Світ майбутнього: для міжнародних подорожей люди отримуватимуть паспорти вакцинації

Бідні країни можуть опинитись у тимчасовій ізоляції
Ексклюзив
Світ майбутнього: для міжнародних подорожей люди отримуватимуть паспорти вакцинації
Вакцина Фото: Maksim Goncharenok з Pexels

У багатьох країнах розпочалась масова вакцинація населення. Це дає надію на те, що у не надто далекому майбутньому світ все ж зможе повернутися до "доковідного" життя, зі свободою переміщення та відкритими кордонами.

Однак, якщо одні країни вже почали вакцинувати своїх громадян наприкінці 2020 року, то більшість держав досі навіть не отримали вакцину, а частина навіть не визначилась з постачальником. Таким чином може виникнути такий собі перехідний період, коли "вакциновані" країни ймовірно спробують обмежити наплив людей, які не отримали щеплення від COVID-19.

Саме тому у деяких країнах розглядають можливість запровадити паспорти вакцинації. За задумом, документ мав би повернути можливість подорожувати тим, хто вакцинувався.

паспорт вакцинації

Фото: Flickr

Що таке паспорти вакцинації

Звичайно, кінцевий вигляд та функціонал паспорту чи сертифікатів вакцинації залежатиме від рішень влади країни, яка його вводить. Якщо ж говорити загалом, то передбачається, що у документ вноситимуть інформацію про вакцинацію людини. Завдяки цим даним з особи, яка отримала вакцину, зніматимуться карантинні обмеження на подорожі за кордон чи відвідування тих чи інших заходів.

Варто зазначити, що на сьогодні схожі норми діють для поїздок в тропічні регіони Південної Америки та Африки. Для такої подорожі необхідне свідоцтво про щеплення від жовтої лихоманки.

У коментарі Парламент.UA лікар-інфекціоніст Анатолій Анчишкін висловив переконання, що такі паспорти варто запровадити.

Зараз мандрівники як? Маєш негативний ПЛР-тест - пускаємо у країну. В Україні теж саме. Хтось звичайно обурюється, однак я вважаю, що це не правильно. Кожен якось захищає скажімо якусь групу чи територію, - зауважив медик.

Водночас Анчишкін звернув увагу, що важливо, як саме буде прописана система таких паспортів. Для прикладу він нагадав, що хоча в Україні й працює закон про обов’язкові щеплення, без яких не можна відвідувати навчальні заклади, однак він суперечить іншому закону, за яким не можна обмежувати право на освіту.

Він також наголосив, що при прийнятті такого рішення потрібно також врахувати питання контролю за отриманням таких сертифікатів чи паспортів.

Віктор Ляшко (фото: УНІАН)

Чи введуть паспорт вакцинації в Україні

Заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що уряд України розглядає можливість запровадження свідоцтв про проведення вакцинації від коронавірусної інфекції COVID-19.Він нагадав, що більшість країн встановили додаткові вимоги для перетину кордону іноземцями на період пандемії. Так, людина, яка прилітає повинна мати негативний ПЛР-тест, а також поліс страхування, який покриє лікування від коронавірусу в Україні.

Однак Ляшко підкреслив, що це питання вивчатимуть більш детально, коли стане зрозуміло чи вакцинована людина унеможливлює поширення коронавірусу. Водночас він додав, що впровадження імунних паспортів наразі не розглядають.

Сьогодні питання впровадження імунних паспортів не стоїть, а питання видання міжнародних свідоцтв про проведення вакцинації, воно чітко врегульовано міжнародними медико-санітарними правилами, - сказав головний санлікар.

Як вплине введення в Україні паспортів вакцинації на подорожі за кордон

Експерт з туризму Олександр Новіковський сказав Парламент.UA, що загалом паспорти вакцинації не мали б вплинути на самі подорожі, однак вони можуть зменшити купівельну спроможність громадян.

