Виплати переселенцям: хто надає та як отримати

Які виплати можуть отримати переселенці від держави та міжнародних організацій
Ексклюзив
Виплати переселенцям: хто надає та як отримати
Купюри, гривня, гроші в конверті Фото: УНІАН
8 Червня 2022, 09:30
читать на русском

В Україні нині лише офіційно налічується 6,5 мільйонів переселенців з регіонів, які були або є у зоні бойових дій. Усім їм за законом належать допомоги від держави. Також окремі категорії переселенців можуть отримати додатково кошти від міжнародних благодійних організацій. Парламент.ua розбирався, кому і на які саме види допомог можна розраховувати та як їх оформити.

Миттєва допомога для евакуйованих осіб

В рамках проекту люди, які евакуюються потягами з "гарячих точок", отримують одноразову миттєву допомогу просто під час евакуації в розмірі 3000 гривень на кожну дитину або людину з інвалідністю та 2000 гривень на кожну іншу особу.

Мінсоцполітики фінансує виплату такої допомоги за рахунок коштів, які надходять від благодійників на гуманітарний рахунок, відкритий в Національному банку України для допомоги постраждалим від війни.

Кошти Мінсоцполітики перераховує Укрпошті, яка забезпечує виплати людям одразу після прибуття на безпечні території. Людині не потрібно нікуди звертатись для оформлення цієї виплати - інформацію для виплат про людей, які евакуюються, надають працівники Укрзалізниці, які збирають її безпосередньо під час руху евакуаційних потягів.

Допомогти людям, постраждалим від війни, та перерахувати кошти на офіційний гуманітарний рахунок, відкритий у НБУ, можна за посиланнями:

https://www.msp.gov.ua/content/nacionalniy-bank-vidkriv-rahunok-dlya-gumanitarnoi-dopomogi-ukraincyam-postrazhdalim-vid-rosiyskoi-agresii.html 

https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-rahunok-dlya-gumanitarnoyi-dopomogi-ukrayintsyam-postrajdalim-vid-rosiyskoyi-agresiyi

Допомога на проживання від уряду України

На сьогоднішній день надання допомоги на проживання передбачено двом категоріям:

  • Переміщеним з територій активних бойових дій, оточених, окупованих, заблокованих населених пунктів.
  • Переміщеним, у яких зруйноване житло.
Українці використовують менше готівки

Гроші, готівка (фото: УНІАН)

Але перелік територій, де відбуваються воєнні дії, протягом війни змінюється. Дякуючи ЗСУ, замість 14 областей на початку широкомасштабного вторгнення ми маємо сьогодні 300 громад у 8 областях, де ідуть бойові дії або є окуповані, заблоковані, оточені населені пункти. Мінреінтеграції за поданням військово-цивільних адміністрацій та за погодженням Міноборони регулярно оновлюють перелік таких громад відповідно до ситуації на фронті. І всім людям, які перемістились з цих громад, держава виплачує допомогу на проживання.

Тобто, принцип залишається незмінним: перемістився з території активних бойових дій - маєш допомогу на проживання від держави, - прокоментувала міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

Станом на зараз до переліку територій, на яких ведуться активні бойові дії, або які є окупованими, оточеними, заблокованими включено:

  • 6 громад Дніпропетровської
  • 66 громад Донецької області,
  • 61 громаду Запорізької області,
  • 37 громад Луганської області,
  • 22 громади Миколаївської області,
  • 51 громаду Харківської області,
  • 49 громад Херсонської області,
  • 8 громад Сумської області.

Відповідно до рішення Уряду допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам надається в наступних розмірах:

  • для осіб з інвалідністю та дітей — 3 000 гривень;
  • для інших осіб — 2 000 гривень.

Отримана допомога на проживання не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та не враховується при обчисленні сукупного доходу домогосподарства під час призначення інших видів соціальної допомоги.

