Країна можливостей: 67 новообраних місцевих депутатів отримали 0 голосів

Майже кожен другий такий "обранець" виявився представником партії "Опозиційна платформа — За життя"
Ексклюзив
Країна можливостей: 67 новообраних місцевих депутатів отримали 0 голосів
Вибори, скриньки та виборець (фото: Парламент UA)

В ради місцевого рівня потрапили 67 новообраних депутатів, які отримали нуль голосів в округах. Це стало можливим завдяки тому, що ці ж депутати балотувалися у списках прохідних партій. Найбільше таких "обранців" виявилося серед представників партії "Опозиційна платформа — За життя" — 31, тобто майже кожен другий.

Від яких партій пройшли кандидати без голосів

Як вже згадувалось, на першому місці за кількістю "нульових" депутатів опинилась партія "Опозиційна платформа - За життя". Інші політсили мають значно менші показники.

Рейтинг партій, від яких до місцевих рад потрапили депутати без голосів, виглядає так:

  1. "Опозиційна платформа - За життя" - 31 депутат;
  2. "Наш край" - 7 депутатів;
  3. "Слуга народу" - 5 депутатів;
  4. "За майбутнє" - 4 депутати;
  5. "Опозиційний блок" - 3 депутати;
  6. "Партія захисників Вітчизни" - 3 депутати;
  7. "Партія місцевого самоврядування" - 1 депутат;
  8. "Партія твого міста" - 1 депутат;
  9. "Блок Вадима Бойченка" - 1 депутат;
  10. "Пропозиція" - 1 депутат;
  11. "Свобода" - 1 депутат;
  12. "Аграрна партія України" - 1 депутат;
  13. "Батьківщина" - 1 депутат;
  14. "Довіряй ділам" - 1 депутат;
  15. "Європейська солідарність" - 1 депутат;
  16. "Українська стратегія Гройсмана" - 1 депутат.

До яких рад потрапило найбільше "нульових" кандидатів

Як зауважили у русі "ЧЕСНО", рекордсменами з кількості "нульових" депутатів у районних і міських радах стали Луганська і Донецька області.

Водночас в обласних радах і районних радах у містах "Нульових" депутатів немає.

Найбільша кількість депутатів, які не отримали голосів виборців пройшла у Сєвєродонецьку районну раду на Луганщині — 20 із 54 депутатів райради.

Тут "Опозиційна платформа — За життя" набрала 44% голосів на виборах і за рахунок рейтингу провела в раду 24 депутати, з яких 13 не отримали голосів в окрузі. Партія "Наш край" перемогла з результатом 39% і отримала 21 мандат, з яких п’ять "нульових" депутатів. Також по одному депутату без голосів провели партії "Опозиційний блок" і "Слуга народу".

Читайте також

Варто зауважити, що у 7 з 20 таких депутатів у біографії вказано, що вони тимчасово не працюють, а, нагадаємо, робота місцевого депутата неоплачувана.

На другому місці Новогродівська міська рада у Донецькій області, де 15 із 26 необхідних депутатів теж набрали нуль: п’ять від ОПЗЖ, троє з "Партії захисників Вітчизни" та по двоє зі "Слуги народу" і "Опоблоку". Також по одному "нульовому" депутату обрали з "Української стратегії Гройсмана" і партії "Наш край".

На третьому місці Щастинська райрада Луганської області, де обрали 9 із 38 депутатів з нулями - четверо з ОПЗЖ і п’ятеро з партії "Наш край".

На четвертому місці Волноваська райрада Донецької області, де таких депутатів без голосів виявилося семеро: п’ятеро з ОПЗЖ і двоє з партії "За майбутнє".

Хто ж ці "нульові" депутати

Серед "нульових" депутатів 39 чоловіків і 28 жінок. Вік коливається від 1955 року народження до 2000 року. У біографіях більшості вказана вища освіта, але є по одному депутату з загальною середньою, незакінченою вищою і середньою спеціальною. Два обраних депутати закінчили професійно-технічні училища.

Серед 67 депутатів 11 зазначили, що тимчасово не працюють. Восьмеро депутатів зазначили, що зареєстровані як ФОПи і приватні підприємці, шестеро — що обіймають посаду директора у товариствах з обмеженою відповідальністю або на приватних підприємствах. Також є два пенсіонери.

