Червона ікра: як розрізнити підробку

Найперше, якісна ікра не може бути дешевою
Червона ікра: як розрізнити підробку
Червона ікра
1 Квітня 2023, 20:21
читать на русском

Найчастішим гостем на святковому столі є червона ікра. Але червону ікру можуть підробляти. Звичайно ж є способи запобігти цьому і відрізнити ікру від підробленої.

Найчастіше на прилавках можна знайти лососеву ікру. Щоб розібратися в її справжності прямо в магазині, слід звертати увагу на такі фактори:

  • ГОСТ. На відміну від ТУ, ГОСТ гарантує наявність лише тих інгредієнтів, які відповідають заявленій рецептурі. А саме самої ікри, солі та консерванту (на вибір – сорбінова кислота або бензоат натрію).
  • Назва. Лососева ікра – це дуже широке поняття, тому що до цього виду відноситься і горбуша, і форель, і кета, і нерка, і кижуч, і навіть чавича. Щоб бути впевненими в тому, що в банку не змішали ікру відразу кількох видів риб, краще шукати таку, на якій написано, наприклад: "Ікра нерки".
  • Місце виробництва, дата. В ідеалі упаковувати ікру мають прямо там, де й добувають. Дата виробництва має відповідати часу нересту конкретного виду лососевих.
  • Цінова категорія. Не варто сподіватися, що за пару сотень ви можете купити справжню ікру – вона коштуватиме у кілька разів дорожче. Іноді, на жаль, під виглядом якісного та дорогого продукту можуть підсунути другосортну ікру, і якщо до того ж банка бляшана, то визначити це у магазині буде неможливо.
  • Зовнішній вигляд ікри. Запам’ятайте, що рідини в банці має бути зовсім небагато, а ікринки – всі однакового розміру. Нехай вас не бентежить, якщо маленька ікра. Наприклад, у форелі ікринки діаметром всього 3 мм. Зате ікра кети — до 8 мм. Але в будь-якому вигляді ікри, якщо вона натуральна, чітко проглядається жирова цятка – це і є зародок.
  • Консистенція. Спробуйте перевернути банку. Якщо ікра не падає вниз, вона справжня. Допустимо, якщо впало кілька ікринок.

Нагадаємо, аграрний сектор України за умови ефективного управління може легко забезпечити українців натуральними продуктами, які мають високу біологічну цінність.

Читайте також