Виплата допомоги на проживання не припиняється внутрішньо переміщеним особам, які повернулись до місця постійного проживання, але є власниками нерухомого майна, знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, і подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний веб-портал електронних послуг.

Допомога від міжнародних організацій

Уряд України ухвалив розроблене Міністерством соціальної політики рішення, яке забезпечує можливість поширити додаткові виплати від міжнародних організацій на мешканців територій, які окуповані, деокуповані або знаходяться в зоні активних бойових дій (відповідно до постанови КМУ від 16 квітня 2022 року № 457 "Про підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України").

Проекти з надання допомоги найбільш вразливим категоріям українських громадян, які постраждали від воєнного вторгнення Російської Федерації в Україну, реалізуються у межах спільної роботи Мінсоцполітики та окремих агенції ООН, таких як Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ), Всесвітня продовольча програма (ВПП), Міжнародною організацією з міграції (МОМ) та Місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариством Червоного Хреста України.

Громадяни, що мають статус внутрішньо переміщеної особи або громадяни, які проживають/перебувають на тимчасово окупованих, деокупованих територіях або таких, що знаходяться в зоні активних бойових дій на соціальній платформі єДопомога можуть направити свою заявку на отримання грошової допомоги від міжнародних організацій. Для цього потрібно вказати соціальний статус, заповнити персональні дані та вказати IBAN, міжнародний номер банківського рахунку. Таким чином розширено можливості доступу до отримання виплат найбільш вразливих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Читайте також

Наразі Мінсоцполітики проводить верифікацію даних заявника, використовуючи наявні державні інформаційні реєстри та бази даних, що дозволяє отримувати якісну і перевірену інформацію про особу та її потреби. Звертаємо увагу, що проведення таких виплат відбуватиметься за результатами проведеної верифікації та лише за умови підтримки та фінансування відповідних проектів міжнародними донорами.

За інформацією Мінсоцполітики лише за першу добу після відкриття 31 травня 2022 року можливості подання заявки на отримання допомоги від міжнародних організацій через інформаційну платформу єДопомога надійшло понад 250 тисяч звернень, станом на 3 червня подано вже майже 600 тисяч заявок на отримання такої допомоги.

Допомога для малозабезпечених сімей від Червоного Хреста

Зокрема, відповідно до зазначеного Меморандуму, МКЧХ надаватиме фінансову допомогу малозабезпеченим сім’ям із постраждалих громад. Розмір допомоги становить 2500 грн на особу на місяць. Запланована тривалість цієї програми – 3 місяці.

Допомогу отримають сім’ї, які підпадають під два обов’язкові критерії:

  1. Сім'я має офіційний статус малозабезпеченої та відповідно зареєстрована в Міністерстві соціальної політики України.
  2. До 24 лютого 2022 року сім’я проживала в одній із громад, які постраждали від збройного конфлікту, незалежно від того, виїхала ця сім’я чи залишилася в громаді. Список областей, у окремих постраждалих громадах яких буде надана допомога:
  • Донецька
  • Луганська
  • Запорізька
  • Житомирська
  • Київська
  • Миколаївська
  • Сумська
  • Харківська
  • Херсонська
  • Чернігівська

Реєструватися для участі в програмі не потрібно, кошти будуть виділені тим, хто відповідає критеріям, на основі інформації, отриманої МКЧХ від Міністерства соціальної політики. Ані Мінсоцполітики, ані Червоний Хрест не будуть реєструвати отримувачів онлайн чи будь-яким іншим способом у рамках цієї програми. Остерігайтеся шахраїв і будьте обережні зі своїми особистими даними.

Кошти будуть перераховані безпосередньо голові домогосподарства: переказом на банківський рахунок, інформація про який зареєстрована в Мінсоцполітики, або готівкою, яку можна буде отримати в будь-якому відділенні ПриватБанку. Очікується, що виплати будуть здійснені в перші тижні червня.

