Субсидії не для всіх: що змінив Кабмін і чи будуть спроможні українці сплатити комуналку

У вересні закінчується процедура автоматичного перерахування і призначення субсидій українцям за новими правилами
Ексклюзив
Субсидії не для всіх: що змінив Кабмін і чи будуть спроможні українці сплатити комуналку
31 Серпня 2021, 19:06
читать на русском

14 квітня 2021 року Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову №420, якою змінив правила нарахування субсидії на житлово-комунальні послуги. Після цього відбулись ще кілька корегувань цієї ж постанови, через що багато українців заплутались і не розуміють, кому тепер можна претендувати на державну допомогу і як її отримати. Особливо актуальним це питання стало перед початком опалювального сезону на тлі підвищення комунальних тарифів.

Парламент.UA проаналізував документ, поспілкувався з експертами та розповідає, що зміниться для українців, які очікують на субсидію від держави, а хто більше не зможе на неї розраховувати.

Хто і як може подати заяву на отримання субсидії

Субсидії – це адресна допомога від держави домогосподарствам на часткове покриття виплат на житлово-комунальні послуги: ця система існує в Україні від 1995 року. Субсидії виплачують один раз на місяць, а їхній розмір залежить від доходів громадян.

У вересні закінчується термін подання заяв на отримання житлових субсидій від громадян, які раніше ними не користувалися, або яким вони не продовжились автоматично,  повідомили у Мінсоцполітики.

У вересні слід подати заяву всім тим, хто хоче встигнути оформити документи й отримати виплати за період з травня цього року.

Як відомо, автоматично не перепризначили субсидії тим, кому вона надавалась у безготівковій формі, була призначена за місцем фактичного проживання (орендарі житла, внутрішньо переміщені особи), або без урахування окремих осіб з-поміж зареєстрованих в житловому приміщенні, що не проживають за місцем реєстрації.

Для отримання субсидії потрібні заява про призначення та надання житлової субсидії, декларація про доходи і витрати заявника, договір наймання (оренди) житла (за наявності), довідки про доходи (у разі зазначення у декларації доходів, інформація про які відсутня в ДФС, ПФУ). Ці документи можна надіслати поштою (зразки заяви та декларації) або оформити субсидії онлайн.

Хто не отримає субсидії

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль звітуючи перед Верховною Радою у липні цього року запевнив, що нарахування субсидій відбуватиметься за графіком і хвилюватись немає про що: допомогу отримають усі, хто має на неї право.

Ще 8 липня Міністерство соціальної політики направило у регіони 1,1 млрд грн, щоб виплатити людям субсидії за травень і червень. Тобто всі перевірки та виплати йдуть абсолютно за графіком. Всі, хто дійсно потребує підтримки, отримають її й зараз, й в опалювальний сезон, - сказав Шмигаль.

Водночас Постановою №420 Кабмін відмовив у субсидіях тим, хто за останній рік здійснював покупки на великі суми або придбав нерухомість, а також для тих, хто має значні банківські депозити у банках.

Тепер право на субсидії втратять категорії громадян України, які:

● здійснювали покупку квартири, земельної ділянки, транспортного засобу (крім мопеда або причепа), товарів довгострокового використання на суму понад 50 тисяч гривень одноразово протягом року, що передує року звернення за субсидією;
● мають банківський депозит у сумі понад 100 тисяч гривень;
● здійснювали купівлю-продаж валюти та банківських металів протягом року до звернення за субсидією на суму понад 50 тисяч гривень;
● декларували відсутність доходу і перебували за кордоном понад 60 днів, за винятком перебування на лікуванні, у відрядженні, для нагляду за дитиною;
● мають заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг та з оплати аліментів понад три місяці;
● не повернули до бюджету незаконно отриману субсидію за попередній період;
● мають авто, якому менш ніж 5 років з дати випуску;
● мають два і більше автомобілів, яким немає 15 років з дати випуску;
● не мають доходів і при цьому ніде не навчаються, не працюють, не мають статусу безробітного.

Крім того, Кабінет міністрів скасував норму про збільшення на 50% соціальних нормативів на ЖКП при призначенні субсидій. Це нововведення стосуватиметься усіх, хто не проживає у "червоній" зоні епідбезпеки з коронавірусу.

Читайте також

Чому Кабмін посилив вимоги до отримання субсидій

Якщо для малозабезпечених родин субсидії - це рятувальне коло у період похолодання, то для державного бюджету - це значні витрати. Не секрет, що частина громадян приховують власні статки, щоб претендувати на отримання адресної допомоги - від цього і без того дефіцитний бюджет України зазнає додаткових збитків.

Саме тому Мінфін провів верифікацію за минулий опалювальний сезон. За її результатами стало відомо, що після оформлення субсидії деякі її одержувачі здійснювали покупку автомобілів вартістю понад 800 тисяч гривень або нової сільськогосподарської техніки чи купували валюти на суму, що перевищує один мільйон гривень. Як зазначили у Міністерстві фінансів за 12 місяців 830 одержувачів житлової субсидії придбали валюти на суму майже 140 мільйонів гривень.

