Жовта зона карантину: до чого слід готуватися українцям

Вакцинованим громадянам України пом'якшать обмеження
Ексклюзив
Жовта зона карантину: до чого слід готуватися українцям
Карантин в Україні, коронавірус фото: УНІАН
14 Вересня 2021, 16:16
читать на русском

В Україні різко погіршилась ситуація із пандемією коронавірусу. Лише за останній тиждень кількість нових випадків захворювання піднялась на шість тисяч, а кількість госпіталізацій — на 1,5 тисячі. Також у регіонах швидко зросла завантаженість ліжок із киснем, а кількість госпіталізацій збільшилась на 60%.

Кабінет Міністрів вирішив на всій території України встановити для запобігання поширенню COVID-19 нові карантинні обмеження, які для вакцинованих людей будуть пом'якшені, для невакцинованих - навпаки, жорсткішими.

Планується, що "жовта" зона карантину буде введена наступного тижня, не раніше 20 вересня. Як вона працюватиме, що зміниться, і під які обмеження попадають невакциновані, розбиралось видання Парламент.UA.

Коли в Україні введуть "жовту" зону карантину

Під час селекторної наради 13 вересня Кабмін вніс зміни до "карантинної" постанови № 1236. Запропоновані урядом зміни  покликані стримувати епідемічну ситуацію та зберігати економічну активність країни. Наберуть вони чинності лише через 7 днів з моменту публікації постанови. Тож очікувати нових обмежень в країні варто аж з наступного тижня.

Щодо впровадження "жовтої" зони в країні має бути відповідне рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Воно має бути гармонізованим зі змінами у постанові 1236, які регулюють обмеження або порядок роботи тих чи інших зон. Рішення про введення або перехід до іншої зони ухвалює виключно комісія, - розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Карантин в Україні під час коронавірусу, українці, люди в масках фото: УНІАН

Чим відрізняється "жовта" зона від інших

Зокрема, ухвалені зміни передбачають, що COVID-сертифікат матиме дві опції (так звані “жовтий” або “зелений”) та міститиме інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19.

Так званий "жовтий" сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а "зелений" - про повний курс.

За умови наявності в особи, що перетинає кордон України, “жовтого” чи “зеленого” сертифіката про вакцинацію або одужання від COVID-19, вона може не проходити самоізоляцію. Це ж стосується й осіб, що які прибувають з тимчасово окупованих територій.

Карантинні зони Фото: МОЗ

Згідно з чинними правилами, вся Україна одночасно повернеться в "жовту" зону, якщо три дні поспіль буде утримуватися один з таких критеріїв:

  • число нових випадків COVID-19 на 100 тис. населення за останні 14 днів - понад 75;
  • коефіцієнт виявлення випадків COVID-19 понад 4%;
  • кількість ПЛР і експрес-тестів на антиген протягом останніх семи днів на 100 тис. населення - менш як 300;
  • наявність підстав для введення "червоної" зони хоча б в одній області.

"Жовта" зона карантину передбачає масковий режим, а також дотримання соціальної дистанції у 1,5 метра.

Серед обмежень: 

  • проведення масових заходів за участю більш як 1 особи на 4 кв. м площі будівлі або території;
  • заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць;
  • заповненість спортзалів і фітнес-центрів не більше ніж 1 особа на 10 кв. метрів;
  • обмеження по часу роботи закладів відсутні.

Карантин в Україні під час коронавірусу, українці, люди в масках фото: УНІАН

Читайте також

Які привілеї мають вакциновані українці у "жовтій" зоні

Якщо в Україні введуть "жовту" зону карантину, вакциновані українці, в яких є наявні Covid-сертифікати, зможуть вільно відвідувати кінотеатри, театри, музеї, спортзали, басейни, масові заходи, концерти.

Раніше, за правилами жовтої зони карантину, заклади культури мали пропускати лише 50% відвідувачів, а масові заходи проходили за умови: лише одна людина на 4 м кв. А згідно із новими правилами, якщо відвідувач має сертифікат про вакцинацію, цих обмежень не буде.

Обмеження жовтої зони також не буде, якщо щонайменше 80% відвідувачів та персоналу таких закладів будуть вакциновані хоча б першою дозою й у них буде жовтий ковід-сертифікат.

У МОЗ зазначили, що СOVID-сертифікати матимуть кольорові відмітки виключно в цифровому форматі, і друкувати на папері відповідного кольору їх не потрібно.

Крім того, чинні обмеження червоного рівня не будуть застосовуватися за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, у тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів "зеленого" COVID-сертифікату.

Тобто навіть у червоній зоні у ресторан чи кінотеатр мають пропускати відвідувачів, якщо вони й персонал повністю вакциновані.

Карантин в Україні під час коронавірусу фото: УНІАН

Як працюватимуть школи в "жовтій" зоні карантину

У разі введення жовтого рівня епідемічної небезпеки спростили вимоги до роботи навчальних закладів. Вони працюватимуть за умови наявності не менше як 80% працівників з “жовтими” чи “зеленими” COVID-сертифікатами.

 Що до освітніх закладів, норми передбачають, що школи працюють в офлайні, якщо 80% педагогів вакциновані проти коронавірусу. Якщо ця норма не дотримана, то школа переходить в онлайн-режим, - розповів Віктор Ляшко на брифінгу.

Що стосується "червоної" зони, то до роботи будуть допускати лише тих вчителів, які пройдуть весь курс вакцинації проти коронавірусу.

Крім цього, прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив на важливості вакцинації колективів закладів освіти для того, щоб убезпечити дітей від хвороби під час навчання.

Надзвичайно важливо прискорити темпи вакцинації вчителів та інших працівників закладів освіти. Профільні міністерства мають активно пропрацювати цю тему з регіонами, адже вже найближчим часом країна перейде до жовтої зони, — сказав він.

Першокласник в школі, діти фото: УНІАН

Чи працюватиме транспорт в "жовтій" карантинній зоні

За словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, у жовтому рівні обмежень для роботи громадського транспорту немає. Він працюватиме у звичайному режимі. Проте, від водіїв вимагатимуть вакцинації від COVID-19.

Щодо транспорту, ми будемо вимагати вакцинації водіїв і працівників. Тут підхід буде для всіх однаковим - колективи повинні бути вакцинованими. У "жовтій" зоні мінімум одна доза, в "червоній" зоні - дві дози вакцини, - сказав Денис Шмигаль.

Крім цього, у Міністерстві внутрішніх справ нещодавно розповіли, що поновили перевірки на дотримання карантинних правил і  обіцяють активізувати перевірки підроблення сертифікатів вакцинації.

Пасажири в міському транспорті, карантин в Україні під час коронавірусу фото: УНІАН

1