Лютий лютує: чи впорались комунальники з заметами, заторами та хуртовинами

Що відбувається на дорогах країни та де вже не можна проїхати
Ексклюзив
Лютий лютує: чи впорались комунальники з заметами, заторами та хуртовинами
Прибирання снігу у Києві (фото: КМДА)
8 Лютого 2021, 19:33
читать на русском

Україну накрили сніги, морози та хуртовини. Синоптики й надалі прогнозують зниження температури повітря, сніг, хуртовини та снігові замети, сильні пориви вітру 15-20 м/с, на дорогах ожеледиця. У Житомирській та Черкаській областях випало вже до 10 см снігу, у Волинський - 25 см.

В Укравтодорі звернулись до водіїв та рекомендували не виїжджати без нагальної потреби на далекі відстані, а при плануванні маршрутів враховувати складність погодних умов.

Сніг, хуртовини та сильний вітер: що спрогнозували синоптики

За інформацією Українського гідрометцентру, 8 лютого у західних, центральних, Житомирській, Київській, Чернігівській областях буде значний сніг, в Україні пориви вітру 15-20 м/с. Синоптики також пообіцяли хуртовини, снігові замети (приріст снігу 20-30 см, в Рівненській, Волинській, Львівській областях 30-40 см); на Прикарпатті та у південних областях сніг з переходом у дощ, налипання мокрого снігу, ожеледь, на дорогах ожеледиця, на Закарпатті значний дощ (перший рівень небезпечності - жовтий).

8 лютого, у зв'язку з опадами та відлигою, на високогір'ї Івано-Франківської, Закарпатської областей зберігатиметься значна сніголавинна небезпека (третій рівень). Тобто можливе сходження лавин при низьких додаткових навантаженнях, окремих природних середніх та великих лавин.

У горах Львівської області помірна сніголавинна небезпека (другий рівень) утримається 8 та 9 лютого.

На 9-11 лютого синоптики прогнозують сніг та мокрий сніг. На Закарпатті та на півдні ні країни очікують на сніг з дощем, найближчої ночі у північних, центральних та Харківській областях, 11 лютого у північно-західній частині передбачаються значні опади, в Карпатському регіоні сильні опади. На дорогах країни ожеледиця.

9 лютого в Україні, крім заходу, пориви вітру 15-20 м/с, в північних та східних областях хуртовини, у центральних областях - налипання мокрого снігу та ожеледь.
Температура завтра вночі 3-11°, вдень 0-5° морозу, в центральних областях 0-5° тепла, на Закарпатті та півдні країни вночі близько 0°, вдень 6-11° тепла; 10-11 лютого вночі 0-6° морозу, вдень від 3° морозу до 3° тепла, на півдні 5-10° тепла, у північній частині вночі 9-16° морозу, вдень 3-8° морозу.

Тимчасові обмеження на дорогах України

Як повідомили у Київській державній адміністрації, через сильні снігопади з 15:00 8 лютого в’їзд великогабаритного транспорту до столиці тимчасово обмежили. Обмеження діятиме до покращення погодних умов, а про зняття обмеження повідомлять окремо.

У КМДА сподіваються, що обмеження в’їзду великогабаритного транспорту дозволить мінімізувати виникнення заторів на автошляхах та забезпечити рух снігоприбиральної техніки.

Також рух тимчасово зупиняли у Києві на вулиці Олени Теліги та на вулиці Академіка Заболотного.

Як повідомив Укравтодор, обмеження руху діють:

Вінницька область. З 17.30 обмежено рух на дорогах області вантажного транспорту:

  • М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський км 346 – 419 (від м. Жмеринка до м. Могилів-Подільський)
  • Р-36 Немирів – Могилів-Подільський» км 65+640 – 107+052 (від перехрестя з а/д Т-02-18 до м. Могилів-Подільський).

Житомирська область. Обмежено рух вантажного та великогабаритного транспорту 12 години 8 лютого на автодорогах М-06 Київ - Чоп та М-07 Київ – Ковель – Ягодин.

Чернігівська область. З 13:00 обмежено рух великовагових транспортних засобів в напрямку м. Київ дорогами:

  • М-01 Київ – Чернігів – Нові Яриловичі (від межі з Київською областю до КПП «Нові Яриловичі»)
  • Н-07 Київ – Суми – Юнаківка (від межі з Сумською областю до межі з Київською областю).

Волинська область. Заборонено рух автотранспортних засобів всіх категорій на автомобільній дорозі Т-18-02 /М-07/ – Маюничі – Велика Осниця – Красноволя – Колки – / Р-14/ – Копилля – Рожище – Торчин – Шклинь – /Н-17/ на ділянці смт Торчин – с.Шклинь.

Рух великовагових та великогабаритних транспортних засобів обмежено на автомобільних дорогах державного значення:

  • Т-03-02 Піща – Шацьк – Любомль – Володимир-Волинський – Павлівка – Горохів – Берестечко – Козин – /М-06/ на ділянці м.Володимир-Волинський – с.Павлівка;
  • Т-03-05 Нововолинськ – Іваничі – Павлівка – Локачі на ділянці с.Павлівка – смт Локачі;
  • Т-03-03 Луцьк – Радомишль – Демидівка – Дубно (в межах Волинської області).

Рівненська область. З 12:00 обмежено рух великовагових транспортних засобів в напрямку міста Київ на ділянці автодороги М-06 Київ – Чоп, км 258+513 432+877

Київська область. З 13.00 діють обмеження руху для вантажного транспорту на дорогах державного значення Київської області. Крім цього з 15.00 буде заборонено транзитний рух великовагового транспорту через м. Київ.

