100 млрд доларів: в Україні підрахували збитки від окупації Криму

В уряді заявили про погіршення екології на півострові
Головне
100 млрд доларів: в Україні підрахували збитки від окупації Криму
Прапори Криму і України (Фото: Кримські новини)
23 Серпня 2021, 15:00
читать на русском

Внаслідок окупації Криму Україна зазнала збитків у понад 100 млрд доларів.

Про це сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час інавгураційного саміту Кримської платформи 23 серпня, повідомляє його пресслужба.

Загальні потенційні збитки оцінюються експертами в розмірі понад 100 млрд доларів. Це втрачені природні ресурси, активи держави, промисловість, а головне — негативні наслідки для людей, які потерпають від політики країни-агресора, — заявив він.

Окрім того, Шмигаль додав, що внаслідок політики мілітаризації та "викачування" ресурсів тимчасово окупований Крим перебуває на грані екологічної катастрофи.

Питання екології — це питання безпечного життя українців на півострові та загалом екологічних проблем для всього Чорноморського регіону. Домівка мільйонів українців перетворюється фактично на військову базу та режимний окупаційний об’єкт. Це вкотре свідчить про глобальність проблеми та загрозу не тільки для України, а й наших європейських сусідів, — сказав голова уряду.

Він запевнив, що розв’язання вищезазначених проблем будуть постійно на порядку денному в межах Кримської платформи, а також на постійному контролі уряду, президента та українського парламенту.

За словами Шмигаля, питання деокупації Криму є колективним завданням, бо мова йде про відновлення справедливості, норм міжнародного права та колективної системи міжнародної безпеки.

Окупація Криму — це не суто внутрішньополітична проблема, це проблема світового масштабу, яка фактично руйнує систему міжнародної безпеки, — наголосив він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вважає, що поки що Крим виглядає, як авіаносець: "Поки що це не та перлина української землі біля моря. Сьогодні це мілітаризований півострів, і виглядає це, як авіаносець Російської Федерації зі щоденним збільшенням озброєння, зменшенням корінного населення, зменшенням привабливості – природної, екологічної, туристичної, будь-якої".

Читайте також наш матеріал: Кримська платформа: чи поверне Україна Крим за допомогою міжнародного саміту

Читайте також