Івана Купала 2023: як відзначають свято українці

У чарівну купальську ніч ворожать на судженого, стрибають через багаття і шукають цвіт папороті
Ексклюзив
Івана Купала 2023: як відзначають свято українці
Івана Купала (Фото: kalendar.ua)
5 Липня 2023, 17:47
читать на русском

Одне з давніх головних магічних слов'янських свят випадає на 7 липня. Ця дата незмінна, а відзначати починають вже ввечері 6 числа. Вважається, що ніч на Івана Купала чарівна, і тому є пояснення.

Згідно з повір'ями, саме в ніч з 6 на 7 липня вся "нечисть" виходить зі свого потойбічного світу в світ живих і блукає серед людей. Слов'яни палили багаття, що очищає, вогонь якого міг відлякати злих духів. Крім того, тільки в цю чарівну ніч зацвітає папороть.

Особливість цього темного часу доби наші предки помітили не просто так - раніше Івана Купала відзначався в день літнього сонцестояння, коли ніч була найкоротшою в році. З приходом християнства свято змістилося і тепер його зустрічають 7 липня.

За однією з версій, назва свята походить від слова "купатися", за іншою - Купалою звали Бога квітів.

Ніч на Івана Купала - прикмети

  • йде дощ - спека почнеться через 7 днів і триматиметься до кінця літа;
  • небо чисте і багато зірок - восени буде хороший урожай грибів;
  • гроза і грім - до мізерного врожаю горіхів;
  • побачити змію - готуйтеся до неприємностей і проблем;
  • почути зозулю на Купалу - до холодної осені.

Івана Купала - традиції

Найвідомішою традицією ночі вважається купання у відкритих водоймах. Згідно з прикметами, такий обряд допоможе очистити душу і тіло, а також вилікуватися від хвороб. Чудодійною на Івана Купала вважалася навіть роса. Досить було вмитися нею, щоб продовжити свою молодість. Молодь обливала одне одного водою з відер.

Рослини 6 і 7 липня мають цілющі властивості, тому здавна травники збирали їх, щоб приготувати відвари, настоянки та мазі. Дівчата збирали квіти з іншою метою - плели вінки і обереги, які можна було поставити вдома як захист від темних сил.

Цілющим вважається і вогонь - саме тому люди розпалюють багаття, а потім стрибають через нього, позбавляючись від хвороби. Закохані перестрибують над полум'ям, тримаючись за руки, щоб їх союз був довгим, щасливим і міцним.

Також існувала традиція на Івана Купала кидати в багаття сорочку хворого. Вірили, що так можна вилікувати практично від будь-якої хвороби.

Наші предки вірили, що в ніч проти Івана Купала можна дізнатися свою долю. А тому дівчата в цей містичний день часто збиралися групками та ворожили. Також існували й інші обряди, пов'язані зі святом Івана Купала. Існувала навіть легенда, що в ніч проти 7 липня до світу людей виходять мавки, лісовики, злі духи та відьми. А щоб захиститися від них потрібно використовувати вогонь та воду.

Івана Купала: ворожіння

Щоб дізнатися про свою долю чи дату весілля дівчата часто ворожили на Івана Купала:

Ворожіння за допомогою подорожника - дівчині потрібно було зірвати листок подорожника, який росте при дорозі, і покласти під подушку в ніч проти 7 липня. Перед тим, як лягати спати, промовлялося: "Попутник-трипутник, ти живеш при дорозі, бачиш як старого, так малого, покажи мені мого судженого". І уві сні можна побачити судженого.

Вінок - озером або річкою незаміжні дівчата пускають плисти віночок, чий вінок відпливе якнайдалі - та дівчина першою вийде заміж.

Ворожіння на 12 трав - перед сном дівчина збирає лікувальні трави та кладе їх під подушку, не дивлячись. Вранці їх всіх ретельно оглядають, якщо серед них знайдеться 12 чи більше різних трав, отже, вона скоро вийде заміж. Змова на гроші - в скляний посуд потрібно набрати перед сном росу або джерельну воду, а потім кинути всередину монету великого номіналу. Вранці їх виймають та ховають в будинку, щоб в сім'ї водилися гроші.

Ворожіння на багатті - якщо немає поблизу водойми, вінки кидають у багаття. Чий віночок догорить першим, та дівчина вийде першою заміж.

Як ворожити на бажання за кленовим листочком - загадайте бажання, зірвіть наймання кленовий листок. Якщо на ньому кількість гострих кутів парна - бажання скоро здійсниться.

Купала 2023 – магія і заборони дня

Ворожіння на Івана Купала - невід'ємна традиція свята. У ніч з 6 на 7 липня молоді дівчата плели вінки з польових квітів і трав і, поставивши посередині свічку, пускали їх по воді. Якщо вінок спливав далеко - бути в цьому році заміжньою, якщо йшов на дно або приставав до берега - своє щастя доведеться почекати.

Однак з водою в купальську ніч потрібно бути обережними. Вважалося, що в темний час до свята "приєднується" лісова і річкова нечисть: мавки, лісовики і русалки, які могли затягнути необережного плавця на дно.

У ніч на Івана Купала були і свої заборони. Згідно з повір'ями, не можна було спати до світанку, щоб не стати здобиччю нечистої сили.

Що не можна робити на Івана Купала:

  • брати гроші, які знайшли - так можна принести в будинок біду;
  • позичати і брати в борг - разом з грошима можна "позичити" і своє щастя;
  • жінкам не можна відзначати свято не побувавши біля багаття - купальське полум'я обходили стороною тільки відьми;
  • купатися у водоймах, особливо вагітним і дітям;
  • бити домашніх тварин.
1