Біженці з України зможуть жити та працювати до трьох років у країнах ЄС

Євросоюз ввів у дію захист громадян, які втекли від війни
Головне
Біженці з України зможуть жити та працювати до трьох років у країнах ЄС
Прапор Європейського союзу (фото з відкритих джерел)
4 Березня 2022, 20:27
читать на русском

Європейський Союз ввів у дію тимчасовий механізм захисту українських біженців, який дозволить легально жити та працювати в країнах ЄС до 3 років. Причиною такого рішення стало російське вторгнення в Україну.

Про це йдеться на сайті Ради ЄС.

Цей механізм застосовується у зв'язку з масовим припливом людей з України і спрямований на забезпечення негайного захисту переміщених осіб.

Його мета - дозволити біженцям користуватися правами на всій території ЄС, які включають проживання, доступ до ринку праці та житла, медичну допомогу і доступ до освіти для дітей.

Як передбачає механізм, на початковий період в один рік активується захист. Далі цей період може бути автоматично продовжений максимум на один рік. Крім того, надалі Єврокомісія може запропонувати продовжити тимчасовий захист ще на один рік.

Крім того, механізм можуть скасувати, якщо ситуація в Україні дозволить безпечне і довготривале повернення.

Ці нововведення поширюються на громадян України та іноземців, якщо вони проживали в країні до 24 лютого 2022 року. При цьому країни-учасниці ЄС можуть застосовувати його і щодо тих, хто покинув країну незадовго до 24 лютого або виїхали в туристичних або робочих цілях безпосередньо перед цією датою.

Нагадаємо, у ніч на 24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін оголосив про військову операцію в Україні. Росія одразу почала обстрілювати різні об'єкти по всій Україні, у тому числі у Києві, Одесі та Харкові. Міноборони Росії стверджувало, що не завдає ударів по містах, а знищує лише військові об'єкти, хоча їхні заяви не відповідали дійсності.

Президент Володимир Зеленський зранку 24 лютого запровадив воєнний стан на всій території країни. Також президент підписав указ про загальну мобілізацію. 

Читайте також