Спершу зброя, потім контрнаступ: експерти про те, чи можна деокуповувати території з браком техніки

Що очікує Україна від союзників та чому без західної зброї неможлива деокупація територій
Ексклюзив
Спершу зброя, потім контрнаступ: експерти про те, чи можна деокуповувати території з браком техніки
Військова техніка, РСЗВ Фото: aetc.af.mil

Генштаб час від часу повідомляє про успішні контратаки українських військ. Водночас активної деокупації східних регіонів не відбувається. Глава держави пояснив це відсутністю необхідного озброєння. "Парламент.UA" запитав у експертів, чи варто зачекати з контрнаступом до отримання зброї, чи активно світ її постачає та що саме потрібне нашим ЗСУ.

Чи активно Україна проводить контрнаступ

Наші плани зрозумілі: ми будемо деокупувати всю нашу територію, яка належить нам історично і згідно з міжнародним законодавством. Це наші плани, – так президент Володимир Зеленський на пресконференції 31 травня прокоментував наказ володимира путіна захопити всю Луганщину до червня.

Водночас глава держави заявив, що Україна не прив'язується до певних дат деокупації своїх земель та чекатиме на передання необхідного озброєння, щоб зберегти життя людей. Він наголосив, що ситуація на сході України зараз є важкою через те, що українським бійцям бракує необхідної зброї.

Якщо наші операції, пов'язані з деокупацією того чи іншого регіону, будуть пов'язані з десятками тисяч наших загиблих людей, то ми будемо чекати на відповідну зброю, щоб максимально зберегти наших громадян. Саме вони деокупують територію. Бо ці території без живих українців для нас, чесно кажучи, не в пріоритет, – сказав Зеленський.

І все ж чи не щодня Генеральний штаб ЗСУ у своїх зведеннях розповідає про успішні контрнаступи українських захисників на певних ділянках. До прикладу, згідно з даними американського Інституту вивчення війни, 11 червня наші бійці відновили контрнаступ на північному заході Херсонської області, чим загрожували російським позиціям на північ від Херсона.

Ці ж аналітики писали, що ЗСУ 5 червня продовжували проводити обмежені та локалізовані, але успішні контратаки проти військ рф по всій території України, включаючи Сєвєродонецьк, на якому росія зосереджує більшість своїх сил.

Військова техніка "Богдан" (Фото з сайту компанії)

Чи варто зачекати з деокупацією до отримання зброї

Військовий експерт Михайло Самусь у коментарі "Парламент.UA" пояснив, що військова операція – це узгоджені за задумом та часом дії, які мають певні завдання. Мовляв, щоб досягти поставлених завдань, треба мати певні ресурси.

Це те саме, що ми без озброєння підемо і почнемо проводити операцію на якомусь напрямку – у нас не буде успіху. Для того, щоб добитися успіху на якомусь напрямку для досягнення певних завдань, треба відповідні ресурс – необхідне озброєння, – зазначив експерт.

Противник нині переважає в кількості артилерії та важкій бронетехніці. Через це українські бійці не можуть проводити деокупацію. Як пояснив Михайло Самусь, за всіма канонами для проведення контрнаступу треба мати перевагу в озброєнні щонайменше 1:3, а краще 1:6. Хоча якщо в однієї сторони сучасна зброя, а в противника відстала, то може бути інше співвідношення. Але в будь-якому випадку наступати меншими сили на переважальні сили противника – недопустимо.

Перевага може бути тактична… Наприклад, перед нами є певне угруповання противника, яке навіть наступає на нас. Але ми проводимо підготовку таким чином, що перерізаємо постачання цього угруповання –  логістичні шляхи, систему управління, бази зберігання боєприпасів, систему зв'язку, розвідки, бойового забезпечення. І таким чином противник втрачає можливості надалі функціонувати, – пояснив експерт.

Приблизно така ситуація була на Київщині. Українські війська почали перерізати лінії постачання логістики бойового і матеріально-технічного забезпечення противника і завдавати йому при цьому вогневого ураження. Внаслідок цього противник зупинився, і потім склалися умови, за яких він почав відступати. Можливо, на деяких напрямках окупанти тоді переважали кількісно. Але українські війська мали тактичну перевагу.

Якщо ви бачите повідомлення, що на якомусь напрямку чи на якійсь ділянці українські війська проводять контрнаступальні операції, очевидно, що там вони мають перевагу. Вони б не полізли лобом на переважальні сили противника, як це часто роблять росіяни й внаслідок цього зазнають величезних втрат. Українські війська так не воюють, на щастя, – підсумував Михайло Самусь.

Чи активно світ допомагає Україні з озброєнням

У ЗМІ регулярно зʼявляються публікації про те, що певні держави затримують обіцяні постачання зброї Україні. Водночас варто розуміти, що кожна країна керується власними національними інтересами. Тому всі затримки з постачанням озброєння мають відбиття внутрішніх процедур держав.

Уявіть дзеркальну ситуацію, якщо в якійсь країні Європи йде війна, і до України звернулися за допомогою. Я не впевнений, що наступного дня вже все буде ухвалено. Є питання політичні, є питання технічні, – каже Михайло Самусь.

У такому випадку комусь в Україні не сподобається сам факт допомоги конкретній країні. Інші обурюватимуться, чому Україна має безкоштовно передавати озброєння, куплене за кошти платників податків. Інші стверджуватимуть, що таким чином Україна стане ворогом іншій державі, з якою воює та, що попросила про допомогу.

