Через ескалацію на Донбасі головнокомандувач ЗСУ виступив із заявою

Хомчак відповів на російську дезінформацію
Головне
Через ескалацію на Донбасі головнокомандувач ЗСУ виступив із заявою
Війна на Донбасі Фото: ООС у Фейсбуці
9 Квітня 2021, 17:05
читать на русском

Головнокомандувач Збройних Сил України, генерал-полковник Руслан Хомчак виступив із заявою щодо агресивних дій Російської Федерації.

Заява Хомчака опублікована на сторінці Генерального штабу ЗСУ у Фейсбуці.

Головнокомандувач ЗСУ відповів на повідомлення, поширені Росією про нібито "підготовку України до наступу на Донбас".

За його словами, вони не відповідають дійсності та мають характер "цілеспрямованої кампанії з дезінформації".

Ця кампанія має на меті дискредитувати Україну на міжнародній арені, посіяти паніку серед населення тимчасово окупованих територій, змінити інформаційний порядок денний для просування геостратегічних інтересів Кремля, - заявив Хомчак.

Він наголосив, що в Україні дотримуються "політико-дипломатичного сценарію врегулювання міжнародного збройного конфлікту у Донецькій та Луганській областях", оскільки звільнення тимчасово окупованих територій силовим шляхом неминуче призведе до загибелі великої кількості цивільних громадян і втрат серед військовослужбовців, а це для України неприйнятно.

Читайте також

Вкотре наголошую, що Збройні Сили України готові до адекватної відповіді як у разі ескалації конфлікту в районі проведення операції Об’єднаних сил, так і у випадку ускладнення воєнно-політичної та воєнно-стратегічної обстановки навколо України. Використовуючи залякування та шантаж застосування військової сили, РФ штучно загострює ситуацію для досягнення власних геостратегічних цілей. Нарощення міжвидових угруповань військ (сил) уздовж державного кордону та на тимчасово окупованих територіях України використовується Кремлем у якості додаткового інструменту тиску, - зауважив Хомчак.


Контекст. В головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили про воєнну небезпеку через стягування російських військ до кордонів. Про ескалацію на Донбасі почали говорити саме через розширення військової присутності біля кордонів України.

31 березня відбулося загальне засідання ТКГ на рівні глав делегацій, під час якого Росія відхилила пропозиції України та ОБСЄ про встановлення перемир'я на Донбасі з 1 квітня.

У Росії заявляють, що Кремль збільшує концентрацію військ та техніки поблизу українського кордону, оскільки РФ вважає Україну "вибухонебезпечним регіоном".

Читайте також наш матеріал: Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією