Помер мер Харкова: яким був Кернес, на що хворів та хто його замінить

Неоднозначна фігура, багаторічний очільник міста і перша жертва коронавірусу серед українських політиків
Ексклюзив
Помер мер Харкова: яким був Кернес, на що хворів та хто його замінить
Кернес Геннадій (фото: Facebook)

Вночі 17 грудня у берлінській клініці "Шаріте" у 61-літньому віці помер міський голова Харкова Геннадій Кернес. До лікарні харківський мер потрапив ще у серпні з важкою формою коронавірусної інфекції COVID-19.

При цьому у жовтні, не виписавшись із лікарні та без жодної передвиборчої кампанії Кернес (досьє) переобрався на посаду міського голови у першому ж турі. Вперше Кернес очолив місто у 2010 році, коли змінив на посаді свого друга Михайла Добкіна. За понад 10 років мерства Кернес здобув чималу підтримку харків'ян, однак також неодноразово ставав фігурантом гучних скандалів.

На що хворів Кернес

Влітку 2020 року харківський міський голова перестав з’являтись на людях. На початку осені пішли чутки, що Кернес хворіє, а згодом ця інформація підтвердилась. Спочатку його лікували у Харкові, але потім терміново відправили літаком до німецької клініки "Шаріте".

1 жовтня 2020 вперше з’явилась інформація про смерть політика, однак її одразу ж спростували олігарх Павло Фукс та цивільна дружина Кернеса Оксана Гайсинська.

У листопаді за зверненням голови однієї з громадських організацій поліція навіть оголосила Кернеса у розшук. У заяві йшлося про те, що з 61-річним очільником Харкова відсутній зв'язок і його місцеперебування невідоме.

9 листопада слідчим Шевченківського відділу поліції відомості по факту внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) з позначкою "безвісти зниклий", - повідомили тоді у поліції.

Однак вже за півтори години правоохоронці видалили повідомлення про розшук Кернеса, а провадження закрили. Тоді ж Павло Фукс оприлюднив фото харківського мера з німецької лікарні.

Кернес

Фото: Telegram Павла Фукса

Вже 11 грудня стало відомо про різке погіршення стану Кернеса: у нього відмовили обидві нирки. 17 грудня міський голова Харкова помер. Наразі відомо, що його поховають на початку наступного тижня.

Чим запам'ятався мер Кернес у Харкові

Геннадій Кернес вперше очолив Харків у 2010 році. Спочатку він став виконувачем обов’язків міського голови після того, як експрезидент Віктор Янукович призначив Михайла Добкіна на посаду голови Харківської обласної державної адміністрації замість нинішнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Того ж року під час місцевих виборів восени Кернес як кандидат на посаду мера від “Партії регіонів” переміг Авакова, який був представником “Батьківщини”. Варто зауважити, що відрив між кандидатами був мінімальний і команда Авакова заявила про фальсифікації, однак так і не змогла довести це у судах.

У 2015 році Кернес переобрався на посаду. Для цього йому вистачило першого туру голосування, за результатами якого він набрав 65,8% голосів виборців. Друге місце тоді зайняв кандидат від об'єднання "Самопоміч" Тарас Ситенка з результатом 12,3%, а третє - самовисуванець Юрій Сапронов, який набрав 5,1%.

Цьогоріч, за відсутності Кернеса у місті, він знову здобув перемогу у першому турі. Цього разу за нього харків’яни віддали 60,34% голосів. Найближчий його конкурент, кандидат від “Опозиційної платформи - За життя” Олександр Фельдман набрав 14,32%. Тож вже 7 листопада Кернеса офіційно зареєстрували мером Харкова.

Що Кернес робив до того як став мером

Геннадій Кернес народився 27 червня 1959 року у Харкові. У 1976 році закінчив Харківську середню школу №76. Після школи вступив до ПТУ №14, закінчив його за спеціальністю “кресляр-конструктор”.

Після отримання освіти спочатку працював слюсарем на заводі “Світло шахтаря”, потім ремонтував годинники та виготовляв одяг.

У 1990 році за підозрою у шахрайстві потрапив до СІЗО, де провів 2 роки. У 1992-му його засудили до трьох років позбавлення волі за пограбування та шахрайства. Однак через сприяння слідству та час перебування за ґратами його звільнили. Сам Кернес казав, що то були помилки молодості, з яких він зробив висновки.

У середині 90-х Кернес став керівником компанії "НПК-Холдинг", яка й зараз займається автоперевезеннями та орендою нерухомості, заснував банк та юридичну компанію. У 1999-2001 роках працював першим заступником директора Харківської філії дочірньої компанії "Торговий дім "Газ Україна".

У 1998 році Кернес став депутатом Харківської міськради, а у 2002-му вперше обійняв посаду її секретаря, однак вже на наступній сесії його звільнили.

Вдруге секретарем міськради Кернес став у квітні 2006 року. Того ж року він очолив виборчий штаб кандидата на посаду місцевого мера Михайла Добкіна, який тоді здобув перемогу на виборах.

Кернес і Добкін

Яким був "найуспішніший" замах на Кернеса

Геннадій Кернес переніс не один замах на життя. Писали про те, що неодноразово горіли та вибухали його автомобілі. В одному із таких епізодів від вибуху був поранений чоловік, що був поруч із мером.

У квітні 2014 року на мера Харкова знову скоїли замах. Цього разу у нього вистрелили під час велопрогулянки. Після цього Кернеса перевезли на лікування до ізраїльської клініки де він також проходив реабілітацію. Однак він так і не зміг встати з інвалідного візка. Тоді серед місцевих бізнесменів організували збір коштів на операцію мера Харкова в Ізраїлі.

