Росіянам хочуть заборонити в’їзд в Україну: що про це думає Зеленський та до чого готуватися

Чи варто забороняти в`їзд до України усім громадянам країни агресора
Ексклюзив
Росіянам хочуть заборонити в’їзд в Україну: що про це думає Зеленський та до чого готуватися
Заборона в`їзду в Україну (Фото: tv1.ua)

Менш як місяць тому на сайті Офісу президента з’явилася петиція, якою пропонують заборонити всім росіянам в’їзд до України. Аналізуючи необхідність такої ініціативи, фахівці розходяться у своїх думках. Володимир Зеленський вже встиг висловити і свою думку з цього приводу. "Парламент.UA" розібрався, чи треба Україні вводити такі обмеження, до яких наслідків це може призвести та чи підтримує ініціативу глава держави.

Хто пропонує заборонити росіянам в’їзд до України

На початку листопада активіст Сергій Стерненко опублікував на сайті президента України петицію № 22/125566-еп про обмеження права на вʼїзд на територію України громадянам "держави-агресора Російської Федерації". Пояснив він це дуже коротко – потребою "захисту громадян України та національної безпеки держави в умовах тривалої збройної агресії РФ проти України".

"Парламент.UA" звернувся до ініціатора петиції з проханням роз’яснити свою ініціативу детальніше. Адже, очевидно, що повна заборона в'їзду до України громадянам сусідньої країни матиме певні наслідки, до яких варто бути готовими. Відповіді від Стерненка ми не отримали.

А проте дуже швидко, за неповних 9 діб, петиція на сайті Володимира Зеленського набрала необхідні 25 тисяч голосів. Ба більше, кількість охочих підтримати таку ініціативу перевалила за 26,8 тисячі. Це свідчить про те, що це питання дійсно турбує українців.

Експерт громадського руху "Всі разом!" Євген Савісько пояснив у коментарі "Парламент.UA", що частина наших громадян звикла звинувачувати у своїх проблемах будь-кого, а не самих себе. Найчастіше такими "цапами відбувайлами" виступають вороги. Зараз, мовляв, для них це росіяни. 

Такі люди щиро вважають, що якщо їм заборонити в'їзд в Україну, то так буде легше жити. Інші ловлять хайп на цій темі і готуються до виборів. Частина бажає прибрати конкурентів, аби заробляти більше. Не є таємницею, що деякі вітчизняні виконавці суттєво виграли після заборони виступати в Україні багатьом російським співакам і колективам. І тим самим непогано компенсували собі втрату російського естрадного ринку. Не зрозуміло лише, хто буде наступним ворогом для цих людей: євреї, білоруси, поляки, угорці, литовці, молдавани чи полінезійці, – вважає експерт.

Савісько припускає, що за цією ініціативою можуть "стояти" не лише громадяни, а спецслужби, яким "вигідна дестабілізація в Україні та загострення українсько-російських стосунків". Мовляв, коли українські урядовці заборонили прямі польоти до Росії, то з цього скористалася Білорусь і нібито почала непогано заробляти.

Заборона в`їзду в Україну (Фото: ДПСУ)

Чи виправданим буде рішення про заборону росіянам в’їзду до України

Опитані нами експерти розходяться у цьому питанні. Так, вже згаданий Євген Савісько наголошує, що Україна не виграє від заборони росіянам на в’їзд. Він наголошує, що в Росії працює чимало українців. За деякими даними, від 150 до 400 тисяч людей. Там вони заробляють гроші та передають їх на батьківщину. 

Натомість голова громадської організації "Асоціація Політичних Наук" Дмитро Сінченко переконує, що закриття кордону з Росією важливе не для деяких українців, а для державної безпеки. Мовляв, це треба було зробити ще у 2014 році, одразу після початку війни з Росією, як і розірвання дипломатичних стосунків. 

Російські дипломатичні установи та російські громадяни – це потенційна загроза національній безпеці, адже вони можуть готувати і здійснювати спецоперації різного рівня проти України, що постійно відбувається… Це рішення буде виправданим доти, доки Росія здійснює агресію проти нашої країни, – переконаний експерт.

Дійсно, вже восьмий рік Україна фактично перебуває у стані війни з Росією. Під час окупації Криму і Донбасу російські добровольці, користуючись безвізом, вільно перетинали кордон України, при цьому прикордонники не мали законних підстав, щоб їх зупинити. Є чисельні випадки, коли до України з Росії проникали шпигуни, терористи, учасники різних акцій з метою дестабілізувати ситуацію. 