Отримувачі допомоги, чий номер телефону доступний, будуть проінформовані про включення до програми через  SMS-повідомлення від МКЧХ. Після цього буде повідомлення від ПриватБанку про переказ коштів.

МКЧХ буде уважно стежити за результатами програми. До деяких учасників можуть зателефонувати представники МКЧХ або волонтери ТЧХУ, щоб провести коротке інтерв’ю після надання допомоги.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста не впливає на надання статусу малозабезпеченої сім’ї та не консультує щодо його отримання. З питань, пов’язаних з виплатами, звертайтеся до Контактного центру МКЧХ: 0 800 300 155

Ваучери на придбання продуктів

В Україні запустили нову допомогу для вимушених переселенців. Цю допомогу надає товариство Червоного Хреста і видаватиме переселенцям не гроші, а спеціальні ваучери на придбання продуктів

Для підтримки сімей, які змушені були евакуюватися зі своїх міст, Червоний Хрест України видає продуктові ваучери. Це дозволить сім'ям самостійно вибрати товари відповідно до особистих потреб, - сказано в повідомленні.

Програма запущена вже у шести областях України: Полтавська, Житомирська, Кіровоградська, Запорізька, Дніпропетровська та Черкаська.

Отоварити такий ваучер можна буде у супермаркетах "Сільпо". Сума – 2200 гривень.

Хто може отримати такий ваучер:

  • Сім'я з дитиною до 16 років
  • Багатодітна сім'я (троє та більше дітей до 18 років)
  • Сім'я, де є людина з інвалідністю, і вона встановлена   з дитинства
  • Українці віком від 70 років та старші
  • Вагітні жінки
  • Люди з інвалідністю 1 та 2 групи

Щоб отримати грошовий ваучер – потрібно звернутися до організації Червоного Хреста України та надати документи, що засвідчують особу та приналежність до однієї з категорій. У вказаних областях є центри Червоного Хреста України.

  • Полтавська 380532568479
  • Житомирська 380412424584
  • Кіровоградська 380522321620
  • Запорізька 380617642892, 380617642582
  • Дніпропетровська 380992370352
  • Черкаська 380472638734

Якщо на момент звернення до пункту видачі ваучерів їх не буде – менеджери запишуть усі контактні дані та видадуть його, щойно надійде нова партія ваучерів.

ЮНІСЕФ — українцям: програма грошової допомоги Спільно

ЮНІСЕФ разом із Міністерством соціальної політики України реалізовують багатоцільову програму грошової допомоги для незахищених родин із дітьми, які постраждали через війну та потребують фінансової підтримки.

Програми грошової допомоги від ЮНІСЕФ Спільно — це  додаткова підтримка багатодітних українських сімей, які постраждали від війни. На першому етапі допомогу отримають понад 50 тис. сімей з дітьми.

Гроші, купюри (фото: УНІАН)

Протягом першої фази Програми ЮНІСЕФ допомагає родинам в Україні, які належать до однієї з двох категорій:

  • Мають троє і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина не досягла двох років на момент подачі заявки;
  • Мають двоє і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина з інвалідністю.

Названі батьки або батьки вихователі також можуть подавати заявку на отримання допомоги, якщо відповідають чинним критеріям.

У майбутньому перелік вимог до учасників може бути змінений, а перелік категорій — розширений.

Зверніть увагу!  Реєстрація на програму грошової допомоги “Спільно” від ЮНІСЕФ призупинена о 14:00, 6 червня і буде відновлена 15 червня. Подача на програму відкрита та не має кінцевої дати подання. Це необхідно для опрацювання заявок та виплати родинам, які відповідають критеріям програми. Станом на 5 червня, на сайті register.unicef.org заявку подали понад 411 тис. разів.

Якщо ви подали заявку до 14:00 6 червня, ваші дані будуть опрацьовані. Заявки проходять 2 етапи перевірки: Технічний відбір, тобто перевірка чи наявні всі обов’язкові дані без помилок. Якщо ви проходите технічний відбір, ви отримаєте SMS із підтвердженням.

