Американський винищувач часів Другої світової війни знайшли у Тернопільській області

Його знайшли там, де у липні 1944 року відбувались повітряні бої
Американський винищувач часів Другої світової війни знайшли у Тернопільській області
Розкопки американського винищувача Фото: suspilne.media
11 Лютого 2021, 05:07
читать на русском

У Тернопільській області поблизу села Оліїв знайшли американський винищувач часів Другої світової війни.

Про це повідомив голова пошукової групи "Пошук літаків в Україні" Андрій Кір'янов, передає "Суспільне".

За словами голови пошукової групи, у районі. в якому знайшли винищувач, у липні 1944 року під час Сандомірської операції відбувались повітряні бої. Загалом збили близько десяти літаків моделі Р-39 "Аерокобра". Остання згадка датується 7 липня 1944 року.

Розкопки американського винищувача

Розкопки американського винищувача Фото: suspilne.media

На місці падіння "Аерокобри" Р-39 є номер літака. Раніше на місці знайшли шильду з номерами та декілька уламків. По фото визначили що це "Аерокобра". Пізніше номер літака допомогли визначити спеціалісти з Трізни. В нашому випадку’ 25Е-975 – номер літака, 31847 - номер двигуна, але заводські. Номер літака по радянському обліку має бути 42975, - зазначив Кір'янов.

Розкопки американського винищувача

Розкопки американського винищувача Фото: suspilne.media

Кір'янов також розповів, що на місці падіння сигналів досить багато, але великого нічого поверху немає. Місце падіння й епіцентр знайшли на глибині 1-1.5 метра, де були уламки.

Багато гільз "Браунінг" калібром 12.7, а також 37 мм були, частини обшивки, залізо. Американці поставляли літаки з білою зіркою, Радянський союз, щоб дуже не заморочуватись просто замальовували зірки в червоний колір. Визначили траєкторію падіння. Літак з номером, що не завжди вдається визначити. Після миття ще деякі написи з'явилися на деталях, - розповів він.

За його словами, з деталей готують експозицію в Музеї загиблих літаків.

Читайте також

Зазначимо, що Р-39 "Аерокобра" був одним з основних американських винищувачів часів Другої світової війни. Модель також використовували радянські військово-повітряні сили, збивши найбільшу кількість ворожих літаків на східноєвропейському фронті.

Нагадаємо, що у Запорізькій області, у селі Веселянка, краєзнавець знайшов гребінець, який імовірно належав родині графа Канкріна.