Все більше українців після війни бажають володіти зброєю - опитування

60% громадян за те, щоб населення мало право на володіння вогнепальною зброєю
Все більше українців після війни бажають володіти зброєю - опитування
Пістолет, зброя (фото: Pexels)
23 Травня 2022, 18:02
читать на русском

Більшість українців підтримують надання населенню права на володіння вогнепальною зброєю та боєприпасами до неї.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного групою "Рейтинг".

Наявність власної зброї або зброї у володінні когось з близьких чи рідних викликає більше відчуття захищеності (48%), ніж наявність поруч інших громадян з легальною вогнепальною зброєю (33%).

Соціологи з'ясували, що в умовах війни більш ніж удвічі зросла кількість тих, хто підтримує надання громадянам України права на володіння вогнепальною зброєю та боєприпасами.

Сьогодні підтримують таку ініціативу 58%, не підтримують – 39%, таким чином вперше за історію дослідження цього питання кількість прихильників ідеї перевищила кількість противників (у 2018-2021 підтримували таку ідею близько чверті, не підтримували – понад 70%). Прихильників "озброєння" громадян більше серед мешканців центру країни, респондентів молодої та середньої вікової груп, чоловіків, - йдеться в опитуванні.

Зазначається, що україці, що мають родичів, які сьогодні захищають країну на війні, більш лояльні до ідеї надання права громадян на володіння зброєю, ніж решта.

  • 61% вважають, що масове озброєння громадян України вогнепальною зброєю сприятиме зміцненню обороноздатності країни. 36% – протилежної думки. Більше цю тезу підтримують молодь, чоловіки та ті, хто мають бажання мати зброю.
  • 45% вважають, що створення юридичних умов для вільної купівлі вогнепальної зброї збільшить особисті свободи громадян, 40% – навпаки вважають, що свободи будуть ущемлені за таких умов. Останніх більше серед мешканців сходу, жінок та противників створення умов для вільної купівлі вогнепальної зброї.
  • 58% побоюються, що вільна купівля вогнепальної зброї призведе до збільшення злочинності. Протилежної думки – 35%. Останніх більше серед мешканців центру, чоловіків та тих, хто хочу стати власниками вогнепальної зброї.
  • Близько 80% респондентів не відчували необхідності володіти вогнепальною зброєю до початку вторгнення росії. Натомість сьогодні 44% хотіли б бути власниками вогнепальної зброї і боєприпасів до неї. В результаті, сьогодні третина з тих, хто не хотів мати зброю до війни – змінили думку на протилежну, а майже половина з них хочуть аби зброю мали члени родини.
  • 60% чоловіків і 28% жінок хотіли б зараз бути власником вогнепальної зброї та боєприпасів до неї. При цьому, якщо загалом жінки скоріше проти особисто володіти зброєю, більшість жінок середнього та молодшого віку хотіли, щоб зброєю володіли члени їх родини.

Цікавий факт: серед тих, хто хоче мати зброю, більшість (70%) хотіли б мати одну одиницю зброї. 21% – дві, 9% – три і більше. Серед видів зброї надають перевагу пістолетам (57%) та трохи менше – автоматам (48%). Рушницю хотіли б мати 18%.

Українці (60% чоловіків і 30% жінок) кажуть, що скористалися б правом покупки вогнепальної зброї та боєприпасів до неї, якби у них була така фінансова та юридична можливість.

Водночас 64% вважають, що існує значна загроза нелегального обігу зброї після закінчення війни. 31% вважають, що хоча така загроза існує, але вона незначна. 3% взагалі не бачать можливої загрози.

Як з'ясували у "Рейтингу", більшість опитаних (72%) підтримують ідею запровадження в Україні обов’язкового навчання з володіння вогнепальною зброєю для цивільного населення. 26% – не підтримують.

Нагадаємо, наприкінці минулого року ініціативу з надання громадянам України законодавчого права на приватне володіння вогнепальною зброєю підтримували 23% громадян України. Проти такого закону 75% українців.

Читайте також

1