Байден про рішення Путіна про відправку військ у "Л/ДНР": Це початок вторгнення в Україну

Президент США пообіцяв Росії персональні санкції проти еліт та їхніх родичів
Головне
Байден про рішення Путіна про відправку військ у "Л/ДНР": Це початок вторгнення в Україну
Білий дім, США (Фото: getty images)
23 Лютого 2022, 10:38
читать на русском

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден на брифінгу у Вашингтоні, присвяченому ситуації навколо України, заявив, що США запроваджують санкції проти суверенного боргу Російської Федерації.

За словами Байдена, президент Росії Володимир Путін "дивним чином" визнав незалежність двох регіонів, які, як вважає російський лідер, більше не належать Україні. Він назвав цей крок кричущим порушенням міжнародного права.

На його думку, Путін готує привід для того, щоби піти далі та захопити силою українські території.

Це початок російського вторгнення в Україну, - сказав Байден, коментуючи заяву Путіна про направлення російських військ на Донбас.

Американський лідер вважає, що Путін вчиняє замах на саме право України на існування і не виявляє жодного інтересу до справжнього діалогу з питань європейської безпеки.

З огляду на це, Байден віддав розпорядження про перекидання додаткових військових контингентів до країн-союзників у Східній Європі. За його словами, такі сили та озброєння вже перебувають у Європі та будуть направлені до країн Балтії:

Я хочу наголосити, що з нашого боку це оборонні заходи... Ми не маємо наміру воювати з Росією.

Байден повідомив, що США вже схвалили "перший транш санкцій, щоби запровадити серйозну ціну для Росії у відповідь на її вчорашні дії".

Серед них:

  • Блокуючі санкції щодо двох великих російських фінансових інститутів — ВЕБ (фінансує проєкти розвитку економіки) та "Промсвязьбанку" (обслуговує російський військово-промисловий комплекс).
  • Всебічні санкції проти російського суверенного боргу - "ми відрізаємо російську державу від західного фінансування. Вона більше не зможе позичати гроші на Заході та торгувати своїм новим боргом на наших ринках чи ринках Європи".
  • "Північний потік-2" - "ми працюємо з Німеччиною над тим, щоб гарантувати, що газопровід "Північний потік-2" не буде запущено".

Байден також анонсував санкції проти "російських еліт та членів їхніх родин", їх почнуть вводити з 23 лютого.

В американському списку санкцій, вже опублікованому Мінфіном, зазначаються син директора ФСБ і заступник президента банку ВТБ Денис Бортніков, син колишнього директора СЗР і голова "Промсвязьбанку" Петро Фрадков, а також син першого заступника голови адміністрації президента і генеральний директор VK Володимир Кирієнко.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність негайного введення санкцій за визнання Москвою ОРДЛО. Він виступив за повне відключення російського газопроводу "Північний потік-2".

Німеччина вже вирішила призупинити сертифікацію "Північного потоку-2". Рішення ухвалив канцлер ФРН Олаф Шольц у зв'язку із загостренням російської кризи.

Читайте також

1