Спекотно в полі і в саду: календар городника на липень

Садово-польові роботи у розпалі, так само як і літо
Ексклюзив
Спекотно в полі і в саду: календар городника на липень
Father And Children Looking At Tomatoes Growing On Allotment
30 Червня 2023, 20:56
читать на русском

Липень – спекотний не лише у сенсі погоди, а й на городі і саду. Треба встигнути і просапати від бур’янів, і пересадити, що густо, і досадити, де рідко, і врожай зібрати, і з урожаєм щось зробити, і від шкідників поприскати, і полити, і покосити, а ще ж треба їсти і спати. Впоратися з усіма цими роботами (окрім двох останніх, тут і самі розберетеся) допоможе Місячний календар садівника-городника на липень 2023.

Про це пише vseroste.com.ua.

1 липня - Поганий день для посадки і пересадки рослин. Бажано утриматися від поливу. Сприятливий день для обрізки рослин, видалення бур’янів, косіння трави. Збирайте і заморожуйте чи консервуйте фрукти і ягоди, вони будуть довго зберігатися.

2 липня - Не бажано саджати і пересаджувати будь-які рослини. Краще не поливати. Якщо хочеться щось полити, краще полийте компостну купу, у купі зі спекою волога швидше перетворюватиме рослинні рештки на компост. Хороший день для прополки бур’янів і обрізки рослин. Збираємо і заготовляємо фрукти і ягоди на довге зберігання.

3 липня - На повний місяць краще не працювати з рослинами. Хіба що повисмикувати бур’яни. Можна зайнятися ґрунтовими роботами, а краще відпочити – повний Місяць не найкращий час для активної діяльності людини.

4 липня - Чудовий день для посадки і пересадки рослин. Наприклад, можна посіяти горох під осінній урожай. День сприятливий для поливу, обробки рослин засобами захисту, внесення добрив.

5 липня - Не бажано садити і пересаджувати рослини. Займіться ґрунтовими роботами, прополіть бур’яни, зберіть врожай. Хороший день для заготівлі урожаю на зиму. Сприятливий день для обрізки рослин, косіння трави. Рослини не бажано поливати.

6 липня - Не слід саджати і пересаджувати рослини. Можна обрізати рослини, формувати кущі тощо. Хороший день для збирання врожаю, видалення бур’янів, ґрунтових робіт. Поливати у цей день не рекомендовано. Можливо, саме зараз, поки льох ще не забитий новою консервацією, а стара вже закінчується, саме час продезінфікувати його. Якнайкраще для цього підійде розчин мідного купоросу.

7 липня - Хороший день, щоб посадити рослини. Гарний день для поливу, обробки ЗЗР і внесення добрив. Зокрема, починайте щотижня підгодовувати помідори, перець та огірки невеличкими дозами добрива з високим вмістом калію, щоб стимулювати плодоношення. За сухої погоди на початку липня слідкуйте за появою кліща на винограді. Власне, він активізується раніше, але сильно проявляє себе саме у липні.

8 липня - Хороший день для посадки і пересадки рослин. Наприклад, якщо ожина і малина вже відплодоносили, а ви хочете розмножити кущ, нахиліть стару гілку, вирийте на місці, де хочете, щоб прийнявся новий кущ невеличку ямку, розмістіть у ній гілку і засипте землею. Кінчик гілки має стирчати з ями. Гілку бажано пришпилити скобами до землі або ж придавити каменем там, де вона прикопана. Восени, коли утвориться нове коріння, гілку можна буде відокремити від основного куща. Хороший день для поливу, внесення добрив і обробки рослин ЗЗР.

9 липня - За необхідності можна саджати і пересаджувати рослини. Сприятливий час для збирання врожаю фруктів і ягід, консервації і заморожування врожаю на зиму. Наприклад, зберіть, висушіть або заморозьте ароматичні і пряні трави для використання протягом року.

10 липня - Можна садити і пересаджувати рослини. Хороший день для внесення добрив і ЗЗР, для збирання і заготівлі врожаю. Подбайте про огірки і прив’яжіть їх до шпалери якомога вище, щоб максимально використати вертикальний простір.

11 липня - День сприяє посадці і пересадці рослин. Ще можна встигнути посадити томати, картоплю під пізній врожай. Це вже не кажучи про різноманітну зелень. Сприятливий день для поливу і внесення добрив. У спекотну літню погоду поливати краще у сутінках і рано вранці, щоб уникнути сонячних опіків на рослинах і зменшити випаровування води.

12 липня - Сприятливий для посадки рослин день. Якщо ваш сад виглядає спустошеним і не таким яскравим, як у червні-травні, посадіть на наступний сезон флокси, які прикрасять ділянку з середини літа і до осені. Зважайте на те, однорічний це вид флоксів, чи багаторічний. Сенсу садити однорічники зараз немає, проте можна запланувати посадку на наступний сезон, придбавши насіння за вигідною ціною. Сприятливий день для поливу.

13 липня - До 10.25 встигніть посадити, що хотіли. Після цього починається несприятливий час для посадки і пересадки рослин. Втім, роботи на ділянці і так вистачить. Зокрема, продовжуйте знищувати бур’яни, обрізати рослини. Наприклад, прорідіть плоди на своїх грушах і яблунях, щоб отримати врожай хорошого розміру. Це також допомагає запобігти різноманітним гнилям. Хороший день для косіння трави.

14 липня - Неродючий день – краще нічого не садити. Прополіть бур’яни, обріжте рослини. Якщо маєте не ремонтантні сорти малини і ожини і вони вже відплодоносили, можна провести літню профілактичну обрізку – видаліть хворі гілки з пожовклим листям, непотрібні вам молоді пагони. Восени, під час основної обрізки, буде менше роботи і зменшиться навантаження хвороб на кущ.

