Тенденції крипторинку: що таке стейблкоїни і чи загрожують вони світовій фінансовій стабільності

Стейблкоїн - порівняно новий криптоактив, який активно завойовує позиції на ринку
Ексклюзив
Тенденції крипторинку: що таке стейблкоїни і чи загрожують вони світовій фінансовій стабільності
Стейблкоїн, криптовалюта (Фото: WHATTONEWS)
1 Вересня 2021, 09:38
читать на русском

Капіталізація стейблкоїнів перевищує 100 млн і більшість світових економік вже не можуть їх ігнорувати. Євросоюз тактовно просить людей не користуватися "стабільними монетами", США планують їх жорстко регулювати, а Китай може і зовсім заборонити.

Що таке стейблкоїн

Стейблкоїн - це цифрова монета, чия вартість прив'язана до якогось фізичного активу і ніколи не змінюється. Перший такий токен у 2015 році створила компанія Tether. Її USDT нині є найпопулярнішим стейблкоїном у світі. Він прив'язаний до американського долара в співвідношенні 1 до 1. Але стейблкоїни можуть бути прив'язані не тільки до фіатних валют, але і до цінних паперів або дорогоцінних металів.

Головна проблема криптовалюти - їх волатильність. Стейблкоїни допомагають її вирішити, тому за останні роки їх з'явилася величезна кількість: USDT, USDC, BUSD, GUSD - їх десятки. Сукупна капіталізація стейблкоїнів вже давно перевищила позначку в 100 млрд доларів.

Стейблкоїн, криптовалюта (Фото: WHATTONEWS)

Стейблкоіни - це зручний інструмент для великого капіталу, який полегшує доступ на криптовалютний ринок. З їх допомогою можна хеджувати ризики, торгувати і інвестувати. Головне, не плутати їх з цифровими валютами центробанків, - пояснює співзасновник компанії Prof-it Blockchain Богдан Прилепа (досьє Богдана Прилепи).

Чим відрізняються стейблкоїни від CBDC

Цифрова валюта центрального банку або CBDC - це відповідь держав на появу криптовалюти. Це цифрові гроші, які емітує центробанк і які повинні прийти на заміну "нелегальним" стейблкоїнам.

У 2020 році центробанки Євросоюзу, Великобританії, Канади, Японії, Швеції та Швейцарії спільно з Банком міжнародних розрахунків і Радою з фінансової стабільності почали роботу з вивчення і координації випуску CBDC.

США також вивчають випуск цифрового долара, а Китай вже давно приступив до тестування цифрового юаня.

За допомогою CBDC центробанки хочуть максимально знизити вплив криптовалюта. Вони підносять свої цифрові гроші як безпечну і стабільну грошову систему. Вони називають CBDC оцифрованою національною валютою, яка має статус законного платіжного засобу. Ось тільки ця валюта навряд чи буде на блокчейні і друкувати її будуть так само, як і звичайний фіат, - вважає Прилепа.

Європейський підхід

У Євросоюзі спочатку сформувався нейтральний підхід до стейблкоїна і криптовалюти в цілому. Європа вирішила йти не шляхом заборони, а шляхом регулювання. Так з'явилися такі "криптогавані" як Мальта і Гібралтар, де законодавство максимально лояльно до криптовалютних стартапів.

Однак стейблкоїни з часом почали викликати все більше побоювань у Європейського центрального банку. Регулятор не вірить в захищеність і конфіденційність стейблкоїнів.

Також ЄЦБ побоюється втрати монетарного суверенітету в разі запуску великими технологічними компаніями власних цифрових валют і відсутності їх версій у грошових регуляторів. Він вважає, що такі гроші є загрозою для фінансової стабільності Європи. Адже існує ризик, що домінантну роль у сфері внутрішніх та транскордонних платежів почнуть грати зовнішні гравці.

Стейблкоїн, криптовалюта (Фото: WHATTONEWS)

Простими словами, ЄЦБ боїться втратити контроль над грошовим потоком. Страхи регулятора посилилися після того, як Facebook анонсував випуск власного стейблкоїна. Хоч проєкт Diem навряд чи реалізують, ЄЦБ не заспокоїться, поки не випустить цифровий євро, - підкреслив співзасновник компанії Prof-it Blockchain.

На тлі цих міркувань, глава ЄЦБ Крістін Лагард повідомила, що Європейський центральний банк може випустити власну цифрову валюту через чотири роки. Але треба, щоб проєкт цифрового євро схвалили політики.

Американська стабільність

У США також вважають стейблкоїни загрозою фінансової стабільності. Принаймні такі тези звучать з боку Федеральної резервної системи. У ФРС вважають, що стейблкоїни в нинішньому вигляді необхідно жорстко регулювати, оскільки вони "тендітні і непрозорі".

У відповідь на це Комісія з цінних паперів і бірж США пообіцяла ввести жорсткий режим нагляду за стейблкоїнами. Таким чином SEC хоче захистити інвесторів криптовалютного ринку.

Читайте також

Своєю чергою, Міністерство фінансів США внесло в Палату представників Конгресу пропозицію заборонити деякі стейблкоїни.

Влада США підводять суспільство до того, що стейблкоїни не потрібні. І якщо навіть є попит на них з боку ринку, то його повністю зможе покрити цифрова версія долара. Ось тільки коли вона з'явиться - ніхто не знає, - каже Прилепа.

Дракон, що підкрадається

Першим хто побачив загрозу в криптовалюті був Китай і відразу почав гру на випередження. Ще у 2015 році центробанк КНР приступив до розробки цифрового юаня, а у 2019 році почалося його тестування і впровадження. Згодом нелюбов до біткоїнів і стейблкоїнів у Народного банку Китаю тільки зросла. Зараз в ЦБ вважають, що все це спекулятивні інструменти, які загрожують фінансовій системі й соціальної стабільності. Вони також несуть ризики для міжнародної валютної, платіжної й розрахункової систем. У Китаї вже заборонили майнінг і стейблкоїни цілком можуть виявитися наступними на черзі.

Найсмішніше, що стейблкоїн Tether зобов'язаний своєю популярністю насамперед китайцям. Жителі Піднебесної використовують USDT для виведення активів за кордон. Це пов'язано з тим, що в країні діє ліміт в 50 тисяч доларів на міжнародні транзакції в Фіат для фізосіб, - пояснює експерт.

Що буде зі стейблкоїнами

Попри міжнародний тиск і прагнення країн створити власні цифрові гроші, стейблкоїни швидше за все нікуди не подінуться. Їх незалежність від монетарної політики центробанків і низька кореляція з курсами криптовалют дозволяють претендувати на роль тихої гавані криптовалютного ринку.

Люди втомилися від монетарної політики центробанків і їх друкарських верстатів, що провокують інфляцію. Долар, євро і юань можна зробити цифровими, але це не збереже їх статус резервних валют в інтернеті. Стейблкоїни зараз виглядають надійніше, ніж фіат і на цю надійність завжди буде попит, - підсумував Прилепа.

Читайте також

1