Саме для того, щоб боротись з подібними явищами, а також не завдавати фінансового удару по тих, хто дійсно потребує допомоги, уряд цього року й змінив критерії для субсидіантів та анонсував масштабні перевірки отримувачів допомоги.

Кому субсидії нараховують автоматично

Громадяни, які отримували субсидію минулого сезону, цього року знову можуть на неї претендувати, але вже за спрощеною процедурою, оскільки Кабмін запровадив автоматичне нарахування субсидій.

Все відбуватиметься наступним чином: Міністерство фінансів здійснюватиме верифікацію даних, щоб визначити хто саме підлягає автоматичному нарахуванню субсидій – ці дані він отримає з Пенсійного фонду, Податкової служби. Крім того, залучатимуться відомості з банків та реєстрів прав на нерухоме майно.

У Міністерстві соціальної політики стверджують, що 85% домогосподарств отримають нарахування субсидії без звернень на основі реєстрів минулого періоду – це близько 2,5 мільйонів домогосподарств.

Водночас саме призначення субсидій відбуватиметься швидше, адже Мінсоцполітики ліквідувало засідання комісій, які розглядали питання щодо призначень субсидій в окремих випадках. Тепер призначенням субсидій у всіх випадках займатимуться органи соціального захисту населення на підставі поданих документів, що скоротить термін призначення державної допомоги: якщо у комісій це займало до 30 днів, то тепер процедура триватиме максимум 10.

До речі, усі житлові субсидії з травня 2021 року видаються виключно у готівковій формі - ця норма була передбачена ще у 2019 році, проте лише у 2021-му завершився процес її реалізації.

З 2019 року було розпочато відповідний процес і в минулому опалювальному періоді житлова субсидія надавалася в грошовій формі, але двома різними механізмами: готівкові виплати, які отримували майже 95% одержувачів субсидії, грошова безготівкова форма, шляхом зарахування на рахунок в "Ощадбанку" (близько 5% - 160 тис. домогосподарств), а вже "Ощадбанк" проводив розрахунки з підприємствами. З 1 травня 2021 року цей перехідний процес завершується і відповідно, всі субсидії з травня будуть розраховуватися і виплачуватися громадянам виключно в готівковій формі, - зазначив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

Читайте також

Чи будуть ефективними нові правила надання субсидій

За словами економіста Бориса Кушнірука, нові методи не ліквідують усіх проблем з субсидіями і доречніше було б змінити підхід до ціноутворення, а не тільки до обмеження категорії громадян, які претендують на державну допомогу.

Історія з субсидіями - це історія помилкової моделі, яка провокує появу цих субсидій. Потрібно змінювати модель забезпечення житлово-комунальних послуг, тоді зміниться проблематика субсидій, - пояснив Кушнірук для Парламент.UA.

За його словами, необхідно на законодавчому рівні визначити, що компанії, які забезпечують країну газом, купляли його у другому кварталі року (травень-серпень), коли він є значно дешевшим, та в такому обсязі, щоб блакитного палива вистачало на весь опалювальний сезон. Таким чином ціна для населення також буде значно нижчою.

Експерт стверджує, що зараз проблема полягає у тому, що існують “зимові піки”, коли вартість газу збільшується, тому компанії взимку змушені купляти газ за сезонною ціною, яка є вищою ніж зазвичай.

Якщо перейти до цієї моделі, то співвідношення доходів і витрат домогосподарств буде значно меншими: вони будуть рівномірними протягом року. Це зменшить розмір потреби у субсидіях, - пояснив Кушнірук.

Він також додав, що така модель дозволить зекономити 20-25 млрд грн щороку, але не шляхом позбавлення окремих категорій населення субсидій, а шляхом співвідношення доходів і витрат, які будуть  значно помірнішими.

Чи будуть українці спроможними оплатити комунальні послуги

За словами Бориса Кушнірука, не всі українці зможуть сплатити комунальні послуги, навіть маючи субсидію, що призведе до накопичення боргів.

В осінній та зимовий періоди обсяг платежів зростає, відповідно зростає і заборгованість за житлово-комунальні послуги. Весною обсяг спадає, а влітку ця заборгованість, як правило, гаситься. Невігластво та корупція завжди призводять до проблем, - резюмував Кушнірук.

Мільйони українців розраховують на допомогу від держави цієї осені та й після неї. Проте нова система нарахування субсидій не змінює основної проблеми - вартості комунальних послуг. Купівельна спроможність українців є найнижчою у Європі, тому для багатьох українців комунальна платіжка - це неабиякі проблеми для сімейного бюджету.

Водночас і заможні громадяни, які паразитують на державному бюджеті, також завжди знаходитимуться: без сумніву з ними також потрібно боротись. Проте доки українці не будуть мати можливості заробляти достатньо, щоб покривати свої витрати, до того часу і не зможуть злізти з субсидіарної "голки".