Закарпатські депутати на присязі заспівали угорський гімн: що відбувається у регіоні

Сьогодні Нацполіція також відкрили кримінальне провадження через інший інцидент
Ексклюзив
Закарпатські депутати на присязі заспівали угорський гімн: що відбувається у регіоні

Виконання угорського гімну депутатами ОТГ у Закарпатській області

У Закарпатській області 21 листопада, в День гідності і свободи, складали присягу новообрані депутати Сюртівської Об’єднаної територіальної громади. Після складення присяги народні обранці заспівали угорський гімн.

Відповідне відео оприлюднили у спільноті "Закарпаття ТОП" у Facebook.

Своєю чергою, на ситуацію відреагувала Службі безпеки України. Там повідомили, що перевіряють інформацію щодо можливих ознак протиправної діяльності в діях депутатів Сюртівської ОТГ.

У СБУ також повідомили, що виконання гімну Угорщини ініціював голова ОТГ, а виконувала “частина обранців”. Також повідомляється, заходи реагування визначать за результатами перевірки.

Відео з погрозами угорцям Закарпаття

27 листопада на YouTube був опублікований ролик на якому чоловік у балаклаві та камуфляжному одязі біля нібито прапора "Правого сектора" і дорожнього знака “Берегово” звернувся з погрозами до закарпатських угорців

Погрози

Скріншот

Пізніше ролик видалили за порушення умов використання YouTube.

Ви на українській землі. Ми знаємо кожного. Хто з вас отримав паспорт, або отримує якісь гранти... Запам'ятайте, ми прийдемо до вас, ми всюди, ми всюди. Ми знаємо, де ви працюєте, де ви живете, де навчаються ваші діти. Уважно стежте за своїми думками і за своїми мріями про автономність. Інакше ми прийдемо за вами і вашими дітьми, - заявив чоловік на відео.

Сьогодні на сайті МВС оприлюднили реакцію очільника відомства Арсена Авкова на інцидент.

Провокатори, які погрожують українцям угорського походження, – це вороги держави… Україна захистить своїх громадян від екстремістів, навіть якщо провокацію погрозами влаштовано спецслужбами ворожої країни, - йдеться у повідомленні.

Нацполіція повідомила, що за фактом погроз українцям угорського походження правоохоронці розпочали кримінальне провадження за статтями про порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

Конфлікт через агітацію на місцевих виборах

Під час місцевих виборів в Україні 25 жовтня між українським та угорським зовнішньополітичними відомствами виникла суперечка. МЗС України вручило послу Угорщини в Україні ноту протесту через факти політичної агітації угорських офіційних осіб на користь однієї з політичних партій. У день місцевих виборів в Україні, 25 жовтня, глава МЗС Угорщини закликав підтримати “Партію угорців — Товариство угорської культури Закарпаття”.

Читайте також

МЗС зазначили, що Будапешт “нахабно підтвердив пряме втручання у внутрішні справи України”.

Також двом угорським високопоставленим особам заборонили в’їзд в Україну через агітацію у Закарпатській області під час виборчого процесу на місцевих виборах.

Уже в листопаді заява дипломатії підтвердилась, у в’їзді в Україну відмовили уповноваженому уряду Угорщини з питань співробітництва між Саболч-Сатмар-Березької областю Угорщини та Закарпатською областю Іштвану Грежу.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто у відповідь заявив, що рішення України було “жалюгідним і безглуздим”, і що таким чином Україна відмовилася від підтримки Угорщиною своїх зусиль до євроатлантичної інтеграції.

Угорське МЗС після цього викликало посла України в Будапешті Любов Непоп, якій було висловлено протест.

Обшуки в угорському товаристві

На Закарпатті співробітники СБУ влаштували обшуки у лідера партії КМКС (Партія угорців України) Василя Брензовича, а також у ще декількох осіб.

Спочатку про це повідомив журналіст Віталій Глагола. Він написав, що правоохоронці підозрюють фігурантів справи у причетності до фіктивних договорів благодійного фонду “Еган Еде”. Журналіст зазначив, що кримінальне провадження стосується укладання фіктивних договорів угорських благодійних фондів.

Пізніше СБУ підтвердила факт обшуків у функціонерів благодійних фондів на Закарпатті. Правоохоронці також досліджують факти можливої діяльності, спрямованої на порушення державного суверенітету України.

В СБУ повідомили, що вивчається можливе втручання у внутрішні справи України та заподіяння шкоди державній безпеці через фейкове поширення дії законодавства Угорщини і юрисдикції її державних органів на окремі регіони України.

Під час обшуків правоохоронці виявили низку друкованих матеріалів, які популяризують так звану "Велику Угорщину" та створення етнічної автономії на Закарпатті. Також вилучено комп’ютерну техніку засоби зв’язку та інші матеріали, які слідчі будуть досліджувати як доказову базу протиправної діяльності фігурантів, - йдеться в повідомленні.

Слідство також досліджує факти сприяння іноземній державі окремими українськими публічними діячами. Вони підозрюються у підтримці державних органів сусідньої країни у веденні підривної діяльності на шкоду Україні, зокрема й у вчиненні дій з ознаками державної зради.

1