Більша частина українців не підтримує "карантин вихідного дня"

А 15% взагалі чують вперше про нього
Більша частина українців не підтримує "карантин вихідного дня"
Карантин в Україні через коронавірус (фото: УНІАН)
19 Листопада 2020, 13:35
читать на русском

Більша частина українців, а саме 61%,  не підтримує запровадження "карантину вихідного дня", і лише 36% -  вважає це доцільним.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження, яке оприлюднила соціологічна група "Рейтинг".

Так, 61% громадян вважають недоцільним запровадження "жорсткого карантину" (локдауну),  а 36% підтримують, - йдеться у повідомленні.

При цьому, його ефективність оцінюють значно вище, ніж "карантину вихідного дня": 55% вважають, що поширення коронавірусу внаслідок локдауну зменшиться, 42% – мають протилежну думку.

Водночас 85% знають про те, що уряд запровадив "карантин вихідного дня", 15% – щось чули або взагалі чують вперше про це.

Також абсолютна більшість опитаних вважають потрібним першочергово направити кошти зі спеціального фонду боротьби з коронавірусом на закупівлю засобів захисту для лікарів, облаштування лікарняних ліжок медичним киснем, закупівлю ліків і обладнання для лікарень, доплати лікарям і залученим особам до боротьби з коронавірусом, збільшення тестування на коронавірус.

48% опитаних вважають оптимальними заходи, запроваджені владою щодо боротьби із коронавірусом. 24% вважають їх надто м’якими, 11% – навпаки надто жорсткими.

За даними опитування, 75% опитаних підтримують введення штрафів за перебування у громадських місцях і транспорті без масок, 24% - проти цього. Частіше штрафи підтримують жінки й старші люди, найвища підтримка у Києві, найменше – на Півдні.

Читайте також

При цьому 83% опитаних вважають, що часто одягають захисну маску, 14% – інколи або рідко, 3% – майже ніколи. 70% часто дезінфікують руки, 23% – інколи або рідко, 6% – майже ніколи. Лише 14% часто використовують захисні рукавиці, 33% – інколи або рідко, 53% – майже ніколи. У порівнянні з березнем, часте користування масками значно зросло (з 58 до 83%), а захисними рукавицями – суттєво знизилося (з 38 до 14%).

Опитування проводилося методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 1,8%. Терміни проведення: 15-17 листопада 2020 р.

Нагадаємо, що за результатами опитування частина українців згодні жити в Європі та Сполучених Штатах Америки, але навіть за гроші не хотіли б жити у Росії.

Більше читайте у нашому матеріалі: Карантин вихідного дня завдасть болючого удару по економіці: прогнози

1