Пекло чи вікно в Європу: якими можуть бути заробітки за кордоном

Все більше перспективних та молодих українців виїжджають на заробітки
Ексклюзив
Пекло чи вікно в Європу: якими можуть бути заробітки за кордоном
Робота за кордоном, заробітчани Фото: Pexels
11 Листопада 2021, 15:47
читать на русском

Щороку з України на заробітки за кордон виїжджає від 2 до 3 млн працездатних людей, переважно віком 20-40 років. При цьому точну кількість українців, які працюють за кордоном, неможливо назвати. Тому тисячі молодих, активних та освічених створюють економічне  зростання нашим сусідам. 

Парламент.UA поспілкувався з українцями, які поїхали шукати кращої долі за кордоном. 

Україна не може повернути заробітчан з-за кордону

Ексміністр економіки України Олексій Любченко розповів, що Україна є лідером в Європі за кількістю працездатного населення, що працює за кордоном, а також констатував, що наша держава поки що не може повернути заробітчан з-за кордону.

Як повідомляється у пресрелізі сервісу грошових переказів TransferGo, українські заробітчани за останні п'ять років переказали додому понад 750 млн євро. Від початку пандемії COVID-19 кількість переказів збільшилася на 156%.

Найчастіше гроші відправляли в період пандемії з Польщі, Литви, Німеччини, Великої Британії та Угорщини. Так, у 2021 році відбулось суттєво зростання у порівнянні з 2020 роком, а саме:

  • з Литви - на 88%,
  • з Великої Британії - на 72%,
  • з Німеччини - на 65%.

Як свідчать дані НБУ, за серпень цього року зріс обсяг приватних переказів з-за кордону до України на 21,1%, до 1 229 млн доларів, у порівнянні з минулим роком. А за січень-серпень 2021 року українці переказали на батьківщину 1 143 млн доларів, 2020 року - 758 млн доларів.

Заробітчани

Заробітчани Фото: Pexels

Які країни найчастіше обирають українці для заробітку

Основною країною для заробітчан з України є Польща. А найпопулярнішими напрямами є робота на виробництві та на логістичних складах з розміром зарплатні від 18 500 до 30 тисяч грн на місяць. Висококваліфіковані працівники отримують більше - від 26 000-33 тисяч грн.

За словами директорки департаменту рекрутації міжнародної компанії з працевлаштування Gremi Personal Анни Джоболди, цього року у Польщі зросла мінімальна ставка зарплати. Вона становить 13,78 злотого нетто/год (нетто – це сума після відрахування всіх податків). Відтак, у 2021 році заробітна плата автоматично збільшилась на 300 злотих за місяць.

При цьому Польща зараз, як ніколи, потребує працівників з інших країна. Оскільки її громадяни відмовляються працювати за пропоновані там гроші та їдуть самі на заробітки у ту ж Німеччину. Працівники потрібні у сферу обслуговування (ресторани, готелі, кафе), на фермерські господарства та на заводи, склади та логістичні центри.Водночас все частіше Польща  стає тимчасовим містком, щоб потрапити в іншу європейську країну з вигіднішими умовами.

Ми можемо говорити про тисячі українців, які офіційно проживають у Польщі, але працюють у Німеччині, де нестача робочої сили також болюча. Це серйозна загроза для Польщі, - заявив глава польського кадрового агентства Кшиштоф Інглот у коментарі Bloomberg.

Але говорити про повну переорієнтацію заробітчан з України на країни Німеччини передчасно. Оскільки у Польщі працює найбільше українських громадян, а кількість зареєстрованих з кожним роком лише зростає приблизно на 20%.

Робота на фермі

Робота на фермі. Фото: Pexels

Не менш популярною серед українських заробітчан є Німеччина, оскільки там зарплати значно вищі за польські. При цьому країна потребує робочої сили не менше, ніж інші країни Західної Європи. Але й вимоги суворіші та влаштуватися не так просто. Майже скрізь вимагають знання мови, а також прискіпливо ставляться до професійних навичок.

