48 депутатів просять КСУ анулювати постанову уряду про карантин

Автори подання просять КСУ визнати його невідкладним
Важливо
48 депутатів просять КСУ анулювати постанову уряду про карантин
Конституційний Суд України (фото: КСУ / Facebook)
24 Листопада 2020, 13:38
читать на русском

48 депутатів Верховної Ради просять Конституційний суд визнати неконституційними частину пунктів урядової постанови про запровадження карантину в Україні, зокрема щодо обмежень під час карантину вихідного дня. Про це повідомила пресслужба КСУ.

Провадження надійшло до Конституційного суду 23 листопада.

Автори клопотання вважають, що окремі положення вказаної постанови не відповідають низці норм Основного закону України, а також зазначають, що порушені у конституційному поданні питання мають особливе суспільне та економічне значення, оскільки стосуються, в тому числі, й життя і здоров’я громадян, – йдеться в повідомленні.

Автори подання просять КСУ визнати його невідкладним, вони вказують, що обмеження на проведення планових госпіталізацій на час карантину "означає, що медична допомога надаватиметься не в усіх випадках, а лише невідкладних та термінових, тим самим затверджуючи всупереч (з порушенням) статті 49 Конституції України, вибірковий підхід до надання медичної допомоги".

Крім того, депутати вважають порушенням Конституції обмеження роботи частини закладів і підприємств під час карантину вихідного дня.

Читайте також

Нагадаємо, 14 листопада в Україні почав діяти карантин вихідного дня, який триватиме щонайменше до кінця листопада.

У цей період дозволено лише надання фінансових послуг, робота фінансових установ, діяльність інкасації, операторів поштового зв'язку, робота установ медичної та ветеринарної практики, продовольчих магазинів, діяльність АЗС та СТО.

У низці міст розпочалися протести проти карантину вихідного дня. Підприємців підтримала місцева влада.

Більше про втрати економіки від карантину вихідного дня читайте у нашому матеріаліКарантин вихідного дня завдасть болючого удару по економіці: прогнози.