Сезон спокою та відпочинку: календар городника на грудень-2023

Найбільш спокійним місяцем для городника і садівника вважається грудень. Попередній сезон добіг кінця, а новий ще не починався. Можна більше відпочивати, готуватися до різдвяних і новорічних свят.
Ексклюзив
Сезон спокою та відпочинку: календар городника на грудень-2023
1 Грудня 2023, 06:37
читать на русском

Однак навіть у грудні деякі городники й садівники знаходять собі заняття. За умови, що ще не вдарили сильні морози і не випав сніг, проводять підзимові посіви овочів і зелені. Краще такі посіви замульчувати. А коли випаде сніг — утеплити ще й ним. Коли вдалий час для таких посівів, щоб навесні насіння зійшло, а рослини добре росли, підкаже посівний календар городника й садівника на грудень 2023 року.

Про це пише Аптека садівника.

На початку зими ще можна проводити санітарну обрізку деяких дерев та чагарників. Знову ж таки не повинно бути сильних морозів, а день, коли обрізаєте рослини, повинен бути сухий та ясний. Разом з обрізкою часто заготовляють живці для майбутніх щеплень. Зберігати їх потрібно у вологому піску або снігу і час від часу перевіряти, в якому вони стані.

Крім аналізу попереднього сезону потроху починають і готуватися до наступного. Поки що тільки плануванням. Для цього відмітьте схематично на листку, де сіяли насіння з осені і яких саме культур. Далі можна відмічати для себе, які культури і на яких грядках можна посіяти навесні. Враховуйте сівозміну і сусідство культур. Здавалося б, нічого такого, а таке планування значно спростить вам роботу навесні. До того ж тепер можна складати списки покупок, але перед цим огляньте запаси насіння. Старе краще викинути, бо навряд чи воно дасть гарні сходи. А гібриди або сорти бажаних культур внесіть у список, щоб при нагоді запастися насіннєвим матеріалом до початку дачного сезону.

Це ще не всі роботи, які можливі у грудні. І про всі поговоримо більш детально враховуючи рекомендації місячного календаря городника й садівника на грудень.

1 грудня

Сміливо беріться за посів, особливо для однорічних рослин. Якщо є можливість організувати достатню кількість світла й тепла, посійте зелень для вирощування в домашніх умовах. Обирайте руколу, кріп, базилік та іншу зелень, яка швидко нарощує зелену масу.

Також можна замочити насіннєвий матеріал, щоб він швидше зійшов. Закладайте органіку на компост. Поливайте кімнатні рослини, а для садових можна провести вологозарядний полив, якщо дозволяють погодні умови.

2 грудня

Краще відкласти будь-які посіви. Також не варто зараз поливати рослини та підживлювати їх.

Можна зайнятися плануванням майбутніх посадок та посівів, як ми вже зазначали на початку. Схематично позначте, де й які культури плануєте вирощувати наступного року. Тільки не забудьте про підзимові посіви та дотримання сівозміни. Також на схемі можна позначити ділянки, де вносили добрива з осені, а які треба підживити навесні. Після цього вам стане зрозуміло, яке насіння та в якій кількості ще треба докупити до початку сезону.

3 грудня

Якщо у вас є теплиця, час навести там лад. Видаліть та знищіть всі рослинні залишки, провітріть її. Далі замініть верхній шар ґрунту або хоча б проведіть знезараження. Якщо це розбірна конструкція, варто зняти укривний матеріал і сховати в сухе місце. Каркас потрібно помити та продезінфікувати. Якщо ж теплиця стаціонарна, вона також потребує дезінфекції, а ще протягом зими потрібно регулярно зчищати сніг, щоб під його вагою укриття не пошкодилося.

Замініть субстрат у горщиках кімнатних рослин. Заберіть з лоджії чи балкону вазони в більш тепле місце, якщо раніше цього не зробили. Якщо у вашому регіоні вже випав сніг, потрібно струсити його з гілок дерев та кущів, особливо молодих. Під його вагою (особливо якщо сніг мокрий), гілки можуть пошкодитися чи взагалі зламатися.

4 грудня

Якщо вирощуєте квіти на продаж у теплицях, їх можна зрізати — квіти будуть добре транспортуватися і не втрачатимуть зовнішнього вигляду довгий час.

