Чиновники Держпродспоживслужби купили несертифіковані ветеринарні вакцини від ящуру

Державі завдано збитків майже на 30 мільйонів гривень
Чиновники Держпродспоживслужби купили несертифіковані ветеринарні вакцини від ящуру
Вакцина Фото: t.me/kyiv_pro_office/837
22 Листопада 2021, 13:02
читать на русском

Колишнє керівництво Держслужби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (ДПССУ) неправомірно витратило майже 30 мільйонів бюджетних гривень.

Як повідомили в пресслужбі СБУ, чиновники закупили незареєстровані в Україні ветеринарні вакцини від ящуру.

За даними слідства, чиновники спільно з представниками однієї з біофабрик імпортували іноземні несертифіковані ветеринарні препарати. Ділки завозили продукцію на митну територію нашої країни в обхід встановлених процедур імпорту відповідних товарів. Наразі одному з організаторів схеми повідомлено про підозру у вчиненні злочину. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу, - йдеться у повідомленні.

Київська міська прокуратура повідомила, що придбана за державний кошт вакцина не була зареєстрована в Україні, відтак не могла бути використана та не використовувалася для щеплень та наразі підлягає утилізації.

У межах кримінального провадження правоохоронці провели обшуки за адресами проживання причетних осіб та у службових приміщеннях Держпродспоживслужби. За результатами проведених слідчих дій буде надана правова оцінка діям інших учасників злочинної схеми.

Речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець сказала виданню УП, що договір про закупівлю несертифікованої вакцини підписали у жовтні 2019 року попри те, що у квітні того ж року Україна підтвердила свій статус країни, вільної від ящуру без вакцинації як на національному рівні, так і у питаннях здійснення міжнародної торгівлі.

Видання "Наші Гроші" пише, що у жовтні 2019 року Держпродспоживслужба з десятої спроби через відкриті торги замовила ТОВ "АТ Біофарм" вакцину проти ящуру на 29,80 млн грн. Це були 500 тис. доз препарату Афтовак Оіл / Aftovac Oil виробництва компанії"«Vetal Animal Health Products CO" (Туреччина) для великої рогатої худоби, овець і кіз по 59,60 грн за дозу.

Тендерний комітет Держпродспоживслужби очолювала Олена Фомінова. Що ж до самої служби, то на час тендеру нею керував Володимир Лапа, однак на час підписання угоди директоркою вже була Ольга Шевченко. У 2020 році її змінила Владислава Магалецька.

Харківським ТОВ "АТ Біофарм" зі статутним капіталом 1 900 грн наразі володіють Анатолій Кузьмін та Олександра, Галина і Софія Боровко, а керує Наталія Солодовник.

Видання зазначає, що у 2017 році "АТ Біофарм", "НВП Біофарм" та єдиний конкурент на цьому тендері ТОВ «Юнівет Груп» згадувались в одному кримінальному провадженні поліції Харківщини проти Південної регіональної служби Держветсанконтролю. Воно стосувалося можливого вимагання хабарів за дозволи на імпорт, підтвердження сертифікатів походження і видачу сертифікатів відповідності. Однак із 2018 року нових ухвал по цій справі не з’являлося.

Нагадаємо, у березні 2021 року президент Володимир Зеленський підписав закон про ветеринарну медицину, який удосконалює законодавство та визначає засади діяльності у сфері захисту здоров'я тварин.

Читайте також

1