоматично сформуються два цифрові сертифікати – міжнародний і внутрішній. Вони мають кольорові відмітки виключно в цифровому форматі, тому друкувати на папері відповідного кольору не потрібно.

Ось як це виглядає в застосунку:

Які проблеми можуть виникнути під час генерування сертифіката у "Дії"

При цьому згенерувати сертифікат у "Дії" можуть ті українці, які мають ID-картку або біометричний закордонний паспорт. При наявності "Дії" та посвідки на проживання це зробити теж не вдасться.

Якщо паспорт "книжечкою" і немає закордонного паспорта - цифровий сертифікат не підтягнеться. Також при наявності паспорта старого зразка і біометрики потрібен Дія.підпис, аби могти згенерувати COVID-сертифікат.

Також виникають проблеми під час генерування сертифіката, якщо лікар не мав змоги зразу занести інформацію про щеплення до системи і це зробив сімейний лікар. Тоді отримати сертифікат про вакцинацію стає проблемно, оскільки "Дія" весь час видає помилку.

Деякі вакциновані скаржаться на те, що Дія.підпис не впізнає обличчя, тому неможливо згенерувати COVID-сертифікат:

  • Я також не міг. Але якось вийшло на 106457 раз.
  • Сьогодні крутила-крутила і викрутила. Ближче "фейс" до екрана + гарне освітлення.
  • У чоловіка вийшло, коли поголився.
  • Я вже місяць морду кручу. Нарешті вчора мій запит пішов до розробників.
  • В мене дитина у 16 років зробила паспорті він діє аж до 25. Так зараз йому 21 і він значно виріс. І тепер його не впізнає система.
  • Я так тиждень мучилася. Але все ж перемогла її

Крім того, для українців, які проживають в Україні та подорожують з України, проте отримали одну із доз отримали в ЄС, не генерується QR-код в Дії. Він необхідний для в’їзду і відвідування громадських місць у певних країнах Євросоюзу.

Чи необхідна декларація з лікарем, аби вакцинуватися

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко зазначив, що насамперед варто підписати декларацію з сімейним лікарем. Якщо ж людина не має можливості це зробити, треба звернутися туди, де зробили щеплення від COVID-19.

Ми зараз внесли зміни до постанови Кабінету міністрів, яка регулювала правила видачі міжнародного сертифіката. У нас передбачені дві точки: в закладі, який проводив вакцинацію, або у свого сімейного лікаря, – пояснив міністр.

При цьому у Міністерстві охорони здоров'я зазначали, що декларація із сімейним лікарем не обов’язкова, аби отримати щеплення від COVID-19. Втім, її наявність значно прискорює процес внесення даних про щеплення до електронної системи охорони здоров'я.

Тому, якщо немає декларації із сімейним лікарем, на вакцинацію потрібно взяти з собою паспорт та індивідуальний податковий номер.

Але українці у коментарях кажуть, що насправді ситуація з декларацією трохи інша.

"Міністерство охорони здоров'я України, моя мама зареєстрована в HELSI була записана на вакцинацію, але не мала декларації з сімейним лікарем. 7 серпня в поліклініці на Вигурівській у Києві 15 хвилин лайки і все одно в вакцинації їй відмовили через відсутність декларації. На гарячій лінії МОЗ скаргу залишила, але чи буде пуття з неї", - написали у коментарі під дописом МОЗ у Facebook.

Ще одна українка у Facebook повідомила про іншу проблему. На вакцинацію вона взяла з собою паспорт, ідентифікаційний код і декларацію. Втім, жінку не знайшли в реєстрі пацієнтів. Декларацію з сімейним лікарем вона украла ще три роки тому, отримувала електронні направлення, але в центрі вакцинації чомусь її не знайшли.

Про такий випадок у соцмережах розповіли й інші українці.

Нагадаємо, наступного тижня в Україні буде введена нова карантинна зона - жовта. У нашому матеріалі: "Жовта зона карантину: до чого слід готуватися українцям" ви зможете дізнатися, на які обмежень чекати та до яких змін готуватися.

1