700 мільйонів до статутного фонду комунальних витрат, замість допомоги армії та населенню: на що витрачають кошти в Дніпропетровській облраді

Журналісти вважають, що за цими "схемами" стоять інтереси голови облради Миколи Лукашука
Важливо
700 мільйонів до статутного фонду комунальних витрат, замість допомоги армії та населенню: на що витрачають кошти в Дніпропетровській облраді
Микола Лукашук
25 Листопада 2022, 18:29
читать на русском

25 листопада відбулася чергова сесія Дніпропетровської обласної ради. До мережі потрапили проєкти рішень, за які депутатам пропонується проголосувати.

Журналісти "Украина сейчас" проаналізували проєкти рішень, запропоновані депутатам.

"Наприкінці року приховувати корупційні схеми під грифом "таємно" навіть попри повномасштабну війну стало неможливо. Розрахунок голови обласної ради Миколи Лукашука та його подільників простий, а методика відома відпрацьована ще у скликанні Верховної Ради часів Януковича – отримавши за дві доби до сесії величезний пакет документів, в умовах перебоїв зі зв'язком та електрикою, більшість депутатів фізично не встигнуть вивчити цей стос паперів і виловити не блоху, а справжнього щура, який розкрадає бюджет прифронтового регіону країни, що воює", - зазначає автор.

Наприклад, 700 мільйонів гривень 2022 року піде на поповнення статутних фондів різних комунальних підприємств обласної ради. Частина цих КП – марні підприємства-примари на кшталт чергового "Центру підтримки малого та середнього бізнесу" чи "Лабораторії якості життя".

"Але левова частка коштів піде у дочірні підприємства штучно створеного монополіста КП "Дніпротеплоенерго". Під нього були створені різні "Західтеплоенерго", "Східтеплоенерго" та інші, для чого під їхній ковпак загнали котельні комунальних установ. Тепер бюджетні організації (лікарні та школи, у яких котельні забрали), оплачують тепло на рахунок КП "Дніпротеплоенерго" та його підрозділів, але, як випливає з листа ДК Нафтогаз Трейдинг, фірми-прокладки "забувають" перераховувати далі оплату за газ (розрахунок на рівні – 14-30%). Грошей на розрахунок з "Нафтогазом" чомусь не вистачає, натомість переводяться в готівку мільйони гривень на фейкових ремонтах тепломереж, "утриманні" котелень та інших послуг з завищеною вартістю - через "перевірених" підрядників. Внаслідок такої "господарської діяльності", до всього іншого, на кожній сесії до статутних фондів дочірніх підприємств "Дніпротеплоенерго" вливаються сумарно від 6 до 20 мільйонів дотаційних гривень. Таким чином, штучно створений монополіст приносить керівнику облради Миколі Лукашуку та його "виконавцям" сотні мільйонів. гривень щороку", - зазначає автор.

Також явно простежується медична схема Миколи Лукашука. КП "Фармація", на балансі якого близько 14 тис. кв. м комерційної нерухомості – приміщення в обласних медустановах, що використовуються під аптеки та аптечні кіоски, а також окремі будівлі біля сільських фельдшерських пунктів. Щомісяця комунальне підприємство отримує орендну плату за цю комерційно привабливу нерухомість не більше 600 тисяч гривень.

"Тобто, один квадратний метр нібито коштує близько 43 грн. Грубо кажучи, 1 долар за "квадрат" на місяць. Якщо вірити такій калькуляції, то власники аптечного кіоску (до 15 квадратних метрів) в умовній лікарні Мечникова щомісяця платять 630 гривень, або ж 15 доларів. Тобто торгова націнка на кількох блістерах проданих недешевих ліків покриває місячну оренду всієї торгової точки. Очевидно, що в реальному житті "так не буває" і різниця між офіційною "ставкою" та реальною ціною оренди щомісяця збирається готівкою і йде Миколі Лукашуку, якому, до речі, ця схема "дісталася у спадок", - пояснює автор.

Але є схеми крадіжки бюджетних грошей на підконтрольних Миколі Лукашуку підприємствах ще більш прямі та "незграбні". Наприклад, скандал, що прогримів на всю країну, з липовими пацієнтами, за яких з держбюджету безпідставно було перераховано майже 67 мільйонів гривень. Ця примітивна схема реалізовувалась на малій батьківщині голови облради – у Криворізькому протитуберкульозному диспансері.

Для порівняння: на всі програми для ветеранів АТО та членів їхніх сімей у 2022 році закладено трохи понад 2 мільйони гривень. Тут і оздоровлення, і транспорт, і допомога сім'ям загиблих.

Нагадаємо, це вже не перший гучний скандал цього місяця на Дніпропетровщині. Так фірма фітнес-тренера Яни Хланти отримала 1,5 мільярда гривень на ремонт і утримання доріг Дніпропетровської області. Журналісти з'ясували, що посприяв цьому керівник Дніпропетровської ОВА Валентин Резниченко. Хланта - близька людина для Резніченка. Жінка користується його автомобілем і отримувала зарплату в його фірмі "Севент Консалтинг Груп". Також вони багато разів разом подорожували за кордон.

Читайте також