Якщо для виїзду за кордон буде необхідно зробити такий паспорт, а для цього треба вакцинуватись, це, я вважаю, буде витратою часу та грошей. Тож частина людей просто не захоче проходити через це. Водночас звичайно потрібно подивитись, які будуть умови. Я певен, що для того, щоб пройти вакцинацію, потрібно буде впевнитись, що ти не хворий, тобто зробити тест. Якщо ми візьмемо ПЛР-тест, то його середня вартість на сьогодні десь близько 1 тис. грн. а вакцинація коштуватиме близько 500 грн. Тож це витрата 1,5 тис. грн на особу і втрата декількох днів на організацію цих процедур, - сказав Новіковський.

Крім того, за його словами, варто також відповісти на питання як виглядатиме процедура отримання паспорту вакцинації, де діятимуть такі паспорти, а також відповідальність за підробку цих документів.

На сьогодні ми вже бачимо, як люди намагаються підробляти ПЛР-тести і виїжджати з підробкою за кордон. Якщо держава швидко внесе зміни до законодавства, або введе якісь інструменти покарання тих людей, які підробляють або купують підроблені тести, то я думаю, що це піде на користь суспільству, - резюмував експерт.

Прикордонний контроль, фото: ДПСУ

Де вже ввели паспорти вакцинації

Декілька країн вже оголосили, що видаватимуть паспорти вакцинації.

Так, влада Польщі планує створити додаткові привілеї, а саме винятки із загальних правил карантину особам, які отримали дві дози вакцини. Зокрема, вакциновані поляки зможуть без додаткового тестування користуватися послугами охорони здоров'я, а також їм не доведеться проходити карантин після контакту інфікованими.

У Данії, яка планує ввести такі документи вже найближчим часом, про якісь привілеї для вакцинованих громадян наразі не йдеться. В уряді країни очікують, що паспорти вакцинації будуть необхідні для подорожей за кордон. Також така концепція корисна для проведення заходів, які відвідують декілька тисяч людей. У цьому випадку паспорти вакцинації можуть запобігти спалаху хвороби.

Читайте також

В Ізраїлі наразі тестують спеціальний додаток, що дозволить вакцинованим громадянам відвідувати масові заходи, виходити на роботу і за покупками, а також виїжджати за кордон без обов'язкового карантину.

В Угорщині вже тестують електронний COVID-паспорт, який має показувати інформацію про щеплення та тести за останні 14 днів. Схожий проєкт розробляє також Естонія.

Своєю чергою, деякі держави, як от Литва чи Іспанія, вирішили діяти від зворотного. Там роздумують над реєстром осіб, які відмовились від вакцинації, і навіть планують ділитися даними з іншими європейськими партнерами.

Крім того, Міжнародна асоціація повітряного транспорту планує випустити власний електронний пропуск для вільних польотів Travel Pass, який міститиме інформацію про свіжий негативний ПЛР-тест або вакцинацію.

Літак

Літак (фото: Pexels)

Які країни не хочуть вводити "вакцинні паспорти"

Далеко не всі країни підтримують ідею впровадження паспортів вакцинації.

До прикладу, у Франції обговорювали ідею такого паспорта та привілеїв, які б він надавав вакцинованим громадянам, однак після жорсткої критики відмовилися від цієї ідеї.

Крім того, влада Румунії розкритикувала пропозицію прем'єр-міністра Греції, який закликав Єврокомісію терміново розробити єдиний сертифікат про вакцинацію проти коронавірусу.

У частині країн Євросоюзу часто звучать побоювання з приводу конфіденційності даних, які будуть вносити до такого паспорту.

У будь-якому разі, наразі в Україні основне питання – це отримання вакцини з високою ефективністю. В рамках ініціативи COVAX Україна повинна отримати 16 млн доз вакцин ймовірно від компаній AstraZeneca, Novavax або Johnson & Johnson, які поки проходять останні фази випробувань і тільки після цього зможуть отримати сертифікацію.

Поки ж в Україні немає вакцини, а 42% українців виступають проти вакцинації.