По тисячі вакцинованим: чи стала "єПідтримка" стимулом до щеплення

Як працює програма та чи заохотила вона українців до вакцинації
Ексклюзив
По тисячі вакцинованим: чи стала "єПідтримка" стимулом до щеплення
Гроші, готівка (фото: УНІАН)

Трохи більш як місяць тому українцям, які пройшли повний курс вакцинації проти коронавірусу, почали виплачувати по тисячі гривень у межах державної програми "єПідтримка". Переважно кошти витрачають на книги та кіно. "Парламент.UA" проаналізував, як працює програма, чи активно українці витрачають кошти та чи стала вона стимулом до вакцинації.

Що таке "єПідтримка" і як вона працює

У середині листопада 2021 року президент Володимир Зеленський оголосив, що всі вакциновані проти коронавірусу українці отримають по одній тисячі гривень, які можна буде витратити на конкретний перелік послуг. Глава держави тоді анонсував, що до кінця року на програму виділять 3 мільярди гривень, ще стільки ж – на початку 2022-го.

Програму виплати грошей назвали "єПідтримка". Кошти можна витратити на книги, спортзали, квитки в кіно, театр, музеї, на концерти або на поїздки Україною. Це має підтримати бізнес, який найбільше страждає через карантин. Натомість люди віком від 60 років з 24 січня зможуть використати тисячу гривень на соціальні потреби, зокрема, на купівлю ліків.

Володимир Зеленський 10 січня поставив Кабінету міністрів завдання підготувати окрему програму виплати 1 тисячі гривень підліткам 12-18 років, які пройшли повний курс вакцинації проти COVID-19. 

Щоб отримати допомогу, треба оформити спеціальну картку у банку (онлайн чи безпосередньо в банку) та подати заявку в "Дії". Громадяни отримають гроші на 4 місяці. Якщо за цей час вони їх не витратять – рахунок закриють. Зняти їх із картки, переказати на іншу картку чи витратити на інші категорії товарів та послуг не вийде.

Розраховуватися цими грошима можна буде онлайн та офлайн, але лише в зазначених категоріях українського бізнесу. Банки розпізнаватимуть "єПідтримку" в разі оплати карткою за допомогою МСС-кодів. Їх присвоюють торговій точці, характеризуючи напрямок бізнесу. У разі оплати карткою з "ковідною тисячею" код повинен збігатися з одним із тих, що зазначені у постанові.

У Національному агентстві з питань запобігання корупції пояснювали, що українцям, які отримали тисячу гривень за вакцинацію проти COVID-19 за програмою "єПідтримка", не потрібно декларувати ці гроші як дохід. Але відкритий рахунок вказати треба.

Чи активно українці витрачають "ковідні тисячі"

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 16 січня заявив, що українці вже витратили понад 1,3 мільярда гривень у межах програми "єПідтримка". Так, станом на 15 січня 8,2 мільйона українців відкрили картки в банках. А 7 мільйонів людей уже подали заявки в "Дії" на отримання грошей.

Найпопулярнішими серед витрат у межах "ковідної тисячі" є книжки, кіно та залізничні квитки. Ці три категорії залишаються найбільш поширеними ще з початку дії програми. Натомість за перші три тижні дії програми витрачено понад мільярд гривень. З цих грошей на придбання книжок українці віддали 361 млн грн, на відвідування кінотеатрів – 300 млн грн, театрів, концертів та на розважальні послуги – 138 млн грн. 

Такі цифри – солідні, сказав у коментарі "Парламент.UA" резидент "Кабінету експертів" громадського руху "Всі разом!" Євген Савісько. Однак додає, що з них не можна зрозуміти, які саме книги і яких авторів та видавництв українці придбали, які саме фільми та вистави переглянули та на яких концертах та яких виконавців побували. 

Читайте також

Ця інформація – вкрай важлива з кількох причин. Перша – цікаво зрозуміти творчі смаки українців. Друга – йде війна, і ми повинні знати, куди йдуть наші гроші. Чи ці гроші залишаються в Україні, чи йдуть до РФ. Якщо до країни-агресора, то це виходить, що за наші гроші фінансуються окупанти. А це вже зрада, – зауважив він.

Хоча зараз кошти витрачаються досить повільно, проте очікується, що приблизно 70% з них люди витратять, сказав нам економічний експерт Олександр Хмелевський. Він каже, що особливо процес прискориться, коли пенсіонери зможуть купувати на ці кошти ліки. 

А проте на багатьох рахунках частина коштів залишиться. Річ в тім, що важко підібрати товари рівно на тисячу гривень. Можна спробувати домовитися з продавцем оплатити частину вартості з "ковідної тисячі", а частину – живими грошима. Проте в цьому випадку далеко не завжди продавці будуть іти на зустріч покупцям, – сказав Хмелевський.

Чи стала "єПідтримка" мотивацією для вакцинації

Головна мета програми з виплат тисячі гривень була у тому, щоб стимулювати українців щеплюватися проти коронавірусу. І вже додаткова ціль – підтримати бізнес, який постраждав під час пандемії (переважно культурну сферу). Різкого сплеску охочих йти до пункту вакцинації наразі не спостерігається. Але варто врахувати, що на тлі новорічних свят у деякі дні щеплення не проводили.

Євген Савісько стверджує, що навряд чи хтось зможе переконливо довести, що програма "єПідтримка" стимулювала до вакцинації. За його словами, сума в одну тисячу гривень мізерна. Заради неї свої переконання не змінять. Мовляв, на ці гроші можна купити 6-7 недорогих книг або сходити від 2 до 7 раз у кінотеатр.

Влада страшенно далека від життя звичайних людей. Тому вони і не знають, що в багатьох людей взагалі немає мобільних телефонів, не те що смартфонів. Не вистачає грошей на їжу. Тому краще цю тисячу видати громадянам у відділеннях банків, щоб вони самі вирішували, як і куди їх витратити, – вважає експерт. 

Підготовка до вакцинації

Підготовка до вакцинації (фото: Win McNamee / Getty Images)

Олександр Хмелевський також стверджує, що "ковідна тисяча" не стала стимулом для щеплень. Мовляв, причиною вакцинації було або бажання захистити себе від хвороби, або обмеження для невакцинованих, запроваджені владою. Люди розглядають "ковідну тисячу" лише як своєрідний бонус до вакцинації. 

Серед причин, чому "ковідна тисяча" не стала стимулом, слід відзначити, що кошти можна використати лише на певні цілі: купівлю книжок, квитків в кіно, театри, музеї, абонементи в спортзали, квитки на літаки чи поїзди. Тобто, це далеко не першочергові потреби людей. А люди, які живуть у селах чи малих містечках, взагалі не зможуть використати ці кошти, – каже експерт.

За його словами, вже з початку видачі тисячі за вакцинацію люди почали її міняти на реальні гроші. Хмелевський каже, що за "ковідну тисячу" дають приблизно 650 гривень справжніх грошей. 

Він також вказує на те, що значною мірою перешкоджає оформленню "ковідної тисячі" те, що зараз її можна оформити лише через "єПідтримку", а для цього потрібний смартфон. Оскільки значна частина людей його не мають, то відправити заявку вони поки що не можуть. 

"Смартфон значно полегшує процедуру оформлення, бо в додатку "Дія" містяться як документи, що посвідчують особу, так і сертифікати про вакцинацію. Коли ж смартфона немає, доведеться подавати документи в паперовому вигляді. Очікується, що людям без смартфонів будуть видавати пластикові картки, але це відбудеться лише в третьому кварталі", – додав експерт.

Читайте також