Найкрасивіші парки у листопаді: як провести останній місяць осені (фото)

Місця, про які ви знали, але ніяк не відвідали
Ексклюзив
Найкрасивіші парки у листопаді: як провести останній місяць осені (фото)
Парк “Олександрія” восени Фото: alexandria-park.com.ua
17 Листопада 2023, 07:36
читать на русском

Осінь - пора, коли потрібно не лише попивати гарячі чаї, але насолоджуватись прохолодою та справжнім різнобарв’ям. Парламент.UA зібрав найкрасивіші парки України, які потрібно відвідати у листопаді.

Дендропарк "Олександрія" у Білій Церкві

Осінь - чудова пора, аби подихати свіжим повітрям, помилуватися та просто відпочити на природі в одному з найбільших дендропарків України "Олександрія". Він працює у звичайному режимі з 8.00 до 19.00. Загальна довжина алей понад 20 км, тому, щоб прогулятися усюди - одного дня не вистачить.

Парк заснував граф Ксаверій Браницький у 1788 році на честь своєї дружини Олександри. Наприкінці XVIII століття тут збудували літню резиденцію Браницьких - "Аустерія". Парк прикрасили скульптурами, мармуровими вазами та декоративними композиціями.

В середині XIX століття на території парку зробили ставки, водоспади, фонтани, а також висадили екзотичні рослини - їх тут понад 2500 видів, привезених з Китаю, Японії та Південної Америки. Площа становила 200 га, а на території ще й 25 водойм. Зараз він займає 400 га.

До сьогодні в "Олександрії" збереглись цікаві пам’ятки - "Будинок садівника", легка ажурна альтанка "Китайський місток", як восени всіяна "золотом". Тут є Колонада "Луна", Бальгий павільйон, Турецький будиночок та ставок "Акваріум Золотої рибки".

Як добратись до "Олександрії"

Власною автівкою по трасі "Київ - Одеса". Парк "Олександрія" та пішохідний вхід до нього розташований навпроти пам’ятника "Танк", через 1 км в’їзд на територію парку автомобілем.

Маршрутне таксі. З Києва маршрутки відправляються з залізничного вокзалу (метро "Вокзальна", від ТРЦ "Ocean Plaza" (метро "Либідська"), від Палацу України. Квиток коштуватиме близько 60 гривень. З інших населених пунктів кінцева точка призначення - Біла Церква.

Електричкою на Миронівку (проходить через Білу Церкву) із залізничного вокзалу.

У Білій Церкві від залізничного вокзалу до "Олександрії" можна добратись маршруткою № 13 (до зупинки "Піонерська"). Від Площі Волі йде тролейбус № 1, № 4 та автобус № 22 (до зупинки "Клініка" або "Піонерська").

Прекрасна "Софіївка" в Умані

В Умані на Черкащині розташована справжня перлина української природи - дендрологічний парк "Софіївка". Загальна площа становить 179.6 га.

"Софіївка" - чудова у будь-яку пору року. Тут можна поринути у казковий світ зі столітніми деревами, скелястими підйомами та місцями, про які пишуть у книжках. А восени яскраві кольори багаторічних дерев поєднуються зі спокійними ставками. А велети-скелі дивляться на все непорушним холодним поглядом.

Парк створив польський магнат Станіслав Потоцький у 1796 році як подарунок своїй дружині Софії. Над ним працювали кріпосні селяни практично на безлісій місцевості. Але через роки тут з’явились понад 3 тисячі екзотичних і звичайних дерев та рослин, серед яких: тюльпанове дерево, платан, болотяний кипарис, сосна Веймутова.

Цікаво, що більшість елементів у парку нагадують будівлі, що описані в поемах Гомера. До прикладу, Центральні ворота схожі на вхід в Афінський ринок, а сторожові башти - на ті, що в італійському храмі богині Вести.

Також можна прогулятися Англійським парком, а по Венеціанському містку перейти річку Кам’янку. Якщо пройти вздовж Єлисейських полів, то можна зазирнути у грот "Дзеркало Діани", або човном проплисти по підземному царству Аїда. Довжина підземного каналу складає понад 211 метрів, а ширина 3 метри.