15 липня - Знову неродючий день, коли не можна садити. Рослини краще не поливати. Займіться ґрунтовими роботами, сприятливий день для обрізки. Прищепіть верхівки кабачків і гарбузів, щоб вони дали розгалуження і було більше плодів протягом сезону. На огірках з тією самою метою прищипніть бокові пагони.

16 липня - Сприятливий день для посадки і пересадки рослин. Хороший день для поливу. Ви ще встигнете виростити, наприклад, моркву і квасолю, якщо посієте їх зараз. Можна вносити добрива і ЗЗР.

17 липня - На молодий Місяць краще не працювати з рослинами та й самому відпочити. Обмежте фізичну активність, займіться краще плануванням.

18 липня - Не бажано садити і пересаджувати рослини. День сприяє обрізці рослин. Зокрема, пропасинкуйте помідори, та й взагалі візьміть за звичку оглядати свої томати і видаляти зайві гілки, що утворюються у пазухах між стеблом і бічними гілками, хоча б раз на тиждень. На цих гілках все одно нічого путнього не виросте, а сили у рослини вони будуть відбирати. Хороший день для видалення бур’янів.

19 липня - Не слід садити і пересаджувати рослини. Хороший день для обрізки рослин, косіння трави, збирання врожаю, заготівлі урожаю на зиму. До речі, якщо важливо, щоб ягоди при заморожуванні не злиплися, варто спочатку підсушити їх, а потім закласти на поличку для попереднього заморожування у морозилці – майже всі сучасні холодильники нею обладнані. Якщо такої нема – просто викладайте ягоди в морозилку невеликими порціями в один шар, а за пів години їх вже можна перекладати в більші пакети.

20 липня - Несприятливий день для садіння рослин. Займіться прополкою бур’янів, ґрунтовими роботами, обрізкою рослин – дерева зараз формувати не варто, а от чагарники прорідити від старих гілок не завадить. Хороший день для збирання врожаю, консервації. Не варто поливати рослини.

21 липня - За необхідності можна садити рослини. Оновіть мульчу на ділянці, відправивши стару на компост. Таким чином ви і освіжите зовнішній вигляд грядок, і позбудетеся багатьох шкідників. Це стосується мульчі на грядках, під деревами мульчу достатньо міняти раз на сезон.

22 липня - Можна садити і пересаджувати рослини. Краще не обрізати рослини – не прищипувати, а боротьбу з бур’янами перенести на більш сприятливий день.

23 липня - За необхідності можна садити і пересаджувати рослини. Зараз вдалий час, щоб розділити великі кореневищні багаторічники на кшталт хости чи калли. Таким чином ви оновите кущ і наступного сезону він порадує вас більш густим і здоровим листям.

24 липня - Можна садити і пересаджувати рослини. Хороший день для збирання і заготівлі врожаю. Якщо десь вивільнилася діляночка, посійте буряки і моркву на осінь. Так, можливо, вони не встигнуть вирости великими, але матимете до столу свої овочі восени. Хороший день для підживлення рослин.

25 липня - Більшою частиною нейтральний день. Можна, за необхідності, саджати і пересаджувати рослини. Петрушка, кріп, базилік – усю зеленину можна сіяти, щоб завжди мати молоду зелень під рукою.

26 липня - Сприятливий день для посадки, поливу, внесення ЗЗР. Липень відомий як місяць чорної плямистості на трояндах – саме у цей час хвороба найбільше проявляє себе. Якщо ви її виявили, видаліть уражене листя і обприскайте рослину фунгіцидом. Те ж саме стосується іншого грибка, плісняви, який також може стати проблемою в липні, якщо троянди відчувають стрес через занадто багато або занадто мало поливу. Обприскування краще проводити вранці, щоб якомога менше вплинути на бджіл.

27 липня - Хороший день для посадки і пересадки рослин. Також сприятливий час для поливу і внесення добрив, обробки ЗЗР. Огляньте посіви картоплі на предмет появи колорадського жука. Зазвичай він з’являється саме в цей час. Чим раніше ви почнете боротьбу проти нього, тим більшим буде урожай. Як боротися з колорадським жуком, читайте тут.

28 липня - Неродючий день, бажано не садити і не пересаджувати рослини. Втім, хороший день для збирання врожаю і заготівлі його на зиму. Поганий день для поливу.

29 липня - Несприятливий для посадки і пересадки день. Хороший день для прополки бур’янів, обрізки рослин, збирання врожаю, ґрунтових робіт.

30 липня - Сприятливий день для посіву і пересадки рослин, внесення добрив і засобів захисту. Хороший день для поливу. Щодо поливу – не забувайте про кімнатні рослини, бо з городнім клопотом про них можна і забути. Взагалі хороша практика влітку, за можливості, виносити кімнатні рослини на вулицю. Там їм і світла більше, і вітерець є. Але бажано їх розміщувати десь на спеціальних поличках, якомога далі від повсюдних равликів і слимаків. Хороший день для внесення добрив і ЗЗР.

31 липня - Хороший день для посадки і пересадки рослин. На вільних ділянках вже можна починати садити сидерати (наприклад, гірчицю). Восени ви вже зможете перекопати відрослі рослини, тим самим вносячи в землю зелені добрива. А потім знову посадити там сидерати, щоб перекопати їх вже навесні. Хороший день для поливу, внесення добрив, обробки рослин ЗЗР.

Читайте також

1