Військовий облік жінок: кого і як беруть на облік в українських військкоматах

Як наші журналістки намагалися стати на військовий облік і що з того вийшло
Ексклюзив
Військовий облік жінок: кого і як беруть на облік в українських військкоматах
Жінки-військові (Фото: Міністерство оборони України)
10 Лютого 2022, 11:58
читать на русском

Редакція Парламент.ua продовжує перевірку готовності регіонів до можливих воєнних дій. Після ревізії бомбосховищ ми вирішили перевірити, що відбувається з військовим обліком і зокрема з нововведенням - обліком жінок.

Перший ажіотаж щодо взяття на військовий облік переважної більшості жінок до 60 років спав: нову редакцію наказу про це  Міністерство оборони України розробило і надіслало його на погодження до Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України (СБУ) та Служби зовнішньої розвідки (СЗР).

Як повідомила пресслужба Міністерства оборони 21 січня, у новому наказі визначено 14 спеціальностей та 6 професій, споріднених з близько 100 військово-обліковими спеціальностями, здобуття та отримання яких передбачає постановку на військовий облік. Кількість професій, представниць яких мали брати на військовий облік, скоротили майже удвічі – адже раніше мова йшла про 35 фахових напрямків, які об’єднували понад 200 спеціальностей.

Переважно в наказі йдеться про спеціальності та професії у сфері медицини, електроніки, зв’язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту тощо. Остаточний перелік буде затверджено після отримання погоджень від інших відомств. Також у проєкті наказу закладено механізм перегляду цього переліку.

У наказі ми затверджуємо не усі спеціальності, які нам колись теоретично можуть знадобитися, а тільки ті, що наші військові вважають актуальними в осяжній перспективі. Це дозволило значно скоротити перелік спеціальностей і професій, які потребують військового обліку жінок на даному етапі – цитує пресслужба міністра оборони Олексія Резнікова.

Міністр запевнив, що Генштаб ЗСУ отримає можливість у разі потреби вносити зміни до переліку – залежно від актуальності професій.

Скажімо, зараз оператор БПЛА – це популярний фах, адже у нашій армії розвивається цей компонент. А років 10 тому він не розглядався як щось актуальне. Таким чином ми зробимо облік ритмічним і плановим, – додав він.

Також Резніков роз’яснив ситуацію щодо застосування штрафів до жінок, які мають стати на військовий облік згідно з наказом Міноборони від 11 жовтня 2021 року.

Військовозобов’язаним людина стає лише після постановки на військовий облік. Жодним нормативно-правовим актом не передбачено штрафів для жінок, які вперше стають на облік як військовозобов’язані. Тобто, ще раз: жінки стають військовозобов’язаними лише після того, як стають на військовий облік і до моменту ставання на облік вони не є такими – наголосив міністр.

Тим часом на місцях усі – і центри комплектування та соціальної підтримки, і підприємства, які зобов’язані інформувати військкомати про своїх військовозобов’язаних працівників, та і самі жінки – в очікуванні затвердження нового наказу. Хоча для військкоматів у цьому плані нічого істотно не змінилося.

Як розповів заступник військового комісара, начальник сектора мобілізаційно-оборонної роботи Чернівецького обласного ТЦК і СП полковник Віталій ІСАКОВ, алгоритм роботи постановки на військовий облік жінок - такий самий, як і для чоловіків.

Масової постановки жінок на військовий облік ще не було, - повідомив полковник Ісаков, - але окремі охочі вже приходили. Їх беруть на облік у міському або районних ТЦК, в обласному здійснюють лише статистичний облік. Мета може бути різна: для укладання контракту на службу в резерві, в частинах сил територіальної оборони. Хто має бажання проходити службу за контрактом – і без нового наказу приходять. Можливо, хтось має мрію надалі закінчити військову кафедру, стати офіцером.  Ажіотаж у суспільстві є, але для нас не помінялося нічого. Алгоритм роботи постановки на облік жінок – такий самий, як і для чоловіків, нічим не відрізняється.

Віталій Ісаков (Фото: Парламент.ua)

Полковник погоджується, що перелік посад і спеціальностей для взяття на військовий облік справді завеликий - такої необхідності в них у Збройних силах немає. І додає, що при постановці на військовий облік питання не стоїть про призов, тим більше - про мобілізацію. Також більшість із жінок, які будуть на військовому обліку, мають право на відстрочку.

Заперечив полковник Ісаков і те, що жінок, які не стали на облік, штрафуватимуть. І нагадав підприємствам, що, приймаючи на роботу, роботодавець зобов’язаний у всіх, кого приймає, перевірити військово-облікові документи (тимчасове посвідчення, військовий квиток, військовий квиток офіцера запасу). Якщо спеціальність жінки відповідатиме затвердженому переліку, їй запропонують  звернутися в територіальний центр і стати на військовий облік.

Саме порадою зачекати, чи входитиме моя спеціальність до нового, скороченого, переліку професій і спеціальностей, які підлягають постановці на військовий облік, закінчилася і моя спроба стати на військовий облік…

Читайте також

Начальник відділу військового обліку, бронювання та впровадження єдиного державного реєстру   (ЄДРВ)  військовозобов’язаних Чернівецького  обласного ТЦК та СП полковник Олександр ТРАЧУК пояснив:

Є наказ 313, наразі він діє, він не скасований. У ньому є перелік професій і спеціальностей. Якщо жінки підпадають під цей перелік, то їхні документи розглядаються і вони беруться на облік – з урахуванням, звісно, віку і стану здоров’я. Новий наказ поки обговорюється, ми про це знаємо, що тривають погодження з іншими міністерствами, щоби внести зміни і суттєво його зменшити. Звісно, якщо жінки приходитимуть – ми будемо їх приймати, але зараз немає потреби поспішати з постановкою на військовий облік за чинним наказом, адже якщо днями він буде змінений, то ймовірно, доведеться вже взятих на облік – знімати з нього. А людина вже потратить день-два, поки пройде медкомісію… Немає сенсу зараз ганяти людей. Ми не відмовляємо, але радимо не поспішати і не тратити свій час вхолосту.

Олександр Трачук (Фото: Парламент.ua)

Такої ж позиції дотримуються і на підприємствах.

Керівниця відділу кадрів виробника кабельно-провідникової продукції для автоконцерну Volkswagen SEBN UA Юлія СЛОБОДЯНЮК зазначила:

Наразі ми лише моніторимо законодавство про військовий облік, спеціальності будуть переглядатися і скорочуватися. Наші фахівці брали участь у вебінарі, які проводили фахівці стосовно цього нового законодавства, співпрацюємо з нашим військкоматом – щороку проводимо звірки щодо постановки на військовий облік чоловіків. На цей час знаємо, що процедура щодо жінок має бути точно така сама, як і для чоловіків. Але до кінця року ще перевірок щодо жінок військкомат не робитиме, і штрафів не буде. Чекаємо остаточних списків професій, які підлягатимуть постановці на військовий облік.нодавство, тому що продовжує з’являтися інформація про те, що списки професій і спеціальностей жінок, які підлягають постановці н

Те саме підтвердили і у відділі кадрів ТОВ "Чернівецький машзавод":

Поки що жодних дій стосовно постановки на облік жінок ми не здійснювали. Маємо близько сотні жінок на підприємстві, та наразі лише здали звіт за минулий рік, у ньому йшлося про облік чоловіків. Щодо жінок – спочатку ми отримали великий перелік професій і спеціальностей, тепер знаємо, що він буде скорочений і чекаємо остаточного списку.

Читайте також

1