Цифровий ковід-сертифікат: як його згенерувати у портал "Дія"

COVID-сертифікат — це документ у "Дії", який підтверджує статус про вакцинацію
Ексклюзив
Цифровий ковід-сертифікат: як його згенерувати у портал "Дія"
COVID-сертифікат (фото: Мінцифри)
27 Серпня 2021, 15:48
читать на русском

Нещодавно Європейський Союз визнав, що українські COVID-сертифікати в застосунку "Дія" відповідають європейським. Це означає, що українці можуть іще зручніше подорожувати за кордон, показавши свій ковідний сертифікат через телефон.

Як згенерувати COVID-сертифікат у "Дії" за декілька хвилин, розповість видання Парламент.Ua.

Ковід-сертифікат – це цифровий документ з зашифрованою у QR-код інформацією про завершену вакцинацію. Щоб його отримати, насамперед потрібно оновити застосунок "Дія" у PlayMarket або AppStore до останньої версії. Інакше нова функція не буде доступною.

Тоді послідовність генерування сертифікату виглядає таким чином:

  • зайди в розділ послуги й натиснути "COVID-сертифікат";
  • надати згоду НСЗУ на обробку персональних даних про вакцинацію, поставивши прапорець;
  • завірити згоду цифровим "Дія. Підписом" - тут потрібно виконати вказівки програми: нахилити голову чи покрутити обличчям, щоб система змогла перевірити ваше фото із біометрією в реєстрі;
  • зробити фінальне фото;
  • натиснути "Отримати сертифікат".

Після цього сертифікат з’явиться поруч із вашими іншими цифровими документами в застосунку. Увесь процес займає кілька хвилин. Усе дуже швидко та зручно.

У "Дії" автоматично сформуються два цифрові сертифікати – міжнародний і внутрішній.

Ось як це виглядає в застосунку:

За даними Мінцифри, сертифікат діятиме впродовж 180 днів, з моменту отримання повного курсу вакцинації. Перевірити дійсність COVID-сертифіката можна буде за QR-кодом. Це зручно, адже не потрібно додатково впроваджувати спеціальне обладнання для перевірки. У QR-коді закодований документ. В аеропорту, коли ви приїдете в іншу країну, у вас перевірять ваш фізичний закордонний паспорт. А також зчитають QR-код вашого COVID-сертифікату в "Дії". Ваші медичні й персональні дані не передаються в інші країни й розміщені тільки у вашому телефоні та в ЕСОЗ.

Детальну відеоінструкцію про те, як це зробити, представив сам міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Він уточнив, що сертифікат у "Дії" можуть згенерувати ті, хто повністю завершив вакцинацію. Послуга буде доступна вже на другий день після отримання другої дози або навіть і в той же день.

Нагадаємо, що Україна змінила правила в'їзду іноземців до країни на період пандемії COVID-19. Кабінет міністрів дозволив пускати іноземців не лише після повного курсу вакцинації, а й після першої дози.

Про те, які ще послуги і документи можна згенерувати у додатку "Дія" читайте у матеріалі Парламент.ua: Додаток "Дія": які послуги у смартфоні пропонує держава та як їх отримати.

Читайте також

1