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський у коментарі "Парламент.UA" нагадав, що лише в листопаді 2018 році була запроваджена заборона для в'їзду громадян Росії чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не можуть підтвердити мету своєї поїздки. Такі обмеження були запроваджені разом із введенням воєнного стану в областях, які межують з Росією. Цю заборону не зняли і досі. Ба більше, під час епідемії коронавірусу обмеження на в'їзд громадян Росії влада посилила. Так, 5 серпня 2021 року для невакцинованих громадян РФ запровадили обов'язковий 14-денний карантин.

Оскільки загроза вторгнення з боку Росії останнім часом значно зросла, було б доцільно заборонити в'їзд громадян Росії взагалі, – переконаний експерт.

Що про таке рішення думає президент України

Пів місяця знадобилося президенту Володимиру Зеленському, аби визначитися і самому, як він ставиться до ініціативи Сергія Стерненка. 26 листопада він відповів на петицію. У звичному для себе стилі він подякував громадянам, які долучилися до її підписання, за "активну громадянську позицію". Каже, що на тлі тривалої російської агресії значна увага до цього питання з боку українського суспільства є цілком виправданою.

Гарант Конституції нагадав, що від початку війни з Росією навесні 2014 року українська влада запровадила низку заходів, якими посилила контроль на українсько-російському кордоні, чим забезпечила національні інтереси України у сфері безпеки та оборони.

У 2015 році наша держава ініціювала зупинення дії окремих положень угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України та РФ. Україна в односторонньому порядку скасувала можливість в’їзду громадян Росії в Україну на підставі паспорта громадянина Росії або свідоцтва про народження (для дітей віком до 14 років). Відповідне рішення було ухвалено постановою Кабінету міністрів України від 30 січня 2015 року № 23. Наразі в’їзд громадян Росії в Україну здійснюється за дипломатичними, службовими та закордонними паспортами, – розповів він.

Заборона в`їзду в Україну (Фото: ДПСУ)

Відтак з 1 січня 2018 року Державна прикордонна служба України запровадила фіксацію біометричних даних іноземців, у тому числі і громадян Росії, під час прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон. Це, серед іншого, включає і сканування відбитків пальців.

А ще Зеленський каже, що коли іноземці, зокрема і росіяни, перетинають кордон, прикордонники відокремлюють серед них тих, хто може належати до груп ризику. Таких людей, мовляв, не пропускають до України. У деяких випадках на них накладають певні санкції. 

Зазначу також, що запровадження додаткових змін у режимі поїздок громадян між Україною та Російською Федерацією потребує ретельного вивчення та аналізу всіх можливих сценаріїв розвитку, зокрема з точки зору безпекових аспектів та можливих соціальних наслідків нововведень, – переконаний президент.

Тому він надіслав цю петицію прем'єр-міністру Денису Шмигалю, секретарю Ради національної безпеки і оборони Олексію Данілову та голові Служби безпеки Івану Баканову. Просить їх "проаналізувати відповідність нинішнього режиму в’їзду в Україну громадян Російської Федерації потребам забезпечення безпеки України та захисту національних інтересів".

Які наслідки можуть мати обмеження в’їзду громадянам Росії

У своїй відповіді на петицію Володимир Зеленський вказав на "можливі сценарії розвитку", але які саме, не уточнив. Лише натякнув на безпеку та можливі "соціальні наслідки нововведень". Ми запитали в експертів, які ж наслідки можливі від заборони в’їзду до України росіянам.

Експерт громадського руху "Всі разом!" Євген Савісько вважає, що якщо таку заборону приймуть, то Кремль вчинить аналогічно з нашими земляками. Більша частина заробітчан повернуться додому, де роботи для них немає і, мовляв, найближчим часом і не буде. Тим самим вони "змушені будуть йти або в кримінал, або в нелегали, але вже в Україні".

Очевидно, що таке рішення викличе невдоволення з боку російської влади. Можливо, вони запровадять заборону на в'їзд до Росії громадян України, торговельну та енергетичну блокаду тощо. Проте в цьому випадку слід розуміти, що російські громадяни потенційно несуть загрозу Україні, тож в інтересах національної безпеки слід заборонити їхній в'їзд в Україну, попри відповідь Росії, – переконаний економічний експерт Олександр Хмелевський.

Голова "Асоціації Політичних Наук" Дмитро Сінченко стверджує, що таке рішення суттєво ускладнить проведення ворожих дій Кремля проти України, ускладнить проведення розвідки, диверсій, спецоперацій у нашому тилу, додасть визначеності у двосторонні стосунки наших країн, послабить економічні та соціальні зв'язки. Тож у підсумку це зменшить залежність України від ворога і знизить потенційну можливість здійснювати вплив на Україну з боку Москви.

1