Бізнесу доведеться домовлятися ще з однією "інвестнянею" - Рябошапка про Бюро економічної безпеки

Колишній генпрокурор Рябошапка розкритикував підписання закону про Бюро економічної безпеки
Бізнесу доведеться домовлятися ще з однією "інвестнянею" - Рябошапка про Бюро економічної безпеки
Руслан Рябошапка (Фото: Вікіпедія)
22 Березня 2021, 19:12
читать на русском

Ексгенпрокурор України Руслан Рябошапка вважає, що закон про Бюро економічної безпеки суперечить Європейській конвенції про права людини і дасть змогу ще одній силовій структурі "доїти" бізнес.

Про це Рябошапка написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

Юрист зазначив, що Зеленський таки підписав закон про Бюро економічної безпеки, проігнорувавши застереження як фахового середовища, так і головного юридичного відомства країни.

У Міністерстві юстиції також рекомендували главі держави застосувати право вето до закону, наголошуючи на його невідповідності Європейській конвенції про права людини і основоположні свободи, Конституції України, неузгодженість із іншими законами та розмитість повноважень нового репресивного органу, - розповів Рябошапка.

Далі Рябошапка пояснив, що означатиме підписання цього закону для бізнесу та для простих громадян. Він вважає, що утримувати Бюро доведеться простим громадянам.

По-перше, нам усім доведеться оплатити цю "радість" з власної кишені. Спочатку "скинемось" на утримання нових генералів, їх коханок та яхт, а потім - на відшкодування за рішеннями ЄСПЛ - адже Мін`юст чітко вказав, що діяльність БЕБ може призвести до порушення Конвенції, - заявив Рябошапка.

Читайте також

Крім того, колишній генпрокурор підкреслив, що бізнес фактично стане "дійною коровою" для ще однієї наглядової силової структури.

По-друге, бізнесу доведеться "домовлятись" іще з однією "інвестнянею". На додаток до сьогоднішніх "нянь" з прокуратури, нацполу та СБУ, - резюмував Рябошапка.


Контекст. Сьогодні, 22 березня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо створення Бюро економічної безпеки. Бюро відповідатиме за боротьбу з економічними злочинами та отримає повноваження Служби безпеки України та Податкової міліції. СБУ втратить функції з розслідування злочинів щодо корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління та економіки.