Крім цього, на території "Софіївки" є надзвичайно романтичне місце - Острів Кохання, або "Анти-Цирцея". Там розташовний Рожевий Павільйон у стилі епохи Відродження. Кажуть, що пара, яка відвідає його, буде кохати один одного завжди.

Дорослий квиток коштує 100 грн, дитячий - 50 гривень. На сайті парку можна придбати квиток онлайн. Безкоштовно потрапити в парк можуть  ветерани Другої світової  війни, воїни-інтернаціоналісти, люди з інвалідністю, ліквідатори аварії на ЧАЕС, військовослужбовці строкової служби, діти дошкільного віку, учасники АТО, діти-сироти, жителі м. Умані та Уманського району.

Як добратись

Головний вхід розташований в Умані на вул. Садова, 53. Інші входи - вул. Київська, 12а, та вул. Інститутська, 1.

Парк "Софіївка" в Умані

Краснокутський дендрологічний парк на Харківщині

Краснокутський дендрологічний парк - один із найстаріших дендропарків України, якому понад 200 років. Він розташований на околиці селища Краснокутськ в селі Основинці Харківської області. Його заклав поміщик Іван Назарович Каразін, брат засновника Харківського університету, у 1793 році.

Дендропарк цікавий не лише справжнім любителям ботаніки, але й чудово підходить для спокійних прогулянок у будь-який час року.

Краснокутський дендропарк

Краснокутський дендропарк Фото: wikipedia.org

Тут можна познайомитися з лісовиком, який сидить на дереві, чи зустріти триголового Змія Горинича. Не лякайтесь, якщо на вашому шляху вам стане Кам'яна баба чи хатинка Баби Яги.

Мальовничі водойми, серед яких особливо виділяється лебедине озеро з мініатюрним "Островом любові" і кованим арковим містком. При цьому паркові скульптури, підземні ходи, старовинні фортифікації та альтанки зроблять вашу прогулянку цікаво та захопливою.

Вхід на територію безкоштовний, або, за бажанням, можна залишити пожертвування. Оплачувати потрібно лише послуги екскурсовода, якщо ж їх берете.

Як добратись

З Харкова до дендропарку можна дістатись автобусом "Харків - Краснокутськ", який курсує від автостанції №2 (поруч з метро Центральний ринок). Їхати десь 2,5 години.

Автомобілем необхідно рухатись трасою М03 та T2106 з Харкова у напрямку селища Краснокутськ до села Основинці.

Краснокутський дендропарк в Основинцях

Краснокутський дендропарк в Основинцях Фото: coma.in.ua

Тростянецький дендропарк на Чернігівщині

Дендрологічний парк "Тростянець" має загальнодержавне значення в Україні. Це парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва середини XIX століття. Він був створений завдяки старанням і коштам Івана Михайловича Скоропадського.

Дендропарк площею 204,7 га розташований в селищі Тростянець Ічнянського району, що на південному сході Чернігівської області. Його загальна площа разом з лісозахисними смугами - 350 га.

На території створена ціла система ставків - Великий став, Лебединий і Куциха. Водночас у парку можна знайти понад 400 видів і форм дерев та кущів. При цьому композиційна побудова парку дуже оригінальна. Ззовні - це лісовий масив, а в центрі - справжня "гірська" країна, з озерами та погорбами. Так, рельєфи штучних гір висотою понад 30 метрів мають дуже схожий профіль Альп.

Крім того, у 2008 році Національний банк України ввів в обіг монету номіналом 5 гривень, яку присвятив Тростянецькому парку. Тоді пам'ятці виповнилось 175 років.

Як добратись до парку

Парк розташований за 30 км від містечка Ічня, на півдні Чернігівщини. Якщо їхати від Києва автомобілем, то буде близько 200 км (близько трьох годин). Або ж автобусом "Київ-Тростянець", який курсу з Дарницького вокзалу в обідню пору. З центрального вокзалу - маршрутки "Чернігів-Тростянець" (08:25), або "Чернігів-Сокиринці" (16:15).

