Україну боронять захисники та захисниці, або Про гендерну рівність в українському війську

Скільки жінок нині боронять Україну та чи відчувають вони дискримінацію за гендерною ознакою
Ексклюзив
Україну боронять захисники та захисниці,  або Про гендерну рівність в українському війську
Фото з особистого архіву Тетяни Попович
14 Жовтня 2021, 12:26
читать на русском

У багатому на подвиги літописі українського воїнства безліч битв і дат, гідних пошанівку  українців. 2014 року указом президента України Днем захисника Вітчизни визначена віками шанована українськими вояками дата – свято Покрови Пресвятої Богородиці, 14 жовтня.

Становлення цього свята припало на роки нав’язаної нам війни, коли ЗСУ проходили непростий шлях гарту від повного занепаду – радянського спадку – до повноцінної армії з сучасними орієнтирами та стандартами. Пліч-о-пліч з вояками-чоловіками стоять українські жінки та дівчата, які так само проходять гартуються на війні. Відтак вже нинішній президент підписав закон про зміну назви цього військового свята, в якій до слова "захисників" повноправно вписалося "і захисниць". То скільки ж жінок захищає Україну і чи важливо для них, щоби захисниці повноправно писалися поруч із захисниками у назві свята, розбирався Парламент.ua.

Скільки жінок служить у Збройних силах України

У повідомленні про прийняття відповідного закону висловлюються сподівання, що документ сприятиме гендерно збалансованому висвітленню ролі військовослужбовців у захисті нашої країни та належному вшануванню воїнів обох статей.

У сучасній Україні Збройні Сили доволі тривалий час залишалися традиційно одними з найконсервативніших щодо питання перебування жінок на військовій службі. Війна на Сході внесла свої корективи. Дівчата не змогли залишатися вдома, коли в боях за нашу землю, незалежність молодої держави гинули їхні чоловіки, сини, друзі.

За даними 2021 року, у Збройних Силах України проходить службу майже 32 тисячі жінок, що становить 15,6% від загальної кількості військовослужбовців. Причому, від 2020-го року ця чисельність зросла на тисячу осіб. Понад 3,5 тисячі з них – старші офіцери. Це один з найвищих показників відношення кількості жінок, які служать у війську, до загальної чисельності Збройних Сил, у порівнянні з багатьма арміями світу.

Серед українок в армії є вже двоє генералів. 14 жовтня 2018 року 5-й президент Петро Порошенко вперше присвоїв звання генерала жінці. Першою українкою, яка отримала звання генерал-майора медичної служби, стала начальник Військово-медичного управління СБУ Людмила Шугалей.

Людмила Шугалей (Фото: Радіо Свобода Твітттер)

А 26 березня 2020 року уже президент Зеленський присвоїв генеральське звання тодішній заступниці начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ, а нині міністерці у справах ветеранів Юлії Лапутіній.

Юлія Лапутіна Фото: (Урядовий портал)

Крім того, 24 серпня 2021 року звання бригадного генерала отримала командувач Медичних сил ЗСУ Тетяна Остащенко.

Тетяна Остащенко (Фото: Міноборони України)

Статус учасника бойових дій за участь в АТО/ООС уже отримали майже 10 тисяч жінок.  166 жінок нагороджені державними відзнаками різного рівня, 4 з них – посмертно.

Військовослужбовиці проходять службу і на посадах миротворчого персоналу в складі Місії ООН зі стабілізації в Конго (спостерігач), Місії ООН у Республіці Південний Судан (штабний офіцер) та Спільних миротворчих силах у зоні безпеки Придністровського регіону Республіки Молдова (спостерігач).

У Збройних Силах України працюють над тим, аби кількість жінок-військовослужбовиць зростала. Наразі триває активний відбір та підготовка жінок з подальшим направленням до складу міжнародних операцій з підтримки миру і безпеки на посади офіцерів штабу та радниць. Гендерна рівність – поняття багатозначне. І в цій царині у ЗСУ поки що існують певні дискримінаційні норми щодо… чоловіків, досі не врегульовані чинним законодавством. Наприклад, чоловік і жінка – військовослужбовці, служать в одній військовій частині на схожих посадах, отримують однакове грошове забезпечення і мають дітей віком до 14 років: у разі завдання з виїздом жінка-військовослужбовиця може на законних підставах відмовитися від відрядження, якщо в неї є дитина віком до 14 років. Чоловік-військовослужбовець такої можливості не має – як і отримати відпустку з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Що роблять українки в армії

Для країни передусім важлива якість війська, тож Збройні Сили України нині не зважають на стать – передусім професіоналізм. Міноборони почало просуватися в цьому напрямі доволі активно і стало чи не єдиним відомством, яке взяло на себе виконання цілей партнерства з НАТО саме в гендерних аспектах військової служби. Нині створений якісний алгоритм, який охоплює всі аспекти, що відповідають національному плану дій на виконання резолюції Радбезу ООН-1325 "Жінки, мир, безпека". Передусім, це забезпечення жінкам перспективи кар’єрного зростання відповідно до рівня освіти, досвіду і результатів службової діяльності. Передусім – професіоналізм.

На даний час для жінок залишається заборона комплектування посад офіцерського складу, пов’язаних з використанням вибухових речовин, водолазними роботами. Закриті також посади на підводних човнах і надводних кораблях, в управліннях бригад надводних кораблів (крім спеціальностей морально-психологічного та медичного забезпечення), посади протипожежної охорони, пов’язані з безпосереднім гасінням пожеж, а також посади, пов’язані з отруйними речовинами. Не відкриті посади для жінок і у військових частинах спеціального призначення.

Утім, є і "але": жінка-військовослужбовець за посадою має виконувати увесь обсяг навантаження на рівні з чоловіками, згідно з її посадовими обов’язками. До речі, такі ж службові вимоги діють і в арміях країн НАТО.

Традиції Дня захисників і захисниць

Цього дня Україна вшановуватиме українських героїв та героїнь: тих, хто захищав і нині захищає нас, Українську державу та її територіальну цілісність у кривавих боях. 14 жовтня ми на рівних уславлятимемо мужність та героїзм захисників і захисниць, дякуватимемо за чисте небо над головою. Слід пам'ятати про те, що саме вони сприяють зміцненню патріотичного духу в молоді, популяризують пошану серед нових поколінь до військових традицій. Шануймо наших захисників та захисниць!

З цього приводу висловлюється старший лейтенант Тетяна ПОПОВИЧ, яка нині перебуває у відрядженні в одній з частин ООС:

Фото з особистого архіву Тетяни Попович

З власного досвіду скажу, що не помічала, щоби під час відзначення свята зі старою назвою жінок в армії оминали увагою. Особисто цього дня були вітання і від близьких, і від керівництва, і від громади.

Звісно, левова частка участі у війні та виконанні найважчих завдань припадає на чоловіків – як і втрат. Та, безумовно, варто віддати належне жінкам, які у лавах Збройних Сил та інших формувань захищають суверенітет і незалежність країни, як в тилу, так і на лінії зіткнення.

Важливо, що жінки дійсно здатні робити вагомий внесок в обороноздатність, що підтвердили в ході війни. На цьому наголошує й нова назва свята з акцентом на гендерній рівності.

Зі мною служать і жінки-військовослужбовиці, для яких назва свята важлива, а є й такі, що вважають це питання не принциповим.

Та все ж скористаюся нагодою привітати з нашим Святом моїх бойових побратимів та посестер! Нехай оберігає усіх вас Покрова Пресвятої Богородиці!

1