У Запорізькій області знайшли "графський" артефакт

Гребінець знайшли у землі під час чергової оранки
У Запорізькій області знайшли "графський" артефакт
Гребінець (фото: facebook.com/groups/GORhyton)
21 Січня 2021, 05:02
читать на русском

У Запорізькій області, у селі Веселянка, краєзнавець знайшов гребінець, який імовірно належав родині графа Канкріна.

Фото знахідки розмістив краєзнавець, член ГО "Історико-дослідна спілка Ритон" у Facebook.

Він зазначив, що досліджував історію родини Канкріних, яку доводиться збирати по крупинках.

Ми не можемо собі дозволити не звертати уваги навіть на найменші дрібниці. І це дає свій результат! Ось і цього разу, оглядаючи землю після чергової оранки нового клаптика землі, я знайшов маленький гребінець, який, здавалося б на перший погляд, не є чимось цікавим! Якби не крихітне клеймо, у вигляді черепашки, - написав краєзнавець.

Гребінець

Гребінець (фото: facebook.com/groups/GORhyton)

Клеймо на гребінці

Клеймо на гребінці (фото: facebook.com/groups/GORhyton)

Згодом з'ясувалось, що таке клеймо мали вироби, які виходили під маркою німецької фірми Schildkrot, найвідомішим виробником предметів з целулоїду у світі.

Вироби цієї фірми - м'ячики для тенісу, ручки для парасольок та, звісно, дитячі ляльки, й досі є еталоном. Вони були дуже популярними в кінці ХІХ та поч. ХХ ст.

І як можемо дізнатись, особливо популярна продукція з фірмовим клеймом - це якраз гребінці, один з яких потрапив і до нас в руки!, - йдеться у дописі.

На думку дослідників, гребінець належав Ніні Канкріній, яка була донькою графа Івана Канкріна.

Читайте також

Нагадаємо, що у польському містечку Слушкуві біля Каліша археологи знайшли скарб із 6,5 тисяч срібних монет в лляних мішечках, срібних злитків, фрагментів свинцю, а також золотих обручок, одна з яких ймовірно належала Марії Добронезі - дочці Великого князя київського Володимира Святославича, молодшій сестрі Ярослава Мудрого, дружині польського князя Казимира I Реставратора, матері короля Польщі Болеслава II.