Якщо їхати з Чернігова автобусом, то дорога буде через Ніжин, Ічню та Парафіївку.

"Тростянець" не дуже популярне туристичне місце, але на території є пансіонат. Там можна залишитись на ніч, або ж відпочити. У селі є садиба "Мисливська паланка". Заночувати також можна в Ічні.

Качанівський палацово-парковий комплекс на Чернігівщині

Палацово-парковий комплекс "Качанівка" розташований в селищі Качанівка Прилуцького району Чернігівської області на берегах річки Смош. Він був створений 1981 року на основу дворянської садиби, заснованої в 1770-х роках. В лютому 2001 року парк отримав статус національного.

На території комплексу є пам'ятки архітектури, мальовничий парк з 12 ставками, скульптури, паркові містки, руїни з амфітеатром.

Садиба унікальна пам'ятка кін. XVIII – поч. XX століть за своєю архітектурною самобутністю, історичною цінністю та своєрідністю ландшафту. З нею пов'язані імена великих людей: Тарас Шевченко, Микола Гоголь, Пантелеймон Куліш, Ганна Барвінок, Марко Вовчок, Віктор Забіла, Микола Глінка, Дмитро Яворницький, Микола Костомаров та інші.

Палацовий комплекс Качанівка

Качанівка на Чернігівщині. Фото: chernihivregion.travel

До речі, садиба допомогла Іллі Рєпіну створити його найвідомішу картину "Запорожці пишуть листа турецькому султанові". Парк на території комплексу є одним із найбільших пейзажних садів у Європі. А головна алея має протяжністю близько 500 м.

За словами відвідувачів, "Качанівка" схожа на Білий дім у США. А в липні 2018 року тут проходили знімання популярного в Україні та Польщі серіалу "Кріпосна".

Комплекс не працює у понеділок (санітарний день), тоді екскурсії не проводяться. З вівторка по четвер з 08:00 до 17:00, а п'ятницю з 08:00 до 16.00.

Вхід на територію платний. Для дорослого - 30 гривень, дитини - 20 гривень. Діти дошкільного віку, вихованці дитячих будинків та інтернатів, діти війни, ветерани Великої Вітчизняної війни, учасники бойових дій, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, солдати та сержанти строкової служби, члени спілки художників та архітекторів України, працівники музеїв та заповідників мають право на безкоштовний квиток.

Вхід до садиби потрібно оплачувати окремо, як і екскурсії, які можна взяти за бажанням. Паркінг для автомобілів тут теж платний.

Нескучанський парк на Сумщині

Ще один Тростянецький парк є у Сумській області, на західній околиці міста Тростянець. Втім, він має ще одну назву - Нескучанський парк, або заповідник, оскільки розташований в урочищі Нескучному. Парк заснували нащадки Тимофія Васильовича Надаржинського, духівника царя Петра І, на початку XIX століття.

На території парку є кілька озер, які були створені штучно. Перші два — на початку XIX століття, а третє - 1980-ті роки. Вони виникли шляхом побудови дамб на річці Тростинка.

У 1809 році в Нескучанському парку побудували "Грот Німф" на честь 100-річчя перемоги російського війська під Полтавою. Існує легенда, що грот є воротами в підземний хід, який сягає монастиря в Охтирці.

На північному узліссі цукрозаводчик Кеніг у 1923 році побудував будинок, у якому наразі офіс Краснотростянецького відділення Українського науково-дослідного інституту лісового господарства.

Ландшафтний парк Буки під Києвом

В селищі Буки, що у Сквирському районі на Київщині, розташовний ландшафтний парк. Його створив у 1996 році бізнесмен Іван Суслов на місці звалища, яке придбав. Тоді ж розчистили річку, побудували невелику електростанцію, відновили дамбу та зробили парк.

