Арахамія "забув" вказати у декларації вартість квартири та понад 150 тисяч боргу з податку на землю

Квартиру глава фракції "Слуга народу" подарував своєму синові
Арахамія "забув" вказати у декларації вартість квартири та понад 150 тисяч боргу з податку на землю
Давид Арахамія (фото: УНІАН)
13 Грудня 2021, 13:43
читать на русском

Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія не зазначив у декларації вартість квартири, яку він подарував синові та борг із податку на землю.

Про це йдеться у висновку Національного агентства з питань запобігання корупції за результатом перевірки декларації народного депутата за 2020 рік, пише видання "Слово і діло".

Арахамія зазначив у декларації квартиру в Миколаєві загальною площею 153,2 кв.м, яку він подарував своєму неповнолітньому сину. Сам депутат повідомив НАЗК, що ця квартира подарована, а якщо подарунок оподатковується за нульовою ставкою, то його оцінка не проводиться. Однак агентство не взяло це до уваги, оскільки саме Арахамія подарував цю квартиру, а значить він знав її вартість. Згідно з реєстром речових прав, вартість подарованого житла становить 284 995 грн.

Також НАЗК вважає, що нардеп не задекларував свої фінансові зобов'язання, а саме борг із земельного податку в розмірі 151 677 грн. Вказану інформацію відомству повідомили у ГУ ДПС в Києві. Політик пояснив, що станом на 31 грудня 2020 року цей борг становив менш як 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб. Утім НАЗК ці пояснення не врахувало, оскільки згідно з рішенням Миколаївського окружного адмінсуду, яке залишено без змін, цей борг не скасовано.

Недостовірні відомості, зазначені у декларації, відрізняються від достовірних на загальну суму 436 725 грн, що становить розмір понад 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на дату подання декларації. У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 172-6 Кодексу України про адмінправопорушення, – наголосили у НАЗК.

У коментарі виданню "Слово і діло" Арахамія пояснив, що заповнював декларацію відповідно до роз'яснення НАЗК. До того ж за його словами, подарована синові квартира не оподатковується.

Заповнював згідно з роз'ясненням НАЗК, де вони чітко пишуть, що у таких випадках вартість не застосовується. А вони чогось сприйняли як "невідомо". Написав їм листа, якщо не виправлять помилку - буду звертатись до суду. Квартира, яку я дарував своєму 10-річному сину, податками не обкладається, бо вони вже сплачені, – підкреслив голова фракції СН.

У своєму листі депутат також наголосив, що під час подачі декларації вказав, що вартість квартири сина "не застосовується", а в самій перевірці вказано як "невідомо". Позначка "не застосовується" була зроблена на підставі частини 2 пункту 60 роз'яснень НАЗК.

Нагадаємо, народна депутатка, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк подарувала близькому родичу 4,8 млн грн.

Читайте також