Далі відібрані заявки перевіряють на відповідність критеріям програми.  Якщо ваша родина відповідає критеріям програми, вам буде нарахована допомога. Після грошового переказу, вам надійде SMS для підтвердження отримання платежу.

Якщо ви зареєстрували дві та більше заявок у будь-який період, час на технічну перевірку та перевірку на відповідність критеріям програми збільшується. Це спричиняє затримку виплат для родин, які відповідають критеріям програми.

Сума грошової допомоги на місяць складає 2200 грн на кожного члена сім’ї, але не більше як на п’ять осіб.

Родина отримає одноразову виплату за три місяці на вказаний банківський рахунок чи дебетову картку протягом 4 тижнів з моменту подання заявки. Переконайтеся, що у вас є доступ до рахунка перед поданням заявки.

Як розрахувати суму допомоги?

Кількість членів родини х на 2200 грн х 3 місяці, наприклад:

якщо вас четверо, то, виходячи з розрахунку 2200 грн х 4 особи х 3 місяці, ви отримаєте 26400 грн;

якщо вас п’ятеро і більше, то ви отримаєте 2200 грн х 5 осіб х 3 місяці, ви отримаєте 33000 грн.

Щоб дізнатися важливі деталі щодо реєстрації та отримання допомоги або звертайтеся за номером гарячої лінії “Спільно” 0 800 600 017 (безоплатно, працює щодня з 8:00 до 22:00).

Допомога для переселенців, які переїхали до Києва

Внутрішньо переміщені особи можуть отримати від Червоного Хреста ще один вид допомоги. Йдеться про тих українців, які переїхали з регіонів, де ведуться активні бойові дії, та тимчасово оселилися в Києві. Додаткова допомога від Товариства Червоного Хреста у розмірі до 4 500 гривень.

Про це повідомила очільниця Київської міської організації Товариства Червоного Хреста України Тетяна Гоєнко.

Однак ці кошти можна буде отримати не у вигляді готівки чи перерахунку на банківську картку. Перший етап допомоги передбачає роздавання сертифікатів на купівлю будь-якої продукції в мережі "Сільпо". І їх будуть отримувати лише найуразливіші категорії населення, а саме:

  • сім'ї, де виховується дитина з інвалідністю;
  • особи з інвалідністю I групи;
  • сім'ї, у яких виховується троє і більше дітей (до 16 років);
  • сім'ї, які утримують хоча б одну дитину-сироту (до 16 років).

Хто та яку суму отримає

Сума допомоги також буде неоднакова. Так, особи з інвалідністю I групи зможуть отримати три сертифікати на купівлю в "Сільпо" на суму 500 гривень (тобто всього 1 500 гривень). А іншим категоріям буде доступно 9 сертифікатів по 500 гривень (тобто 4 500 гривень).

Також варто звернути увагу, що ваучер діятиме таким чином: якщо людина купила продуктів на суму 510 гривень, їй доведеться доплатити 10 гривень. А якщо купити на суму меншу за 500 гривень, здачі не дадуть.

Як і де отримувати сертифікати

Всі внутрішньо переміщені особи, які зареєстровані на правому березі Києва, зможуть отримати ваучери кожної середи та п'ятниці. Прийти потрібно за адресою вул. Володимирська, 51B (Vcentri Hub).

А якщо ви зареєстровані на лівому березі Києва, то сертифікати роздаватимуть за адресою вул. Миропільська, 19 (поблизу станції метро "Чернігівська") щовівторка. Видавання триватиме від 10 години ранку до 16 години вечора. Процес проходитиме в порядку живої черги.

Не забудьте пред'явити такі документи:

  • паспорт;
  • довідку про статус внутрішньо переміщеної особи;
  • ідентифікаційний код;
  • довідку про призначення групи з інвалідності;
  • розпорядження про опікунство або свідоцтво про народження дитини/дітей.

Читайте також

1