Парк можна умовно поділити на дві частини - храмовий комплекс і фонтан, та сам ландшафтний парк. Біля входу розташована церква Святого Євгенія Великомученика виконаний у формі хреста, дзвіниця Данила та каплиця, а на території парку є навіть мініготель, ресторанчики та кафешки.

Фонтан-рулетка був привезений з Майдану Незалежності в Києві. Після реконструкції центральної площі столиці його демонтували і кілька років він просто припадав пилюкою. Його відновленням займалися місцеві майстри, які ж доповнили його ще й освітленням.

На території ландшафтного комплексу є багато розваг, а також маєток самого Суслова (туди можна потрапити лише з екскурсоводом). Зокрема в Буках буде цікаво і дітям. Оскільки тут є мінізоопарк та безліч скульптур:

  • Три жаби, які граються на сонці, символізують достаток;
  • Пам'ятник Максиму Горькому.
  • Поляна казок з незвичайними фігурами: пегаси, дракон, відомий дуб Пушкіна з котом, вигадане божество Ктулху, дуби-чаклуни.
  • Мінізоопарк з поні, ведмедями, страусами, левами, оленями та вовченятами.

Цікаво, що архітектора Юрія Бабича, який споруджував храмовий комплекс в Буках, нагородили Державною премією України в галузі архітектури. Самому ж комплексу присвятили пам'ятну монету номіналом 10 гривень.

Крім цього, на території парку досить часто з'являється цифра сім. Це пов'язано з забобонами мецената Суслова, що сімка - це щасливе число.

Як добратись в Буки

  • Автомобілем з Києва по трасі Е95, далі по Р19 в напрямку Т1013 в місті Фастів до Буків.
  • Автобусом з Києва, зокрема зі станції метро "Либідська" або Південного автовокзалу до Сквири, звідти - маршруткою Буків.
  • Потягом з Києва до Білої Церкви. Звідти - автобусом до Буків.

Ландшафтний парк в Буках працює у п'ятницю, суботу та неділю з 09:00 до 17:00. Інші дні - вихідні. Вхід на територію безкоштовний, платна лише екскурсія. Біля парку є безплатна стоянка.

Чернівецький дендропарк

Дендрологічний парк у Чернівцях має загальнодержавне значення. Він розташований по вулиці Коцюбинського, 2. Парк площею 5 га перебуває у віддані Чернівецького національно університету імені Юрія Федьковича.

Починається парк дивовижними пірамідальними туями, в центрі яких встановлено бронзове погруддя Йозефу Главці. За ним розташований дев'ятиметровий колодязь, який пересох у 1970-х роках. Там колись була мінеральна вода.

Більша частина виконана у ландшафтному стилі. Тут можна побачити екзотичні дерева та більш знайомі нам, як от дуби, клени, граби, липи, верби та інші. Вони висадженні по периметру та створюють захисну смугу, яка дарує відчуття абсолютного спокою. Найстаршим деревом парку є 130-літній бук.

Центральна алея веде до невеличкого ставка, над якими сумно заглядають у воду плакучі верби. Навколо ростуть магнолії Суланжа та катальпи. Звідси алеї розходяться у різних напрямках.

До сьогодні тут збереглися декоративні елементи в оформленні: садові лави, штучні гірки, скульптури. А за деревами заховався штучний кам'яний грот, про який ходить чимало легенд. Його призначення точно невідоме, але, за чутками, це могло бути місце ув'язнення студентів теологічного факультету, які провинились. Інші кажуть, що тут тримали ведмедя.

Найцікавіші місця дендропарку:

  • Природний майданчик із пірамідальними туями.
  • Бронзове погруддя Йозефу Главці.
  • Дев'ятиметровий колодязь, у якому колись була мінеральна вода.
  • Фонтани та ставок.
  • 130-літній бук, найстаріше дерево парку, та ялинка - його ровесниця.
  • Штучний кам'яний грот.

При плануванні поїздок необхідно враховувати епідситуацію. Зокрема, якщо регіон у "червоні" зоні, то аби потрапити на території парку чи садиби, буде потрібно пред'явити COVID-документи.

1