Кернес

Фото: УНІАН

Правоохоронці розглядали десятки версій та звинувачень, однак замовника та виконавця замаху на життя Кернеса досі не знайшли.

Однією із версій слідства була помста сепаратистів у березні-квітні 2014-го року. Як писав тоді Forbes, хоча Кернес під час Майдану був на боці Януковича, він протистояв спробам дестабілізації ситуації за сценарієм Донецька і Луганська.

Незадовго до замаху, у березні 2014, Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти самого Кернеса. Його підозрювали у незаконному позбавленні волі, катуваннях і погрозах активістам харківського Євромайдану, за що йому загрожувало 15 років тюрми, однак справа так і не завершилася вироком суду.

Що Кернес вказав чи приховав у декларації

У декларації Геннадія Кернеса не вказане власне житло, однак вказано, що політик орендує невеликі приміщення.

Водночас він задекларував 11 годинників відомих брендів, зокрема Rolex та Patek Phillipe. Також в декларації вказано, що у нього є інвалідне крісло-коляска з електроприводом, яке він придбав у 2016 році за 101 тисячу гривень.

Згідно з декларацією, Кернес у 2019 році на посаді мера заробив 1,152 мільйона гривень, ще 18,9 мільйона гривень він отримав як дивіденди від компанії "Фінекс-Капітал", а також близько 9 тисяч гривень відсотків від депозитів.

Також вказано, що він зберігає 64 мільйони гривень готівкою, а на депозитах у нього розміщено близько 17 мільйонів гривень та 17 тисяч доларів.

Крім того, міський голова Харкова задекларував акції "Харківобленерго", ПрАТ "Харківенергозбут", а також 7 тис. інвестиційних сертифікатів ТОВ "Компанія з управління активами "Фінекс-Капітал" вартістю 7 млн гривень.

Кернес та Гайсинська

Кернес та Гайсинська Фото: Інстаграм Оксани Гайсинської

Водночас цивільна дружина Кернеса Оксана Гайсинська, як повідомили журналісти Bihus.info, володіла цілим автопарком автомобілів, серед яких Bentley brooklands, Rolls-royce ghost, BMW X-6, Audi A8, хоч у декларації цього не вказано.

Також з 2015 року Гайсинська володіє квартирою на 150 квадратних метрів поруч з урядовим кварталом у Києві. Приблизна ринкова вартість такого житла складає 25 мільйонів гривень. Крім того, вона має дві квартири у Харкові, загальною площею 300 квадратів, ринкова вартість яких понад 300 тисяч доларів.

Хто тепер очолить Харків

Після смерті Геннадія Кернеса тимчасовим виконувачем обов'язків мера Харкова стане секретар харківської міської ради Ігор Терехов. Він обійматиме цю посаду до обрання нового міського голови, або ж до припинення його повноважень міською радою.

У коментарі Парламент.UA аналітик громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут зауважив, що секретар міськради, який буде виконувати обов’язки міського голови, має усі відповідні повноваження. Відповідно до закону про місцеве самоврядування, це стосується і головування на засіданнях представницького органу та виконкому, підпису документів та ухвалення рішень.

Тут може бути скоріше питання зовнішнього сприйняття та легітимності такої особи, в сенсі, що він обраний депутатом, а не мером. Однак з точки зору формальних повноважень та можливостей впливати на прийняття рішень це абсолютно еквівалентна персона до міського голови, - сказав Неберикут.

Водночас він відзначив що в Україні були приклади, коли “за відсутності голови, міська рада призначала нового секретаря, який у такій ситуації має фактично усі повноваження мера”.

Аналітик ОПОРИ також роз’яснив, як відбувається процедура переобрання міського голови у таких випадках.

На підставі свідоцтва про смерть міська рада мала б констатувати припинення повноважень міського голови. Паралельно міськрада звертається до Верховної Ради з проханням призначити позачергові вибори. Цей перший етап мав би відбутися у 15-денний строк. Далі парламент протягом 90 днів формально мав би призначити позачергові вибори міського голови. Однак жодної відповідальності чи формальних обмежень щодо продовження цього 90-денного терміну для Верховної Ради немає, - сказав експерт.

Як пояснив аналітик ОПОРИ, після того, як парламент ухвалить рішення, нові вибори мають відбутись не пізніше ніж через 60 днів.

Тобто якась чергова неділя протягом цього терміну була б датою виборів. За найбільш оптимістичним сценарієм, якщо Рада у середині чи у другій половині січня призначить ці вибори, то теоретично десь на кінець березня. Тоді також можуть бути й інші місцеві виборчі кампанії. Водночас якщо почнуться політичні дискусії, так би мовити, підкилимні ігри, то цей процес можуть розтягнути, - скакзав він.

Неберикут зауважив, що наразі важко прогнозувати ймовірний результат виборів.

Ситуація з відсутністю Геннадія Кернеса і станом його здоров’я не була несподіваною... Серед його помічників є достатньо людей, які можуть стати міським головою. Це очевидно середовище партії Кернеса. Також багато говориться про вплив Арсена Авакова на Харків, який у 2010 році був головним конкурентом Кернеса у боротьбі за мерське крісло. Цей вплив зберігається, тим паче з огляду на теперішній статус Авакова, - наголосив аналітик ОПОРИ.

Крім того, за його словами, не варто виключати участь усіх парламентських фракцій у боротьбі за крісло міського голови Харкова.

Однак об’єктивно, якщо говорити про симпатії місцевих політичних еліт, і те на кого вони робитимуть ставку, кандидатури шукатимуть із перших двох середовищ. І їхнє рішення в цьому питанні буде визначальним. Звичайно виборці обиратимуть на дільницях, але сама пропозиція, яку їм дадуть, залежатиме на чому зійдуться місцеві політики, - резюмував Неберикут.