Байден нагадав Зеленському про корупцію в Україні: кому адресоване послання

В Центрі протидії корупції впевнені, що це меседж найгіршій частині ОП
Важливо
Байден нагадав Зеленському про корупцію в Україні: кому адресоване послання
Офіс президента України
23 Вересня 2023, 12:19
читать на русском

Президент США Джо Байден під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським наголосив на необхідності незалежної боротьби з корупцією та важливості сильних, політично незалежних антикорупційних інституцій.

Водночас глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін прокоментував цей меседж президента США Джо Байдена про боротьбу з корупцією.

На його переконання, це дуже сильний і чіткий меседж найгіршій частині ОП.

"І я б навіть хотів, щоб вони цей меседж НЕ почули. Бо далі йтимуть не меседжі, а дії: наприклад, санкції і жорстка вимога нарешті звільнити з ОП кілька персонажів. Чи мають перелічені інституції проблеми/виклики? Так, мають", - пише він.

Шабунін також акцентує увагу, що американці добре про них знають:

- І про кількох зашкварених суддів ВАКС.

- І про процесуальну та адміністративну залежність САП.

- І про, як мінімум, управлінські проблеми в НАБУ.

- І про правки Лозового, які унеможливлюють розслідування складних злочинів.

"Про все це і Західні партнери, і українські експерти добре знають. Разом ми вирішимо всі ці проблеми/виклики: десь змінимо закони, десь доведеться змінити людей/менеджмент. Сильна країна НЕ можлива без ефективних державних інституцій", - резюмує він.

Як повідомлялося, президент США Джо Байден під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським наголосив на необхідності незалежної боротьби з корупцією в Україні.

Нагадаємо, причетні до корупції в Києві чиновники регулярно виїжджають з України під час війни. Якщо мер столиці – посада публічна, і його перетини кордону, які щоразу висвітлюються, є бодай чимось обґрунтованими, то його заступники і голови КП взагалі не мали б у такий час покидати Україну. Але ж їздять – і неодноразово.

Читайте також

1