Втім, працьовиті і вправні заробітчани з України можуть сміливо їхати до ФРН, де німецькі роботодавці готові платити до 100 тисяч гривень і більше. Але так повезти може не усім: зарплати вантажників, пакувальників та інших некваліфікованих працівників будуть меншими, як от вузькопрофільних спеціалістів-експертів.

Згідно з даними сайтів з пошуку роботи, наразі у Німеччині найвищі зарплати пропонують за трьома вакансіями: зварювальник, зварювальник аргоном та плиточник.

Зварювальник

Зварювальник Фото: Pexels

Для зварювальників оплата праці може становити від 70 до 140 тисяч гривень. Для цього пропонують оформити робочу візу в Латвії і вже звідти потрапити до Німеччини за візою Van Der Elst visa. При цьому роботодавець бере на себе всі матеріальні витрати з переїзду, оформлення документів та оплату житла.

Вимоги до зварювальників: стаж роботи від 5 років методом 135; зварювання при напрузі 280-300 Ампер; сертифікат зварювальника - український чи європейський.

Для зварювальників аргоном пропонують заробітну плату від 92 до 117 тисяч гривень. Робота пов'язана зі зварюванням труб та інших металоконструкцій. 

Робочий тиждень триває шість днів. З понеділка по п’ятницю зміна триває 11 годин, в суботу - 8 годин. Робота на основі трудового договору.

Плиточник в Німеччині може розраховувати за заробітну плату від 67 до 100 тисяч гривень. Умови роботи: повний робочий день на будівництві, роботодавець забезпечує житлом (гуртожиток), транспортом та спецформою. Інструменти для укладання клінкерної плитки видають на робочому місці, контракт укладають на шість місяців.

На сьогодні в Німеччині офіційно працевлаштовано близько 80 тисяч заробітчан з України. Втім, за словами голови Всеукраїнської асоціації компанії з міжнародного працевлаштування Василя Воскобойника, ця кількість - це не більш як 10% від загального числа українців в цій країні. Оскільки нелегально там працюють тисячі мігрантів з України та інших країн.

Українські заробітчани також їдуть працювати до Фінляндії, Португалії, Ірланідії, Ізраїлю, Латвії, Італії та Канади.

Досвід українця на свинофермі в Данії

У коментарі Парламент.UA українець Сергій назвав свій досвід роботи за кордоном вдалим. Працюючи у Данії на свинофермі, він має хороші соціальні гарантії та достойну заробітну плату.

Я поїхав від Вінницького національного аграрного університету по системі обміну. Там навчався на ветеринара. Більш як пів року був на стажуванні та паралельно вчився. За це теж платити. Коли я закінчив універ, то залишився на фермі на постійній основі. Доглядав за свинями, робив їм уколи, годував, перевіряв, чистив за ними. Робота "чорна", але платили добре, - розповів Сергій.

Робота в Данії на свинофермі

Сергій за роботою на свинофермі в Данії. Фото з особистого архіву

За його словами, через 1,5 роки його підвищили і він почався займатись не такою брудною роботою. Тепер в його обов’язки входить керувати новими студентами, навчати їх та відповідати за них. 

Спочатку зарплата була 1,5 тисяч євро з податками. А в Данії податки великі. Зараз чистими виходить 2 тисячі євро. Живу на території ферми в будиночку з іншими працівниками. Це коштує близько 200 євро на місяць. Але зараз вже трішки став на ноги, то планую орендувати житло окремо.

При цьому чоловік добре знає англійську мову та вільно розмовляє нею. Зараз може собі дозволити кожні два місяці подорожувати. 

Спав на підлозі без матраца: пекельний досвід українця

Українець Станіслав, який має вади слуху, поділився своїм пекельним досвідом роботи у Польщі. Зокрема невдалою співпрацею з агентством MM Work Force Professional Sp. z o.o. (Generała Jana Henryka Dąbrowskiego 30, 63-000 Środa Wielkopolska, Польща).