Сіяти насіння квітів на розсаду ще рано, але можна передивитися насіння, яке є у вас в наявності. І докупити потрібне. У січні вже можна сіяти на розсаду бегонію, примулу, дельфініум, петунію. А зараз можна придивитися до нових або незвичних сортів квітів, які хотіли б виростити.

Замочувати насіннєвий матеріал зараз небажано. Та й сіяти зелень або овочі під зиму також не рекомендується.

5 грудня

Якщо сіяли щось на розсаду (для вирощування в домашніх умовах), такі сходи можна пікірувати або пересадити. Однак нові рослини краще не закладати зараз.

6 грудня

Огляньте підзимові посіви, які проводили раніше. Грядки з морквою, редискою, квітами на зиму рекомендується мульчувати. Тому подивіться, чи не потрібно оновити шар мульчі. А якщо випав сніг, утепліть ним грядки та клумбу додатково.

Взимку також садівники беруться за старі дерева, які весь час хворіють або вже давно не плодоносять. Влітку зазвичай до цього справа не доходить, бо є більш нагальні справи. А зараз можна і спиляти так дерево. Пеньок, що залишиться, можна буде викорчувати навесні, або залишити і креативно обіграти його: використатися як горщик для квітів або цікаво розмалювати.

7 грудня

Можна сіяти зелень та навіть деякі овочі, які можуть рости в домашніх умовах. Посіяні під цим знаком рослини дадуть непоганий врожай смачних плодів, а ще вони будуть стійкі до хвороб та шкідників.

Подобається взимку мати запас вітамінів? Чому б не виростити їх самостійно. Звісно, купити зелень можна і в магазині, але вирощена власноруч навіть смакує інакше. Посійте руколу, базилік чи кріп, щоб ближче до Нового року отримати смачну та ароматну зелень. Її потім можна буде додавати до святкових страв та здивувати гостей. Такі культури досить невибагливі, якщо забезпечити їм достатню кількість світла, поживний субстрат та регулярно поливати.

8 грудня

Продовжуйте сіяти зелень для вирощування на підвіконні. Також можна посіяти деякі овочі — вони також будуть добре рости, якщо забезпечити їм відповідні умови. Але обирайте гібриди, які здатні рости в умовах обмеженого ґрунту (в горщику).

А ті рослини, що вже посіяли, потребують вашого догляду. Взимку світловий день короткий, нерідко похмурі дні, тому можливо доведеться досвічувати розсаду, щоб рослинам вистачало світла. Роблять це за допомогою люмінесцентних або інших ламп. Також регулярно поливайте їх, але так, щоб не було застою води, розпушуйте ґрунт. За можливості сійте сорти зелені, які можуть рости в умовах короткого світлового дня та не дуже вибагливі.

9 грудня

Якщо плануєте щось посіяти, можна замочити насіння. Найпростіший спосіб — у воді кімнатної температури. Через кожні 4-6 годин змінюйте воду, щоб вона не застоювалася. Замочування покращить сходження насіння. Також замочувати насіннєвий матеріал можна у стимуляторах росту. Насіння замочують у розчині на 4-6 годин, потім просушують і сіють.

Не варто зараз проводити обрізку дерев та чагарників, зокрема й заготовляти живці.

10 грудня

Взимку загалом мало які культури можна садити, однак деякі садівники практикують зиму посадку хвойних. Особливо це стосується пересаджування дорослих вічнозелених рослин. Враховуйте, що робити це треба, поки земля ще не замерзла. Посадкову яму зробіть таку, щоб помістилася коренева система разом із грудкою землі. На дно викладіть шар дренажу і переваліть рослину. Ущільніть ґрунт, засипавши яму, і полийте рослину.

Полийте кімнатні рослини та розпуште ґрунт після цього. Зазвичай зараз більшість із них знаходяться у стані спокою, однак якщо є така потреба, можна внести і добрива.

Усе ще не потрібно проводити санітарну обрізку в саду і навіть обрізати кімнатні рослини. Рани після цієї процедури будуть довго гоїтися.

