"10-10-10": в Офісі президента розповіли про нову податкову реформу

Нову податкову модель зможуть ухвалити впродовж пів року
"10-10-10": в Офісі президента розповіли про нову податкову реформу
Гроші, вилучені у хабарників Фото: поліція
24 Серпня 2022, 15:52
читать на русском

В Україні обговорюється проєкт реформи податкової системи, що передбачатиме єдину ставку податку на прибуток, доходи фізосіб та додану вартість на рівні 10%.

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма в інтервʼю Forbes Україна.

Ми справді обговорюємо модель, яка називається "10–10–10": 10% – податок на прибуток, 10% – ПДФО та 10% – ПДВ, а також скасування ЄСВ та воєнний збір 3%, - сказав Шурма.

За його словами, рішення ще не ухвалене. Проте разом зі змінами передбачається майже повне скасування всіх пільг, посилення відповідальності за порушення податкового законодавства.

Ми не пропонуємо нічого унікального. Наприклад, у США відповідальність за порушення податкового законодавства є чи не найбільшою серед усіх можливих правопорушень. Водночас ми хочемо створити модель, яка дасть змогу Україні бути конкурентною з податкової точки зору, зокрема й для глобального бізнесу, - сказав Шурма.

Як зазначив представник Зеленського, поки консенсусу в цьому питанні немає, але він надіється, що нову податкову модель зможуть ухвалити "протягом найближчих місяців – пів року".

Також Шурма зауважив, що в обговоренні реформи виникає питання, що буде з надходженнями до бюджету в найближчий рік. Адже наразі коштом власних доходів Україна ледве закриває 30% своїх потреб.

Водночас він вважає, що така модель дасть серйозний імпульс економіці в довгостроковій перспективі, на найближчі роки потрібно мати явні компенсатори.

В Україні недостатньо оподатковуються такі речі, як забруднення довкілля або шкідливе споживання, тобто тютюн, алкоголь, нафтопродукти, каже Шурма.

Нагадаємо, що Верховна Рада 15 серпня на пів року продовжила терміни "податкової амністії".

Читайте також

1