Обмеження діють на дорогах:

  • М-01 Київ – Чернігів – Нові Яриловичі
  • М-03 Київ – Харків – Довжанський
  • М-05 Київ – Одеса
  • М-06 Київ – Чоп
  • М-07 Київ– Ковель – Ягодин
  • Н-01 Київ – Знам'янка
  • Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя – Маріуполь

Черкаська область. З 13.00 обмежено рух вантажного і громадського пасажирського транспорту на автомобільних дорогах області:

  • М-05 Київ – Одеса (км 143+009 - км 237+089);
  • Н-01 Київ – Знам’янка (км 123+687- км 242+004);
  • Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя – Маріуполь (км 81+003 – км 168+695).

Полтавська область. На двох дорогах діють обмеження руху для вантажного автотранспорту:

  • Н-08 Бориспіль – Дніпро – Запоріжжя – Маріуполь
  • М-03 Київ – Харків – Довжанський

ДТП через сніг та негоду та дорожні колапси у містах

Під час негоди рятувальники продовжують допомагати громадянам на автошляхах України. Підрозділи ДСНС відбуксирували 35 транспортних засобів та допомогли близько 75 людям.

Для боротьби із негодою залучили близько 2 тис. 220 осіб та 1 тис. 670 од. техніки, зокрема від Укравтодору 2 тис. 97 осіб та 1 тис. 637 од. техніки, від ДСНС 114 осіб та 32 од. техніки.

Тим часом на дорогах столиці утворилися затори. Як свідчать дані з карт, найскладніша ситуація із проїздом у центрі столиці та на під'їздах до Києва.

Як повідомили у патрульній поліції Києва, сьогодні у столиці на перетині вулиць Академіка Філатова та Джона Маккейна сталися дві автопригоди. Перша ДТП за участю автомобілів Fiat та BMW, а друга — Mercedes-Benz та BMW

Попередньо, водій транспортного засобу Fiat здійснив зіткнення з авто BMW. Через деякий час водій авто Mercedes-Benz зіткнувся, знов-таки, з автомобілем BMW.

Як повідомляє dtp.kiev.ua, сьогодні сталась ДТП з постраждалими в Києві на Північному мосту в сторону метро Почайна. На слизькій дорозі вантажівку розвернуло і відкинуло у відбійник. У неї в'їхав Ford.

Сьогодні сталась аварія з перекиданням в Києві на вулиці Бориспільській, близько супермаркету "Велмарт". Автомобіль опинився на даху, на місці працювали рятувальники.

Дві вантажівки MAN та DAF заблокували з'їзд з Кільцевої у Києві. Обох одночасно почало складати, при виїзді з вулиці Київської на Кільцеву, і сталася ДТП.

Комусь байдуже на сніг чи дощ, а хтось прибирає

Попри сніг, ожеледицю, дощ та вітер, кур'єри продовжують працювати.

У Києві на Оболоні спецтехніка влаштувала карусель.

Мер Львова Андрій Садовий наказав сьогодні о 15 годині усім чиновникам міської ради вийти на прибирання вулиць від снігу і закликав долучитися до акції усіх містян. На думку мера Львова складна ситуація потребує нестандартних рішень, тому робочий день міських чиновників сьогодні продовжився на вулиці з лопатами.

Додамо, що окремі посадовці Львівської міської ради від ранку чистять тротуар від снігу на вулиці Федорова в центрі Львова. Зокрема, з лопатами в руках вирішили почистити тротуари заступник міського голови з економічного розвитку Андрій Москаленко, директор департаменту "Адміністрація міського голови" Євген Бойко та в.о. начальника управління внутрішньої політики ЛМР Роман Яцикович.

Читайте також

Сніг чи прапор: хто кого

Найбільший прапор України, що розташований на київських схилах, довелось приспустити на 10 метрів через негоду і сильний снігопад. Про це повідомив заступник голови КМДА Вячеслав Непоп.

Як і попереджали синоптики, погодні умови погіршились – у Києві кілька днів триватимуть снігопади, підсилені вітром швидкістю до 12 м/с. Аби вберегти і не пошкодити прапор, ми його тимчасово приспустили, – повідомив він.

Після покращення погодних умов прапор обіцяють повернути на місце.

Головний прапор України

Головний прапор України (фото: kyivcity.gov.ua)

Зазначимо, висота флагштоку становить майже 90 м, вага - 32 тонни.Розмір полотнища прапора – 16 на 24 метри. На сьогодні споруда флагштока є найбільшою в Україні.

Реакції соцмереж на сніг та те, що робиться на дорогах

У соцмережах продовжують реагувати на сніг, обурюватися його кількістю, а також роботою дорожників та комунальників.

У Рівному скаржаться на те, що комунальники не прибирають сніг з тротуарів. Деякі вулиці теж не бачили лопати двірника, чи спецтехніки.

У Києві водії вже не розуміють де їхня смуга, оскільки дорожньої розмітки просто не видно. І їдуть по розчищеній дорозі 20км/год, бо сніг паде.

У Львові жителі теж не раді снігу, оскільки, кажуть, що у місті на дорогах утворився колапс.Хоч снігу небагато, але комунальники звикли, що сніг сам топиться, або ж машини вкатають.

Також львів'яни скаржаться на те, що влада ніяк не бореться зі снігом, а транспорт ходить погано.

У Києві ситуація з заторами на дорогах не краща. Тому ті, хто хотіли приїхати вчасно на роботу, успішно провалили це завдання.

Дехто бачить не сніг, нечищенні дороги та затори, а 48 синонім до слова хуртовина. А ви знали?

А комусь вийти на вулицю в таку сніжну погоду прирівнюється до прогулянки в Антарктиді.

В Одесі небезпечні навіть дерева, які покрились льодом.

1