11 грудня

Якщо опади змили побілку дерев, її треба поновити. Не варто нехтувати процедурою, адже це захист від сонячних опіків та морозів. Не забувайте і про газон. Якщо зима з малою кількістю снігу або взагалі без нього, краще не зачіпати газонну траву і не ходити по ній. Інакше ви пошкодите та деформуєте траву.

Займіться вигонкою цибулинних квітів (крокусів, гіацинтів тощо). Для цього цибулини висаджують у горщик на відстані 1,5-2 см і присипають піском або торфом. Далі ємності з посадками виносять на кілька місяців у холодне приміщення (це може бути і холодильник). Раз на два тижні посадки поливають.

Замочіть насіннєвий матеріал або дістаньте насіння, яке замочували раніше, і посійте його.

12 грудня

День підходить хіба що для посіву швидкорослої зелені. Тому якщо вирішили виростити кріп, цибулю на перо або пряні трави, можна сіяти насіння зараз. Не забувайте про поживний субстрат і достатню кількість світла, щоб рослини мали змогу повноцінно розвиватися.

13 грудня

День не підходить для більшості робіт з рослинами. Краще не чіпайте їх, дайте відпочити і перепочиньте самі.

Якщо випав сніг, обов’язково обережно струсіть його з гілок дерев і чагарників, щоб під вагою вони не зламалися. Також сніг зчищайте з дахів теплиці — під снігом матеріал також може деформуватися.

Огляньте захист молодих дерев від зайців. Якщо спанбонд чи захисна сітка пошкодилися, треба їх відремонтувати або замінити. Інакше зголоднілі зайці доберуться до ваших рослин. А якщо ви досі ніяк не захистили садові рослини від цих гризунів, краще швидко виправте ситуацію.

14 грудня

Можна виконувати будь-які роботи, лише будьте обережні з корінням рослин — воно досить чутливе.

Взимку можна продовжувати санітарну обрізку зимостійких ягідників: калини, смородини, аґрусу, шипшини. Треба видалити зламані і пошкоджені гілки. Місця зрізів заробіть замазкою, щоб через рани в середину рослини не потрапила інфекція.

Разом з обрізкою можна заготовляти живці. Для цього виберіть дерево чи кущ, який добре родив цього року. Нарізайте живці у більшій кількості, ніж вам треба, адже за зиму частина може загинути. Не забудьте наклеїти стікери з підписом культури і сорту на живці.

15 грудня

Взимку можна пересаджувати дорослі хвойні рослини. Але робити це потрібно тільки якщо земля не промерзла. Дорослі хвойні добре приживаються після такого пересаджування. На дно посадкової ями викладіть дренаж, а потім — підгодівлю. Акуратно пересадіть рослину так, щоб не заглиблювати кореневу шийку в землю. Старайтеся під час пересаджування не зруйнувати грудку землі, що сформувалася навколо кореневої системи. Добре ущільніть ґрунт навколо рослини і полийте.

З тих хвойних рослин, що вже ростуть на ділянці, не забувайте струшувати сніг. Особливо якщо не укривали рослини на зиму. Під вагою гілки можуть зламатися, а рослина втратить свою декоративність.

16 грудня

Краще більше відпочивати, ніж робити щось на ділянці. Рослини нові сіяти не варто, навіть зелень для вирощування в домашніх умовах. Насіння, закладене зараз, буде погано сходити. Самі рослини будуть слабкі, часто хворітимуть, а врожай вийде низький. Також зараз не варто поливати рослини та підживлювати їх.

Тому день можна присвятити дому, сім’ї, провести генеральне прибирання чи приготувати смачний обід. Це чудова нагода нагородити себе за важку працю протягом дачного сезону.

Якщо випав сніг, можна його розчистити з доріжок і накидати на грядки чи клумби з підзимовими посівами. Також снігом можна утеплити троянди, виноград чи пристовбурні кола дерев.

17 грудня

Загляньте до сховищ, де тримаєте овочі, фрукти, інші плоди. Передивіться їх, чи немає зіпсованих. Такі плоди треба одразу видаляти, щоб вони не заразили здорові екземпляри. Заразом передивіться і банки з консервацією, чи немає “підозрілих”.