Читайте також

Крім того, троє таких депутатів працюють помічниками нардепів:

  • Обрана в Сєвєродонецькій райраді від партії "Наш край", Юлія Проскурова зазначила, що є помічницею Олександра Лукашева, а за попередньої каденції парламенту була помічницею Сергія Шахова (група "Довіра"). У її декларації за 2019 рік перед звільненням вказано, що вона раніше працювала заступницею керівника КП "Сєвєродонецьке тролейбусне управління".
  • Обраний депутат Волноваської райради від партії "За майбутнє" Іван Вервейко працює на платній основі у нардепа Дмитра Лубінця.
  • Обрана від "Слуги народу" до Української міськради у Київській області Наталія Ларіончева була помічницею кількох депутатів Верховної Ради, а зараз значиться помічницею позафракційного мажоритарника із Донецької області Євгена Яковенка.

Наймолодшим депутатом, якого обрали без голосів, став Дмитро Копанчук 2000 року народження, син чинної нардепки від "Слуги народу" Олени Копанчук. Він став депутатом Рудківської міської ради на Львівщині — теж від "слуг". Копанчук, як зазначено у біографії, у 20 років вже має вищу освіту та працює директором підприємства ТОВ "Ряшківка-Псел" яке займається виробництвом електроенергії, де він також значиться засновником. На нього також записані чи були записані низка інших підприємств, принаймні частина з яких раніше були записані на його матір — народну депутатку.

На другому місці серед наймолодших — 21-річний Вадим Русланович Садчиков, якого обрали в Боратинську сільську раду від "Батьківщини".У своїй біографії він зазначив, що тимчасово не працює, але в реєстрі ЄДР можна знайти його повного тезку, який є директором ТОВ "Волинь аква стандарт".

Читайте також

Що кажуть експерти

Варто зазначити, що про такий імовірний сценарій експертне середовище попереджало ще задовго до місцевих виборів, оскільки така можливість була закладена у законодавстві.

Директор Комітету виборців України Олексій Кошель у коментарі Парламент.UA зауважив, що цифра у 67 "нульових" депутатів не свідчить про масштаб проблеми.

Ми можемо побачити багато тисяч депутатів, які отримали на виборах символічну кількість голосів. Річ у тому, що парламент зробив дуже нерозумний і непотрібний експеримент, запровадивши 25% бар’єр виборчої квоти, - зауважив Кошель.

Експерт пояснив, що через рішення ВР, для того, щоб кандидат міг рухатись по партійному списку, йому необхідно набрати чималу кількість голосів.

Таким чином парламентські партії створили для себе зручну і комфортну виборчу модель, яка має багато ознак саме закритих списків. Іншими словами, перші місця у списку часто отримували потрібні для партії люди, зокрема партійні спонсори, родичі. Тобто ті кому потрібно було віддячити за ту чи іншу співпрацю, - пояснив директор КВУ.

Він також додав, що разом з роздачею місць "потрібним людям", партії прикривались "новими молодими обличчями", яких розташовували у непрохідній частині списку.

Кошель також зазначив, що до парламенту вже внесли пропозиції щодо зміни у виборчому законодавстві, які можуть почати обговорювати вже у січні 2021 року.

Директор КВУ також наголосив, що виходячи з показника у 67 депутатів, не варто акцентуватись на певних регіонах чи політичних силах.

Чому "нульові" депутати потрапили до місцевих рад

Така ситуація відбулась через норму у Виборчому кодексі що стосується виборчої квоти.

Виборча квота – це кількість голосів виборців, необхідних для отримання одного депутатського мандата, яку визначає територіальна виборча комісія. Для цього загальну кількість голосів за партії, які здобули більше прохідного бар’єра у 5% підтримки виборців, ділять на кількість мандатів у тій чи іншій раді, окрім гарантованих місць для лідерів партій-переможиць. Ціла частина результату цього ділення й буде виборчою квотою.

У липні Верховна Рада провалила голосування за поправки, які пропонували як зниження, так і підвищення квот. Тож автоматично залишилася компромісна квота у 25%.

Читайте також

Тож кандидатів, які отримали голосів у розмірі щонайменше 25% виборчої квоти, розміщують на початку списку за зменшенням кількості голосів за них. При рівній кількості голосів чергу кандидатів формуватимуть так, як на момент балотування визначила партія. Після кандидатів, які пройшли до ради за квотою, решту розміщують у списку в черговості, визначеній партією.

Норма про 25% виборчої квоти фактично перетворює відкриті партійні списки на закриті, тобто виборці своїми голосами мінімально впливають на порядок розташування кандидатів у списку, тоді як найбільший вплив має партія.

1