На початку травня 2021 року поїхав до Польщі на вакансію складу одягу від агентства MM Work Force. Я хотів дістатися до Польщі своєю дорогою, літаком (WizzAir чи Ryanair) з Києва до Польщі за 400-600 грн, але агенція загрозливе змусила добиратися через її перевізника і у мене не було іншого вибору, поїхав із Запоріжжя до Львова поїздом, і там мене зустрів перевізник і взяв з мене 330 злотий (2300 грн), мікроавтобус на 6 осіб, немає туалету, ще не комфортний, сидів по середині між пасажирами, і це була дуже довга дорога. Майже 2 дні, сумарно від Запоріжжя до Познані, з довгими пересадками, - розповів Станіслав.

За його словами, перевізник зупинявся на заправках кожні три години. Тому сумарно із Запоріжжя до Познані на дорогу пішло майже два дні. 

Кінцевою зупинкою була Познань. Там йому зробили тест за 120 злотих (близько 800 гривень), а після на два дні поселили в обсервацію в хостел. 

Наступного ранку, мене зустрів координатор і менеджер агенції Артем, з кислим виразом обличчя зі мною розмовляв "на відвали", зібрав всіх, і мене, і привіз в офіс, де він усім читав лекцію про все, якщо я щось не розчув, кричав на мене, мовляв, "не спи бл*", а я ж погано чую і він прекрасно знав кого він запрошував. І на момент підписання договору, на мої питання ігнорував, спілкувався з іншим координатором неформально, кричав на мене, - зазначив заробітчанин.

Того ж дня чоловіка машиною відвезли в селище Robakowo до великого будинку (за проживання 250 злотих в місяць - приблизно 1668 гривень). У ньому проживало багато людей, які, за словами Станіслава, були агресивними та напідпитку.  

Умови проживання були жахливими. Його поселили на цокольний поверх в кімнату до двох інших людей. Ліжка були розташовані дуже близько, поруч стояв холодильник, було тісно і душно. Він подумав: "Добре, відпрацюю по безвізу і поїду з грошима, наче потерплю". 

І тут почався хаос. Я став свідком бійки двох жінок (в сусідню кімнату, двері були відчинені), побилися дуже жорстко і розбили все і розтоптали продукти. Я трохи зняв на відео "на всякий випадок", щоб потім не говорили, що я вигадую. Приїхала поліція, Галина написала заяву, я та інші сусіди підтвердили як свідки, і поліція поїхала, - зазначив Станіслав.

Головний не розбирався у цій ситуації, а жінок оштрафував - по 200 злотих з кожної. 

Подумав я "добре, потерплю, я, адже заробити приїхав, і вже витратив багато грошей". А ні, ближче до ночі до мене оселився сусід алкоголік, ледве рухався, смердить моторошно, а ліжка поруч дуже, він сів на моє ліжко, бувши п'яним дістав банку майонезу з оселедцем з барного холодильника і жер, на мої зауваження не реагував, потім пересів на своє ліжко і я зібрався спати, адже завтра вранці на зміну. 

Робота в Польщі

Кімната №1, в якій проживав Святослав. Фото з особистого архіву

Потім ситуація загострилася. П’яний співмешканець Станіслава розбудив його посеред ночі, шукав телефон, а потім його вирвало на ліжко: “І тоді я вирішив піти з роботи і шукати іншу роботу. Я спав на холодній підлозі без матраца і ковдри і подушки”.

При цьому до роботи потрібно було добиратися полем близько 50 хвилин.

Робота в Польщі

Шлях від дому до роботи. Фото з особистого архіву Святослава

Після Станіслав влаштувався на роботу в McDonald's в Włocławek. Тут умови праці та проживання були хорошими. Працював два місяці в McDonald's з великим задоволенням і в середині липня повернувся додому. 

Робота в Польщі

Кімната від McDonald's. Фото з особистого архіву Святослава

Читайте також

1