18 грудня

День підходить для посіву та посадок фактично всіх культур, а також для пересаджування та пікірування розсади. Тому якщо попередня зелень уже підросла, а ви нею посмакували, можна посіяти насіння базиліку, кропу чи інших культур знову.

Зазвичай городники мають теплиці без опалення, але якщо ваша все ж таки оснащена обігрівом, можете посіяти зелень там. Уже можна поливати й підживлювати рослини. Тому огляньте свої вазони — можливо їм потрібен такий догляд. Заодно визначите, чи не потрібна кімнатним рослинам обробка від хвороб та шкідників.

19 грудня

Продовжуйте ті ж роботи, що і на день раніше. Проводити посіви у відкритому ґрунті навіть холодостійких культур навряд чи вийде. Зазвичай у цей час земля у різних регіонах України досить промерзла. Тому можна сіяти насіння зелені та деяких овочів, які можуть рости на балконі чи підвіконні. Обирайте такі культури, яким достатньо забезпечити багато світла і поливати. Взагалі, сіяти так зелень можна з інтервалом 1-2 тижні — тоді матимете кріп чи петрушку протягом усієї зими.

Зараз не варто обрізати рослини (чи то на вулиці, чи кімнатні). Також будьте обережні з поливом та внесенням добрив — не варто заливати і перегодовувати рослини. Це може нашкодити.

20 грудня

Якщо цього дня сіяти або садити рослини, вони вийдуть слабкі, або й взагалі можна не дочекатися сходів. Відкладіть також обрізку навіть кімнатних рослин, полив та проведення підживлень.

Потурбуйтеся про майбутній сезон. Можна скласти план майбутніх посівів, враховуючи ті рослини, що вже посіяли або посадили на ділянці. Далі це допоможе скласти план покупок на майбутній сезон. Деякі культури сіють на розсаду вже у січні, тому зараз вдалий час, аби придбати насіння овочів, квітів, зелені, які збираєтеся посіяти. Також варто подбати про ємності для розсади, субстрат, добрива та засоби захисту. Усе це зовсім скоро може знадобитися.

21 грудня

Переберіть запаси насіння, які залишилися з минулого року. Ті, що мають прострочений термін придатності, краще викинути. Далі запишіть, що потрібно докупити і в якій кількості. Це значно спростить вам завдання, коли відправитеся в магазин.

Після снігопаду варто розчистити доріжки від снігу, струсити його з дерев та чагарників. Утепліть снігом підзимові посіви та пристовбурні кола дерев. Огляньте, чи не зіпсували опади і вітер укриття троянд, винограду чи хвойних декоративних рослин. За потреби замініть його.

Ґрунт у кімнатних рослинах можна замінити, але не поливайте поки що їх та не обрізайте. Внесення добрив також поки що не піде на користь.

22 грудня

Можна виконувати фактично всю роботу, яка залишилася на ділянці. І хоча її немало, господарі завжди знайдуть, чим зайнятися. Варто лише бути обережними під час розпушування ґрунту біля коренів.

Знову ж таки, можна посіяти зелень або овочі, які можуть рости в домашніх умовах. Існують певні гібриди, які виведені спеціально, щоб рости у горщиках. Якщо посіяти насіння у поживний субстрат, забезпечити достатню кількість світла і поливати рослини, можна отримати непоганий врожай.

Якщо ж сіяли щось раніше, огляньте такі посіви: після появи сходів зніміть плівку, поставте ємності у місці з комфортною для рослин температурою.

23 грудня

За умови, що грудень видався теплим у вашому регіоні, ще можна обрізати зимостійкі ягідні культури: шипшину, калину, смородину. Огляньте гілки малини, можливо їх треба зібрати разом і підв’язати, щоб захистити від снігопаду.

Можна заготовляти живці для весняного щеплення. Обирайте для цього рівні і сильні пагони довжиною не менш як 30 см. Дуже короткі пагони можуть не принести бажаного результату. Нарізані живці зв’яжіть і підпишіть, яка це рослина та сорт. За умови, що випав сніг, у ньому можна й зберігати живці. Але підійде і вологий пісок.

Огляньте, чи добре ви укрили на зиму компостну яму, щоб вона не промерзла.