Військовий експерт Сергій Грабський у коментарі "Парламент.UA" також відкидає всілякі звинувачення, що Україні хтось чогось недодає або дає невчасно. За його словами, можуть бути певні обмеження, але варто брати до уваги, що кожна держава має свої пріоритети національної безпеки й оборони.

Для порівняння, Велика Британія чекала на ленд-ліз більш як рік, тоді як Україна отримала його менш як за три місяці після початку повномасштабного вторгнення росії. Ба більше, ще до ленд-лізу Україна отримала досить широкий спектр озброєння, який фактично дозволив вистояти у найкритичніший період війни.

Я б не говорив, що є якісь обмеження. Навіть Швейцарія, яка у Другу світову війну зберігала свій нейтралітет, приєдналася до санкцій [проти росії]. Держава дала згоду на продаж Україні озброєння і бойової техніки, яка продукувалася у Швейцарії. Тобто цей процес колосально швидкий, – додав експерт.

Українська військова техніка, Збройні сили України, ЗСУ

Українська військова техніка, Збройні сили України, ЗСУ Фото: president.gov.ua

Чому Німеччина провалює обіцянки щодо зброї

Нещодавно посол України у Німеччині Андрій Мельник в інтервʼю "НВ" заявив, що станом на 105-й день війни росії проти України з Німеччини не доставили жодної одиниці важкої техніки – артилерії, гаубиць, бойових машин піхоти, танків. Інші посадовці також закидали Німеччині провал обіцянок щодо постачання зброї.

У цьому контексті думки опитаних нами експертів збігаються: за оборону України відповідають українці, а не німці. Михайло Самусь вважає, що на Німеччину не варто тиснути у цьому питанні, бо об'єктивно в неї одна з найслабших армій у Європі.

"Там застаріла техніка, і її дуже мало. І тому дійсно важко передавати з арсеналу Збройних сил Німеччини якусь техніку, бо банально це неприпустимо за їхнім законодавством. Може впасти до неприпустимого рівня боєздатність ЗС Німеччини", – каже експерт.

На його думку, Німеччині краще сфокусуватися на економічній допомозі Україні. Наприклад, було б добре допомогти європейській інтеграції, українському банковому сектору, секторам економіці, які дійсно потребують підтримки.

"Я думаю, що значно краще, щоб Німеччина допомогла нам в економіці, ніж передала якісь 12 застарілих танків, які принесуть більше проблем із технічним обслуговуванням, ніж користі на полі бою", – підсумував він.

Сергій Грабський зауважує, що німецькі бронемашини не використовувалися з середини 1990-х років. Тому перед німецьким Міністерством оборони та промисловими підприємствами стоїть величезний обсяг задач, аби відновити можливість експлуатації цієї техніки.

"Нам задекларували, що така техніка буде, але є поняття технологічних процесів, поняття відновлення. Це забирає час і сили, які так само обмежені", – вважає експерт.

В України є інші союзники, такі як США, Велика Британія, Польща тощо, які надають левову частину військової допомоги. А Німеччина, як підсумовують експерти, може допомагати іншим шляхом.

Яку зброю очікує Україна

Україна чекає на всю номенклатуру зброї. Нині ЗСУ фактично перебувають у стані постійного переходу на озброєння стандартів НАТО. Річ у тім, що радянська зброя вже виходить із терміну використання, тобто втрачає свій ресурс.

Цьому озброєнню вже 40-50 років, і банально настав час його міняти. Так сталося, що ця заміна відбувається під час бойових дій. Раніше просто в нас не було таких фінансових можливостей, щоб замінити озброєння на таке, що відповідає стандартам НАТО. Для цього треба було б сотні мільярдів доларів, – каже Михайло Самусь і додає, що нині фінансову допомогу на такі цілі Україна отримує від союзників.

Україні зараз дуже потрібна протиповітряна оборона – авіація, протикорабельна техніка, оборонна техніка, артилерія. Все це допоможе не допустити окупації росією нових територій. Завдання України – витримати натиск і деокупувати території.

Сергій Грабський уточнив, що зброя може бути тактичної оборони, оперативної оборони та протиповітряної оборони. Мовляв, одна справа – відбити напад на стратегічний об'єкт, а зовсім інша – реалізовувати протиповітряну оборону підрозділів, які обороняються на місцевості.

Так само і за іншими видами. Наприклад, якщо ми беремо гаубиці, то їх можна використовувати як для оборонних, так і для наступальних дій. Якщо говоримо про авіацію, то вона так само може прикривати важливі об'єкти або завдавати удари противнику по території. Це різні типи зброї, і вони всі нам потрібні, – пояснив експерт.

На його думку, нині Україна має достатню кількість ПЗРК Javelin та FIM-92 Stinger. Це дозволяє ефективно протидіяти атакувальним силам противника. Водночас Javelin має обмежену дальність дії – 800 метрів. Цю зброю можна використовувати для оборони, а для наступу він має певні обмеження.

Нам потрібна будь-яка зброя, тому що збройна боротьба – це процес дуже динамічний і є постійний перехід від оборонної до наступальної дій і навпаки… На сьогодні говорити про те, що Україна повністю укомплектована всім необхідним, буде неправильно. Ми тільки-тільки почали отримувати новітню зброю та освоювати її, вона ще себе покаже в майбутньому, – додав військовий експерт.

Читайте також

1