Байден поговорив із Зеленським: яких питань торкнулися президенти США та України

Лідери України та США говорили про збереження миру, реформи та деолігархізацію
Головне
Байден поговорив із Зеленським: яких питань торкнулися президенти США та України
США-Україна Фото: twitter.com/YehorBozhok
3 Січня 2022, 10:02
читать на русском

У неділю, 2 січня, президенти України та США Володимир Зеленський і Джо Байден провели першу телефонну розмову у 2022 році.

Речниця Білого дому Джен Псакі прокоментувала телефонні переговори президентів і зазначила, що Байден запевнив Зеленського, що Сполучені Штати Америки, їхні союзники та партнери відповідатимуть рішуче, якщо Росія продовжить вторгнення в Україну, інформує пресслужба Білого дому.

Під час перемовин президент США ще раз наголосив на дотриманні принципу: нічого про Україну без України.

Байден підтвердив відданість Сполучених Штатів суверенітету та територіальній цілісності України. Він також висловив підтримку заходам зміцнення довіри для деескалації напруженості на Донбасі та активну дипломатію для просування імплементації Мінських домовленостей на підтримку Нормандського формату, — йдеться у повідомленні.

Перемовини прокоментував президент Зеленський у Твіттері.

Він написав, що поговорив із Байденом про збереження миру в Європі та про недопущення подальшої ескалації, реформи та деолігархізацію.

Перша міжнародна розмова року із Байденом доводить особливий характер наших відносин. Обговорили спільні дії України, США та партнерів зі збереження миру в Європі та недопущення подальшої ескалації, реформи та деолігархізацію. Цінуємо непохитну підтримку України, - написав Зеленський.

Нагадаємо, 7 грудня через ескалацію біля українських кордонів президент США Джо Байден провів відеорозмову з президентом Росії Володимиром Путіним. Після цього Байден зателефонував президенту України Володимиру Зеленському та запевнив його у підтримці в разі вторгнення Росії до України.

30 грудня відбувся другий раунд перемовин між Путіним та Байденом, ініційований російським президентом. Під час спілкування з Путіним Байден застеріг РФ від ескалації ситуації в Україні.

Читайте також