24 грудня

Крім того, що зараз можна сіяти зелень для вирощування в домашніх умовах, можна також зайнятися підготовкою до цього процесу. Наприклад, замочити насіннєвий матеріал. Для цього можна взяти воду кімнатної температури (але не з крана, а очищену). Замочіть насіння і кожні 4-6 годин змінюйте воду, щоб вона не застоялася. Це допоможе підвищити схожість насіння.

Також загляньте до ґрунту, який ви заготовляли самостійно для майбутньої розсади. Якщо це земля з городу чи саду, її обов’язково треба продезінфікувати. Спори грибків чи зимуючі стадії шкідників легко можуть там опинитися і уразити насіння чи сходи рослин.

25 грудня

Огляньте садовий інвентар. За сезон дещо могло зіпсуватися чи зламатися. Тому відремонтуйте і нагостріть ті інструменти, які цього потребують. А чого не вистачає, варто внести у список до насіння і докупити разом з іншими необхідними матеріалами.

26 грудня

День несприятливий для будь-яких робіт по господарству, відпочивайте!

27 грудня

Не найкращий час, аби щось сіяти чи садити. Також не варто поливати рослини, обрізати їх, підживлювати. Та й обробки засобами захисту не варто проводити. Краще сьогодні зробіть повноцінний вихідний і займіться домашніми справами.

Але якщо дуже хочеться, можна оглянути рослини в саду. Відремонтуйте чи поновіть захист від зайців. Може статися, що голодні гризуни пошкодять спанбонд чи ялинові гілки, якими ви захищали стовбур. Так само пошкодитися може і укриття винограду або декоративних кущів. Поновіть шар мульчі там, де сіяли під зиму зелень, овочі і квіти.

Обдивіться і живці, які заготовили раніше. Якщо зберігати їх за неправильної температури, може виникнути загнивання чи з’явиться пліснява.

28 грудня

Можна посіяти зелень, яка швидко росте і не потребує особливих умов. Кріп, рукола, листяний салат — ті культури, яким треба достатня кількість світла, зволоження та поживний субстрат, щоб вони швидко наростили зелену масу. Однак враховуйте, що можливо доведеться організувати досвічування посівів.

Якщо з’явилися сходи зелені, яку сіяли раніше, зніміть плівку, прорідіть їх і поставте у місці, де для рослин буде комфортна температура.

29 грудня

Можна обрізати рослини. Якщо зима у вас м’яка і без морозів, деякі плодово-ягідні культури обрізають навіть зараз. Але не забудьте замастити рани після обрізки, щоб через них в рослину не проникла інфекція.

Поновіть побілку дерев, якщо її змило опадами. Це захистить стовбур від сонячних опіків та морозів.

Огляньте цибулини квітів, які викопали на зиму. Зіпсовані треба одразу видалити, інакше гниль перейде на здорові екземпляри. Це стосується і кореневищ певних квітів, які квітникарі також часто викопують на зиму. Пошкоджені частини треба систематично обрізати.

30 грудня

Оскільки робіт зараз майже немає, які безпосередньо стосуються рослин, можна виготовити годівничку для птахів. Залучіть до цього дитину — так їй цікаве буде проводити час на канікулах. Годівничка — це не тільки спосіб допомогти виживанню птахів у холодну пору. За зиму вони звикнуть прилітати у ваш сад, тому в теплий сезон також регулярно будуть навідуватися і знищувати шкідників.

Наповніть годівничку зерном, насінням, ягодами і регулярно поповнюйте запаси.

31 грудня

Останній день року — це означає, що потрібно як слід відпочити. Займіться підготовкою до святкування Нового року, приберіть в домі, приготуйте смачну вечерю.

Можемо порадити розчистити сніг, якщо він випав. Приберіть його з доріжок і накидайте у пристовбурні кола дерев для додаткового утеплення. Також його можна накидати на грядки з підзимовими посівами і утеплити троянди.

Огляньте зелень, яку раніше сіяли на підвіконні. Зніміть захисну плівку, якщо з’явилися сходи. За потреби розпуште землю і прорідіть сходи. Але не треба поливати рослини і підживлювати їх. Сіяти нові культури також не треба.

1